Tidligere student-leder Eirik Faret Sakariassen uenig med sine etterfølgere: Demokrati er treige greier

DEBATT: Hvordan skal man velge rektor ved UiS? Gjennom valg – eller gjennom å ansette profesjonelt?

Publisert: Publisert:

Eirik Faret Sakariassen argumenterer for at universitetsrektoren fortsatt skal velges blant kandidater kollegiet. I dag er han best kjent som SV-politiker, men han er også tidligere leder av Studenorganisasjonen StOr og tidligere medlem av styret ved UiS som representant for studentene.

Debattinnlegg

 • Eirik Faret Sakariassen
  SV-politiker i Rogaland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg synes det var trist å se at representantene Anine Klepp og Magne Bartlett i Studentorganisasjonen StOr mener at valg er gammeldags. I et innlegg i Aftenbladet 31. mai beskriver de oss som ønsker å forsvare valg som hærførere for «den tradisjonelle, konservative ryggmargrefleksen i akademia som slår inn når man står ovenfor potensielle endringer».

Les debattinnlegget fra studentene Anine Klepp og Magne Bartlett:

Les også

Ansatt rektor i stedet for valgt gjør ikke UiS til et «konsulentfirma»

Klepp og Bartlett representerer altså «det moderne» her. Javel. Men hva er egentlig moderne med at stadig flere deler av offentlig sektor skal styres som en privateid bedrift? Nytt er det i alle fall ikke. Det er prøvd innenfor mange statlige og kommunale forvaltningsområder, uten særlig suksess.

Lav valgdeltakelse

I utgangspunktet kan jeg forstå noen av innvendingene studentrepresentantene har. De mener legitimiteten er lav, ettersom valgdeltakelsen er lav. Bare fem prosent av studentene stemte i rektorvalget. Det var 1346 mennesker som ga sin stemme i rektorvalget. Jeg er enig i at det ikke er godt nok. I studentdemokratiet er tallet riktignok høyere: 13,2 prosent av studentene stemte ved studentvalget til StOr. Vil de si det gjør deres egen legitimitet mindre? At studentdemokratiet ved UiS ikke er et demokrati? Jeg håper ikke det.

Inviterer til engasjement

Jeg forstår også at valg noen ganger kan gi feil leder. Det har gjennom norgeshistorien helt sikkert vært eksempler på at noen universitetsledere er karismatiske stemmesankere, men ikke fullt så gode når det kommer til å faktisk lede økonomi, organisasjon og personal.

Det som likevel er avgjørende for meg, er at alternativet til 1346 avgitte stemmer, er at spørsmålet avgjøres av 11 styremedlemmer. Det er mindre demokrati, ikke mer. De som ønsker ansatt rektor ved UiS bruker gjerne en effektivitetsargumentasjon, hvor demokrati står i veien for resultater. Det er særlig trist når tillitsvalgte tenker slik. Styrer kan også gjøre feil. Det viktigste er likevel at demokratiet ikke ble innført fordi det er mer effektivt enn mindretallstyranni. Det ble innført fordi det inviterer til deltakelse, engasjement, debatt og påvirkning, fordi det ligger verdier i selve prosessen.

Må styrkes, ikke fjernes

I sum forstår jeg ikke begrunnelsen for den kampen mot universitetsdemokratiet som studentene fører. At demokrati er treige greier. At det er noe gammaldags grekerne dreiv med. Jeg mener vi bør styrke det, ikke fjerne det. På Universitetet i Bergen stemte begge studentrepresentantene for valgt rektor. Det vil jeg særlig oppfordre studentrepresentantene Amund Thomassen og Antonia Kvalsvik på UiS til å gjøre også.

(Universitetsdirektør John B. Møsts innstilling til styremøtet onsdag 8.6.2016 er vedtak om å gå over fra valgt til ansatt rektor fra 1. august 2019. Sakspapirene, med lenker til vedleggene, kan leses her.)

 • **Kommentaren fra Tom Hetland som studentene reagerte på:
Les også

UiS' sjølvstyre må forsvarast

**

 • **Avtroppende og påtroppende StOr-leder:
Les også

Et offentlig og demokratisk «konsulentfirma»

?**
Svein Erik Tuastad, ansatt-representat i UiS-styret:

Publisert:

Les også

 1. Treng ikkje meir direktør-dressur, vald rektor best

Mest lest akkurat nå

 1. Viking leier ut tre spillere

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 5. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

 6. Dette skjedde i natt

 1. Debatt
 2. Universitetet i Stavanger (UiS)