Respekten for det hellige

DEBATT: Ytringsfriheten er en viktig verdi som må vernes om, men hvor går grensen?

Publisert: Publisert:

– Takk til politiet i Kristiansand som gikk inn i SIAN-demonstrasjonen og satte en grense. Det er en vanskelig grense å sette, men viktig at det gjøres», skriver prest Leif Magne Helgesen. Foto: Tor Erik Schrøder

Debattinnlegg

 • Leif Magne Helgesen
  Ambulerende sjømannsprest for Sør-Asia og Midtøsten

Aftenbladets leder lørdag 23. november leser jeg slik at det ikke går noen grense. I tillegg til å fremme det liberale synet, bruker ikke lederen spalteplass til å fordømme handlingen som er årsak til at lederen skrives. Det syntes jeg er betenkelig. Jeg hadde forventet at Aftenbladet brukte mer krefter på å ta avstand fra handlingen enn bare å fokusere på å verne om den ubegrensede friheten.

Hellig ku

Det ser ut som ytringsfriheten er blitt en hellig ku som må vernes på bekostning av det som for mennesker virkelig er hellig. Det er en farlig utvikling når den som tråkker på folk, har et sterkere vern enn den som blir tråkket på. Selv mener jeg at det er viktig å respektere det som er hellig for mennesker. Det å brenne en hellig bok, eller en religiøs bygning, er en åpen provokasjon med det siktemål å skape splid og konflikt. Slike handlinger tråkker på mennesker og setter liv i fare. Takk til politiet i Kristiansand som gikk inn i demonstrasjonen og satte en grense. Det er en vanskelig grense å sette, men viktig at det gjøres.

Les også

Politiet la personer i bakken under Sian-demonstrasjon i Kristiansand

Les også

Politiet verner om ytringsfriheten

Handlingen som fant sted under den høyreekstremistiske demonstrasjonen i Kristiansand, var en bevisst provokasjon for å skape splid. Det var en ond handling.

Bevisst provokasjon

Som ambulerende sjømannsprest besøker jeg mange muslimske land. Etter brenningen av koranen har jeg måttet øke fokuset på egen sikkerhet på min førjulsreise. Det gjelder i enda større grad nordmenn som jobber og bor fast i de land som jeg besøker. Vi kan håpe at det som skjedde, blåser forbi, og at folk utenfor våre landegrenser ser at brenningen ikke er representativ for hva det norske samfunn står for. Men det er dessverre enklere å helle bensin på glør, enn å slukke en større brann. Handlingen som fant sted under den høyreekstremistiske demonstrasjonen i Kristiansand, var en bevisst provokasjon for å skape splid. Det var en ond handling.

Det er mulig å leve side om side selv om en har ulik tro og oppfatning. Det er ikke forskjellene som er problemet. Problemet er når forskjellene ikke blir respektert.

Det er mange gode krefter innen de ulike religioner og grupperinger. Samtidig vet vi at det skal lite til før det eksploderer. Det er viktig å respektere det som er hellig for andre mennesker. Det som er hellig og guddommelig for noen, bør ikke andre tråkke på. Da kan resultatet bli økende spenning og vold.

Kraftig skivebom

Det finnes en svart side som handler om fanatisme, ekstremisme og nasjonalisme. Det utfordrer oss til å velge side og aktivt verne om verdier vi vil bygge våre fellesskap på. Ytringsfriheten er en av våre viktige verdier, men samtidig utfordres vi til å si fra og forsøke å hindre at overgrep skjer. Det er blåøyd å tillate at det kastes bensin på glør, for så å angripe flammen som om den hadde skyld i det hele. Ansvaret ligger først og fremst på den som «kastet den første sten», og den som tillater at det skjer. Hvis det å verne om ytringsfriheten innebærer å verne om muligheten til å tenne på hellige skrifter, da er det en kraftig skivebom.

Publisert:

Les også

 1. Politiet kan ikke sensurere ytringer

 2. Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand

 3. SIAN-profil Arne Tumyr sier han kommer til å brenne Koranen igjen

Mest lest akkurat nå

 1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

 2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elizbieta

 3. Seilbåt kan bli solgt som hittegods

 4. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

 5. Stavanger og Sandnes var blant de hardest rammede byene da koronaviruset spredte seg i Norge. Så snudde det brått

 6. Jeg skammer meg, føler meg som en tigger. Det skulle ikke vært behov for meg, men så lenge verden er urettferdig, vil jeg fortsette å gå fra dør til dør

 1. Debatt
 2. Leif Magne Helgesen