Hvor blir det av Skaarlia skole?

Vi forstår at kommunen strengt tatt gjør sin plikt ved å tilby alle barn i kommunen en skoleplass. Vi har derimot ikke forståelse for at kommunen skal sende barna rundt som kasteballer dit det til enhver tid er ledig skoleplass i kommunen.

«Når det gjelder elevtall og prognoser, klarer vi ikke se at elevgrunnlaget er svekket slik at behovet for skolen er mindre eller borte. Skaarlia/Kleivane preges tvert i mot av utbygging og tilflytting», skriver Helene Barkved.

Debattinnlegg

 • Helene Barkved
  På vegne av foreldre for Skaarlia skole og flerbrukshall
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Skaarlia skole har vært på tegnebrettet helt siden boligbygging i området startet i 1993. Den har vært vedtatt i en rekke budsjett og økonomiplaner siden da. I budsjett vedtatt 2014 ble f.eks. skolen planlagt ferdigstilt i 2017. Den er fremdeles ikke påbegynt. Historien viser at den blir utsatt hver gang vi nærmer oss planlagt ferdigstillelse av skolen. Nå har vi ventet lenge nok.

Sterk vekst

De folkevalgte bestemte seg også for å bygge flerbrukshall i tilknytning til skolen. Hallkapasiteten i andre deler av byen er full. Skaarlia/Kleivane er i sterk vekst, og behovet for en flerbrukshall er sterkt. Fravær av skole og flerbrukshall genererer unødvendig mye trafikk i et område som ikke er planlagt for dette.

Skolen og flerbrukshallen er suksessfaktoren og fellesnevneren for de fleste som valgte å bosette seg nettopp her!

Sandnes kommune og utbyggerne har lagt til rette for et framtidsretta og familievennlig boområde med grønne lunger, lekeplasser, møtesteder, gode bussforbindelser og med naturen rett ved. Eller som Sandnes Tomteselskap «et selskap i konsernet Sandnes Kommune» selv markedsførte Kleivane: «Med flotte turområder i Melsheia, og Ragnhildsnuten som nærmeste nabo, vil det nye boligområdet bli en fantastisk plass å bosette seg på». At Skaarlia scorer bra på levekårsundersøkelser vitner om et attraktivt boområde. Skolen og flerbrukshallen er suksessfaktoren og fellesnevneren for de fleste som valgte å bosette seg nettopp her!

Les også

Rådmannen kutter, men har penger til nye skoler i Skaarlia, Bogafjell og Figgjo

Det er de vi stemmer på!

Barna i Skaarlia og Kleivane trenger et felles nærmiljø som skole og flerbrukshall gir. Idag er barna spredt på henholdsvis Bogafjell, Iglemyr, Hana og sentrum både i skole og fritid. Vi er takknemlige for folkevalgte som satser på skolen vår. På flerbrukshallen vår. På barna våre. Fremtiden. Det er de vi stemmer på!

Da bystyret behandlet ny skolebehovsplan våren 2016 gjorde de helomvending, og Skaarlia skole ble utsatt ferdigstilt fra 2019 til 2023. Det åpnes for at utvidelse av Hana skole kan gjøre at byggingen av Skaarlia bli skrinlagt.

Vi forstår at kommunen strengt tatt gjør sin plikt ved å tilby alle barn i kommunen en skoleplass. Vi har derimot ikke forståelse for at kommunen skal sende barna rundt som kasteballer dit det til enhver tid er ledig skoleplass i kommunen. Dette vil i neste omgang kunne føre til at barn som i utgangpunktet hører til Iglemyr skole blir flyttet til f.eks. Hana skole. Behovet for skole handler om mer enn skoleplass alene. Det handler om nærmiljø, gode oppvekstvilkår, forutsigbarhet og kvalitet. Flere foreldre i bydelen har opplevd at deres barn har blitt flyttet bort fra sin nærmeste skole og til andre skoler både i og utenfor(!) egen bydel. Vi kan ikke la dette fortsette. La oss respektere nærskoleprinsippet!

Les også

Rådmannen kutter, men har penger til nye skoler i Skaarlia, Bogafjell og Figgjo

Vedtaket før sommerferien gjorde oss urolige, og vi ba om et møte med ordfører og varaordfører for å finne en løsning. De hadde full forståelse for vår frustrasjon og våre behov. Det handler om elevtall og til syvende og sist økonomi, var svaret vi fikk. De kjenner saken godt, det var tross alt de som gjorde en iherdig innsats for å få skole klar til skolestart 2017. I alle fall på papir.
Når det gjelder elevtall og prognoser klarer vi ikke se at elevgrunnlaget er svekket slik at behovet for skolen er mindre eller borte. Skaarlia/Kleivane preges tvert i mot av utbygging og tilflytting. Når det gjelder økonomi er det opp til de folkevalgte å velge om de vil prioritere gode oppvekstvilkår for våre barn eller ikke.

Dere mestrer kunsten å snu

Det er nå det skjer. Rådmannen legger frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan onsdag 26. oktober. De folkevalgte vedtar budsjett og økonomiplan med sine prioriteringer i bystyremøte 12. desember. Vi ønsker administrasjon og folkevalgte lykke til i en hektisk og krevende periode med budsjett- og økonomiplanarbeid. Vi lover å gi dere tett oppfølging. Vi stoler på at dere mestrer kunsten å snu!

Innbyggerer, utbyggerer, folkevalgte og andre med hjerte for Skaarlia skole og flerbrukshall er hjertelig velkomne til å møtes på skoletomta tirsdag 25. oktober kl. 16.30. Vi samles for å være en sterk stemme til våre folkevalgte om å bygge Skaarlia skole og flerbrukshall nå! Vi byr på korte appeller, noe lett å bite i og muligheten til å møte utrolig mange kjekke og engasjerte store og små mennesker med hjerte for vår bydel vår fremtid.

Les også

 1. Skaarlia frykter elev-splitt

Publisert:
 1. Skolestart
 2. Bogafjell
 3. Sandnes Tomteselskap
 4. Økonomi
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. 41 smittet på bedehus-basar

 2. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 4. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

 6. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig