Oljefondet som verktøy for en grønnere fremtid

DEBATT: Norge har hatt spesielt mye flaks siden 1969 – la oss gjøre Oljefondet til verdens første og største «Impact Sovereign Wealth Fund» og gjøre verden mindre oljeavhengig.

– Et spørsmål som fortjener grundig debatt er om og hvordan investeringer gjennom Oljefondet aktivt kan allokeres og brukes som verktøy for å oppnå en mindre oljeavhengig framtid, skriver Kristoffer Olsen.

Debattinnlegg

 • Kristoffer Olsen
  Kristoffer Olsen
  CFA, Nordics & Investor Relations, ITM Power Plc
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Det ble diskutert på KåKånomics i Stavanger om deler av oljeformuen skal gis bort. Satt på spissen gjøres det allerede, for eksempel til befolkningen i Tyskland og Sverige gjennom å godta negativ rente på statsobligasjoner, som det er investert store beløp i.

Fortjener grundig debatt

Spøk til side, et spørsmål som fortjener grundig debatt er om og hvordan investeringer gjennom Oljefondet aktivt kan allokeres og brukes som verktøy for å oppnå en mindre oljeavhengig framtid for hele verden – uten lavere avkastning eller mye høyere risiko for Oljefondet.

Les også

Kåkånomics-debatt: – Middelklassen har alltid drevet samfunnet framover. Skap arbeidsplasser slik at de klarer seg

Et første steg kan være å selge aksjer i selskaper som Shell, Exxon Mobil, Chevron, BP, Total, Schlumberger og ENI. Kun i disse selskapene eier Oljefondet aksjer for rundt 140 milliarder kroner, og tilsammen for rundt 300 milliarder kroner direkte i 379 olje- og gasselskaper. I tillegg kommer investeringer i obligasjoner utstedt av olje og gass og relaterte virksomheter. Dette øker Norges eksponering til en langsiktig høyst usikker oljeprisutvikling, utover samfunnets allerede sterke oljepris sensitivitet grunnet fortsatt store gjenværende ressurser og fremtidig produksjon, Statoil eierskapet og generelt oljeavhengig næringsliv.

Rystad Energys budskap er at olje- og gasselskaper kan vinke farvel til superprofitt (og velkommen til innovasjon), mens Norge forsetter å investere oljepenger i olje i stedet for å diversifisere vekk fra olje. Til hva da? For eksempel kan Stortinget bestemme at Oljefondet kan få lov til å gjøre investeringer direkte i fornybare energi prosjekter og infrastruktur i andre verdensdeler, som i mange land nå er konkurransedyktige med fossile energiprosjekter. Slike investeringer har nok noe høyere risiko isolert sett i forhold til porteføljen i Oljefondet totalt, men muliggjør videre diversifisering og god avkastning både finansielt og miljømessig for kloden som helhet.

Fattigdomsbekjempende

Samtidig vil dette kunne redusere import og avhengighet av fossil energi for mange land, være fattigdoms-bekjempende, samt gi tilgang til ren energi for millioner av mennesker for primære behov og bærekraftig utvikling av næringsliv. Norge har hatt spesielt mye flaks siden 1969 – la oss gjøre Oljefondet til verdens første og største «Impact Sovereign Wealth Fund» og gjøre verden mindre oljeavhengig!

Les også

 1. Legg til rette for strategisk bruk av Oljefondet

Publisert:
 1. Debatt
 2. Oljepris
 3. Oljepenger

Mest lest akkurat nå

 1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 2. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

 3. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

 4. Fastleger kan få bøter på inntil 213.000 kroner: – Provoserende

 5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

 6. Tripic bytter drakt­nummer: – Skal ta opp arven