Stortinget koker kloden vår

DEBATT: I mai så vi et kappløp om varmerekorder i Sør-Norge. På Svalbard har temperaturen nå ligget over normalen i 90 måneder på rad. Stortinget markerte imidlertid varmerekordene med å åpne enda et nytt oljefelt.

– Det er digg med sol og varme, men nå er det varmt nok. Vi har ikke råd til enda flere oljefelt, skriver Anne Nijdam Svindland og Laura Montiel.

Debattinnlegg

  • Anne Nijdam Svindland
    Leder i Grønn Ungdom Rogland
  • Laura Montiel
    Styremedlem i Grønn Ungdom Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dette er absurd politikk i en verden der vi allerede ser konsekvensene av den globale oppvarmingen: Skogbrannfare i Norge, vannmangel i Cape Town, og enorme tap av biomangfold over hele kloden. Ifølge Global Carbon Budget har vi fire år igjen med dagens utslippsnivå før vi kan tippe over 1,5-gradersmålet. Likevel planlegges det at Johan Castberg-feltet skal produsere olje helt fram til år 2052.

Rammer hele verdens klima

Politikerne unnskylder norsk oljevirksomhet med at vi har den reneste produksjonen i verden. Men de årlige utslippene fra produksjonen alene ved Johan Castberg-feltet vil spise opp utslippskuttene fra nesten alle norske elbiler. Legger vi til utslippene fra forbrenning av oljen, vil det nye oljefeltet føre til utslipp fem ganger så store som Norges. Norsk olje rammer hele verdens klima.

Grønn teknologi

Heller enn å åpne enda flere felt, burde politikerne starte å satse helhjertet på ny, grønn teknologi. Det er digg med sol og varme, men nå er det varmt nok. Vi har ikke råd til enda flere oljefelt.

Publisert: