Om å være på ballen – den etiske ledelsen i Fotballforbundet
KRONIKK: Det er vanskelig å se at Fotballforbundets tiltak vil ha noen som helst betydning for arbeiderne som daglig dør under umenneskelige forhold i Qatar.
- Cecilie Schou AndreassenProfessor og spesialist i klinisk psykologi, Universitetet i Bergen; professor i organisasjonspsykologi, Handelshøgskolen ved UiS
- Carl Cato WadelFørsteamanuensis i samfunnsfag, Universitetet i Stavanger


Ledere kan ikke unngå å ta stilling til etiske problemstillinger. Etisk ledelse handler om hvilke refleksjoner og intensjoner bak en leders handlinger. For å øke sannsynligheten for både formålstjenlige og etiske handlinger, kreves det eksplisitte begrunnelser og avveininger som fellesskapet kan diskutere og vurdere.
Etisk ledelse innebærer å bidra til en gjennomgående etisk bevissthet om de samværsformer og beslutninger som tas i organisasjonen. Etisk ledelse knyttes ofte til at etiske standarder og normer etterleves, – men det at ledelsen proklamerer standarder på et seminar, er ikke tilstrekkelig for å øke den etiske refleksjonen.
Disse normene må etterleves og stadig utvikles i konkrete situasjoner. I dette arbeidet har ledere avgjørende betydning.
Ledere må være rollemodeller og vise i praksis at de ønsker å utvikle en organisasjonskultur hvor etisk refleksjon er en selvfølgelig og nødvendig del av beslutningsgrunnlaget.
Etisk ledelse kan fortone seg enkelt når «lite står på spill». Vi er eksempelvis alle for det grønne skiftet, men i det øyeblikk vi ser at bedriften eller organisasjonen kan få økte kostnader, blir vi straks mer nølende.
Problemet oppstår dersom ledere gjennomgående definerer organisasjonens situasjon som et unntak, og tenker seg fritatt fra noe fellesskapet synes er riktig og godt, – og dermed eksempelvis fremhever enkeltstående forhold og holder annen informasjon tilbake.
Boikott av fotball-VM?
Søndag 20. juni vedtok Norges Fotballforbund (NFF) å ikke boikotte Qatar-VM 2022 på tross av at en rekke rapporter har avdekket grove menneskerettighetsbrudd i vertslandet.
Norsk Supporterallianse (NSA), Raftostiftelsen og en rekke klubber har tatt til orde for boikott, mens styret i NFF har vært imot boikott.
I stedet for boikott, valgte NFF å slutte seg til Uefas Working Group on Workers’ Rights in Qatar, som skal arbeide for «å bygge respekt for menneskerettighetene i tilknytning til VM». Fotballpresident Terje Svendsen er medlem av denne gruppen. På NFFs nettside vises det til «26 konkrete tiltak», som eksempelvis «å reagere om en blir kjent med nye hendelser […] be Fifa arbeide […] utfordre om ytterligere tiltak […] kreve at tilstrekkelige tiltak iverksettes […] og å arbeide aktivt».
Viking «ombestemte seg» i boikottsaken
Massive reaksjoner mot Viking-ledelsen i Qatar-saken: – Skuffet, sint og flau
Utøver fotballpresidenten etisk ledelse?
Vi kan umiddelbart si at det utøves etisk bevissthet, – men kommer den som resultat av en etisk kultur og ledelse i NFF, eller som et resultat av ytre press fra menneskerettighetsorganisasjoner og det allmenne politiske klima? Fotballpresidenten og ledelsen NFF har blitt tvunget til å kritisere Fifa, noe de i utgangspunktet ikke synes å ha ønsket. De 26 tiltakspunktene er uklare og uforpliktende, og de innebærer ingen konkrete konsekvenser dersom menneskerettighetsbruddene fortsetter. Det er det allerede godt dokumentert at de gjør.
Tiltakene er egnet til å skape inntrykk av at NFF gjør noe, og slik kommuniseres de også av medierådgiverne på NFFs egen nettside. Fotballpresidenten maner til samling og fellesskap og sier til VG at «vi vil ta et initiativ overfor supportergruppen, for å få en dialog, sånn at vi står sammen om det vi skal gjøre fremover».
Det er mulig at «tiltakene» virker samlende for Fotball-Norge, – men står de seg for en etisk analyse, og bidrar fotballpresidenten til å videreutvikle etisk refleksjon i organisasjonen? Hans personlige kostnad er at han skal gå på talerstolen å si noe om Fifa og menneskerettigheter på neste kongress, noe som beskrives som et særskilt vågestykke på linje med å tale Roma midt imot.
Arbeiderne som risikerer å miste livet og daglig utsettes for overgrep og krenkelser, i et VM norsk fotball støtter, merker nok ingenting til dette.
Svein Tuastad: «Skamlaus sportskapitalisme i strid med fotballens sjel»
Fotballforbundet og Qatar
- Etisk ledelse handler om leders grunngivning for beslutninger i situasjoner med etiske dilemmaer.
Ledelsen i NFF klarte ikke å stå opp for menneskerettigheter på en slik måte at det med sannsynlighet får betydning for dem det gjelder. - Etisk ledelse handler om leders daglige handlinger hvor leder forventes å framstå som et moralsk forbilde.
Her handlet fotballpresidenten tilsynelatende først etter ytre press. - Etisk ledelse handler om å la standpunkter bli gjenstand for offentlig diskusjon, hvor kraften i de bedre argumenter vinner fram.
Det har blitt reist spørsmål ved om prosessen i NFF har hatt en slik karakter, av både klubber og menneskerettighetsorganisasjoner. - Etisk ledelse handler om å etablere og vedlikeholde en etisk refleksjon i organisasjonen.
Qatar-VM har tvunget NFF til å etablere en slik debatt internt. Fremtiden vil vise om dette er noe som vedvarer utover Qatar-VM. - I medisinsk og psykologisk behandling snakker vi etisk om effekter. Det er etisk galt å starte en behandling dersom en ikke kan sannsynliggjøre en effekt.
Det er vanskelig å se at Norges Fotballforbund kan godtgjøre at noen av deres tiltak vil ha noen som helst betydning for de arbeiderne som daglig dør under umenneskelige forhold i Qatar.