På tide å jekke ned selvskrytet, helseminister?

DEBATT: Helseminister Bent Høie skriver at det ikke er avgjørende for regjeringen om det er offentlige eller private helseaktører som utfører tjenestene. Det stemmer ikke, statsråd.

«Helseministerens fantasifortellinger om ventetider og helsekøer minner mest om en slags norsk variant av såkalte «alternative fakta», skriver skriver Tove Karoline Knutsen og Ruth Grung.

Debattinnlegg

 • Tove Karoline Knutsen
  Stortingsrepresentant, Ap
 • Ruth Grung
  Stortingsrepresentant, Ap
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dessverre, helseminister, ditt svar til oss i Aftenbladet 31. januar holder ikke vann. Det var jo nettopp dette som var utgangspunktet for hele debatten; at helseminister Bent Høie har pålagt helseforetakene å kjøpe flere tjenester fra private. Han har rett og slett diktert offentlig helsesektor til å bruke mer av sine ressurser på de private aktørene, slik at de offentlige må trappe ned sin egen behandling, for eksempel til ruspasienter. Helseministeren mener tydeligvis at de private aktørene er så viktige at de må ha spesialbehandling.

Les også

Bent Høie gambler nå med sin egen troverdighet

Ingen suksess

Høie påstår at de ca 1500 pasientene som er behandlet i regi av «fritt behandlingsvalg», har fått raskere hjelp enn de ville ha gjort uten ordningen. Pussig, statsråd. Ifølge Norsk pasientregister har man ikke oversikt over om disse pasientene i det hele tatt har ventet på behandling eller hvor lenge de har ventet. Det er mulig helseministeren vet mer enn de som er ansvarlig for helsestatistikkene. I så fall ser vi fram til at han redegjør for dette i Stortinget. Det vi imidlertid kan se, er at de fleste pasientene i «fritt behandlingsvalg» slett ikke er ruspasienter, som Bent Høie har påstått. Om lag 80 prosent har fått behandling for somatiske plager og de fleste pasientene er fra Oslo og regionene rundt. Ordningen har i svært liten grad kommet pasienter i andre regioner til gode.

De private aktørene i «fritt behandlingsvalg» unndrar seg i stor grad offentlige krav til prioriteringer, uansett hva Høie påstår. De kan nemlig selv bestemme hvilke pasientgrupper de vil tilby tjenester til og på fritt grunnlag velge hvor de vil etablere seg – mens pengene tas fra de offentlige sykehusenes budsjetter. Dette vil raskt kunne trekke helseressursene over til «lønnsomme» behandlinger og bidra til uønsket sentralisering. Resultatet kan bli en «tilbudsdrevet» og ikke en «behovsdrevet» helsetjeneste, der resultatet kan bli at de sykeste pasientene stiller bakerst i køen.

Les også

Er det dette helseminister Bent Høie vil?

«Alternative fakta»

Helseministerens fantasifortellinger om ventetider og helsekøer minner mest om en slags norsk variant av såkalte «alternative fakta». Høie unnlater konsekvent å opplyse at ventetidene i pasientbehandlingen har gått ned siden 2010, noe som ikke minst skyldes rødgrønn opprydding i en kaotisk sykehusøkonomi, skapt av den forrige borgerlige regjeringen. Han forteller heller ikke at Helsedirektoratet melder at det nå står 160.000 pasienter på interne ventelister i sykehusene, mens behandlingen skyves på. Og så har kjøp av private helseforsikringer økt med over 300 millioner kroner under denne regjeringen – til tross for at Bent Høie før 2013 forsikret om at private helseforsikringer skulle bli overflødige om Høyre vant valget.

Les også

 1. "Fritt behandlingsvalg er viktig for pasientene"

 2. Et beklagelig vedtak av Helse Stavanger

Publisert:
 1. Bent Høie
 2. Ruth Grung
 3. Tove Karoline Knutsen
 4. Helsetjenesten
 5. Sykehus

Mest lest akkurat nå

 1. Mann bråkte i timevis på Eiganes

 2. Drill og bor er trolig brukt for å ødelegge Stein­kjerringa

 3. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 4. Neste uke flyttes korona­vaksineringen i Stavanger

 5. Bonde dømt i ting­retten: - Han fore­trakk å la dyrene lide frem­for at de uverdige for­holdene skulle bli av­dekket

 6. Riks­revisoren kan ikke granske pendler­bolig-saken: – Det kan vi takke Stor­tingets president­skap for