Påskemordet i Hebron

Innimellom grusomme scener fra Brussel og Lahore fikk vi også et bilde fra Hebron: Israelske okkupasjonssoldater som i lystig lag bærer bort liket av en nylig myrdet palestiner.

Publisert: Publisert:

Israelske soldater bærer bort liket av den drepte, palestinske knivangriperen Abed al-Fattah al-Sharif. Han var uskadeliggjort og livløs, men ble skutt av en soldat da han ga livstegn fra seg. (Til sitt forsvar har soldaten, som nå etterforskes av militære myndigheter, sagt at han fryktet at al-Sharif også hadde en bombe, ikke bare kniven; red. anm.) Foto: AP/Scanpix

Debattinnlegg

 • Pål Hadler
  Advokat
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Palestineren het Abed al-Fattah al-Sharif. Sammen med Ramzi al-Qasrawi, begge 21 år, skal han angivelig ha angrepet soldater fra det israelske forsvare (IDF) med kniv. Én av soldatene skal ha fått lettere knivkutt i arm og skulder, mens de to palestinerne ble skutt ned på stedet.Et video-opptak viser palestinerne liggende utstrakte og urørlige på bakken. Ramzi skal allerede være død, mens Abed fortsatt lever, om enn hard såret.

Meningene om palestinernes angrep og om soldatenes umiddelbare svar vil være delte, men det er andre sider ved hendelsen som burde berøre de fleste. Videoen viser at tre ambulanser fra Israels Røde Davidsstjerne er ankommet, og vi ser at all oppmerksomhet konsentrerer seg om den lett skadde, israelske soldaten. Palestinerne på bakken blir fullstendig neglisjert.

Bildet av IDFs lystige likbærere bidrar også med biter til et skremmende bilde av dagens Israel.

Lå såret, ble skutt

Men, idet Abed viser svake livstegn, tar en av de mange soldatene omkring ladegrep og skyter ham i hodet fra kloss hold så blodet renner. Ingenting tyder på at noen prøver å avverge drapet, og drapet avstedkommer heller ingen synlige reaksjoner fra de tilstedeværende offiserer eller menige. De to nærmeste soldatene trekker seg bare litt til siden, mens de uforstyrret fortsetter sine telefonsamtaler.

 • Se delvis sladdet video fra den israelske avisen Haaretz
  En senere video viser at drapsmannen fortsatt går fritt omkring med sitt drapsvåpen mens han håndhilser på tilstedeværende høyreekstreme bosettere.

Soldatens handling og soldatmiljøets holdning sier adskillig om det moralske nivå innenfor IDF. Dertil tyder ambulansefolkenes adferd på at barmhjertighetens motto «Inter Arma Caritas» (i krig, nestekjærlighet) ikke står særlig sterkt innenfor Røde Kors’ israelske søsterorganisasjon. Bildet av IDFs lystige likbærere bidrar også med biter til et skremmende bilde av dagens Israel.

Vi skal ikke forvente oss for meget av IDFs granskning.

Den israelske soldaten (t.h.) som drepte Abed al-Fattah al-Sharif, på vei ut til en pause i den rettslige høringen én uke etter hendelsen i Hebron på det okkuperte Vestbredden. Utenfor protesterte høyreorienterte mot reaksjonen mot soldaten (det lille bildet). Foto: Reuters/Scanpix

Lars seg ikke bortforklareIDF toer nå sine hender, men drapet i Hebron er på ingen måte unikt. Gjennom årtier har IDF praktisert ulike former for utenomrettslige henrettelser, til dels på ordre fra Israels lederskap og til dels ved mer spontane drap, som nå i Hebron.

Det som er spesielt i dette tilfellet, er at hendelsen er dokumentert i en video av god kvalitet, som heller ikke IDF drar i tvil, så langt. Saken lar seg dermed ikke lett bortforklare. Video-opptaket underbygger også troverdigheten av tallrike vitneprov om tilsvarende hendelser gjennom de senere måneder.

IDF skal angivelig granske drapet i Hebron. Men, ifølge den internasjonalt anerkjente jurist og tidligere amerikanske høyesterettsdommer Mary McGowan, er IDFs granskninger «til dels sendrektige, ufullstendige, feilaktige, partiske, obskure, nedlatende i forhold til ofrene og dertil stort sett resultatløse». Det er en oppfatning som deles av andre nøytrale observatører, herunder Amnesty International. Vi skal derfor ikke forvente oss for meget av IDFs granskning.

Drapsmannen høster økende støtte i Israels politiske miljø og blant befolkningen for øvrig.

Fotografen får svi

Det hører ellers med til historien at Iman Abu Shamsiya, som filmet drapet, nå opplever trakassering og trusler fra paramilitære bosettere og fra IDF. Samtidig høster drapsmannen økende støtte i Israels politiske miljø og blant befolkningen for øvrig.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Israels krigsretorikk burde bekymre KrF

 2. Kolonimakten Israel

 3. For de vet hva de gjør

Mest lest akkurat nå

 1. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 2. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 3. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

 4. Slik tilbringer tyske Ralf karan­tenen i Norge. Smitte­vern­lege er bekymret

 5. Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»

 6. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

 1. Debatt
 2. Hebron
 3. Israel/Palestina