Den spirituelle kvinnedagen

Det er i balansen mellom det feminine og maskuline at vi blir hele mennesker. Kvinne, du vet hva du har å gjøre! Nå, gå ut og gjør det!

Publisert: Publisert:

«Fritenkende, lidenskapelige kvinner har sjelden blitt verdsatt opp gjennom historien i de store verdensreligionene – fordi fritenkende, lidenskapelige kvinner er vanskelige å manipulere og nesten umulig å kontrollere», skriver dialogprest Silje Trym Mathiassen. Foto: Lars Idar Waage

Debattinnlegg

 • Silje Trym Mathiassen
  Dialogprest, Kirkelig dialogsenter
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den internasjonale kvinnedagen markeres hvert år den 8. mars.Dagen ble innstiftet i København i 1910, under Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress, og i Norge ble kvinnedagen første gang markert i 1915.

Kvinner har kjempet for stemmerett, for like rettigheter mellom kjønn, for selvbestemt abort, for flere barnehager, mot porno, mot fastlegers reservasjonsrett i abortsaken og mange flere og viktige saker. Kvinner har gått i tog, protestert, ytret meninger og kjempet fram holdninger som vi på mange måter tar for gitt i vårt samfunn i dag.

Men er demonstrasjonstog og kamp de eneste måtene å markere kvinnedagen på?

Som kvinnelig prest, i et sterkt mannsdominert yrke, er det inspirerende å lære om kvinnelige mystikere og kvinnelige forbilder – i alle religioner og livssyn.

Kvinnesak på tvers av religioner

På Utstein kloster ble kvinnedagen feiret på en annen måte. Riktignok et par dager på forskudd, men det måtte bli slik. Det foregikk en stille, spirituell revolusjon ute på klosteret som var fylt til randen av kvinner (og fire menn – hurra for dere!). Kvinner fra ulike religioner og livssynssamfunn var samlet for å lytte, dele, vokse og inspireres av kvinnelige mystikere og hverandres livserfaringer og livsanskuelser formidlet av kvinnelige religionsforskere og forfattere. Vi fikk høre om kvinner fra ulike religiøse og spirituelle tradisjoner fra vidt forskjellige tider. Seminaret hadde tittelen «Den feminine kraften» og var arrangert av Kirkelig dialogsenter og Stavanger Peace. Vi ønsket å bruke kvinnedagen for å forsøke å forstå mer av hva det er som har drevet kvinner fremover til å gjøre modige valg, til å ytre seg i tider der det ikke var akseptert og på den måten kanskje vi selv kan klare å finne frem til og gjøre bruk av denne feminine kraften.

Vi snakket om inkvisisjonen, om forening med det guddommelige, om seksuelle overtoner i religiøse ekstaser, om kompleksiteten ved å være menneske – og ikke minst hvordan vi kan integrere de maskuline og de feminine sidene i oss på en måte som er tjenlig for oss selv og for samfunnet vi lever i.

Fritenkende, lidenskapelige kvinner er vanskelige å manipulere og nesten umulig å kontrollere.

Vanskelige å manipulere og kontrollere

Som kvinnelig prest, i et sterkt mannsdominert yrke, er det inspirerende å lære om kvinnelige mystikere og kvinnelige forbilder – i alle religioner og livssyn. Norge fikk sin første kvinnelige prest da Ingrid Bjerkås ble ordinert i 1961. I Norge fikk vi vår første kvinnelige biskop, Rosemarie Köhn, i 1993. Nord-Norge fikk sin første kvinnelige biskop i år, og i Stavanger bispedømme har vi ennå aldri hatt en kvinnelig biskop.

Fritenkende, lidenskapelige kvinner har sjelden blitt verdsatt opp gjennom historien i de store verdensreligionene – fordi fritenkende, lidenskapelige kvinner er vanskelige å manipulere og nesten umulig å kontrollere. Når en kvinne, enten det er en religiøs leder eller i en annen sammenheng, snakker fra dypet av sitt hjerte, så blir hun kanskje ikke verdsatt, verken av menn eller kvinner.

Men hvis bare én mann eller én kvinne sier: «Jeg støtter henne, og jeg står opp for henne!» – da er det et mirakel. Da er det begynnelsen på en revolusjon. Da ser vi en kvinne som får realisert sin feminine kraft. Og en slik kvinne er ikke bare vakker. Hun har en enorm kraft. For det er i denne balansen mellom det feminine og maskuline at vi blir hele mennesker. Først da kan vi la guddommelig visdom bli våre tanker, guddommelig kjærlighet bli våre følelser og guddommelig kraft bli våre handlinger.

Kvinne, du vet hva du har å gjøre! Nå, gå ut og gjør det!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne skadet i arbeidsulykke i Sandnes

 2. 27 bilførere fikk fartsbot ved skole i Sandnes

 3. Kommunen fjernet stupebrett umiddelbart etter dybdemåling

 4. Disse lokale trenerne er tatt ut til A-lisenskurs

 5. Må ta ned solcellepanelene på Eiganes

 6. Utbrytere kan avgjøre thrilleravstemning om bioteknologiloven

 1. Debatt
 2. Kvinnedagen (8. mars)
 3. Silje Trym Mathiassen
 4. Likestilling
 5. Den norske kirke