Vi ønsker å få på bordet en verdidebatt

DEBATT: Hvordan et samfunn løser sine oppgavene innenfor levekår, sier mye om verdiene i samfunnet vårt. Noen ganger kan vi lure på om vi har glemt det viktigste i vår streben etter å være effektive og telle kroner og øre.

«Uten at vi reflekterer nevneverdig over det, godtar vi at produksjons- og kostnadseffektivitet er de styrende måltall i vårt samfunn. Det er sjelden snakk om lykke og tilfredshet», skriver Susanne Heart i MDG.

Debattinnlegg

 • Susanne Heart
  Susanne Heart
  Miljøpartiet De Grønne
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Et menneske har mange ulike behov. Noen er fysiske som mat, vann og husly. Andre er av mer mentale og emosjonelle. Disse kan ikke måles like godt, men er minst like viktige for et godt liv.

Jeg kan nevne behovet for autonomi. Nok spontanitet, variasjon, lek, frihet, glede, humor, nytelse og avslapping. Og behovet for mening i tilværelsen med nok utfordringer, vekst, utforskning og det å føle at man er nyttig for noen. Og kanskje det aller viktigste. Behovet for ekte stabile relasjoner med andre mennesker, som bryr seg på et personlig plan, vennskap, respekt, støtte, likeverd og det å tilhøre.

Meningen med livet er ikke effektivitet.

Noen som på ekte er interessert i din historie og hva du står for. Hva du har gjort i livet og hva du drømmer om. Den viktige speilingen som gjør at du føler du eksisterer og gjør en forskjell.

Les også

Høyre må skjerme eldreomsorgen i Stavanger!

Sjelden snakk om lykke

Så kan man spørre seg. Hvor mye av dette blir målt når kommunen premierer seg selv for å være gode innen tjenesteområdet levekår? Er da disse behovene dekket hos for eksempel barnevernsbarn, rusavhengige og de eldre? De fleste av oss skal forhåpentligvis bli en av disse «eldre» i statistikken en gang. Gleder vi oss til det? Føles det som desserten i livet å sitte på et av våre egne sykehjem?

Uten at vi reflekterer nevneverdig over det, godtar vi at produksjons- og kostnadseffektivitet er de styrende måltall i vårt samfunn. Det er sjelden snakk om lykke og tilfredshet. Vi ser at flertallspartiene i byen er godt fornøyd og fortsetter å trykke gassen i bånn med stadig mer effektivitet og nye kutt i byens nye vedtatte budsjett. Bare ispedd litt mer teknologi.

Les også

Mannen min fikk en uverdig slutt på et langt liv

Les også

Nei, Liv Evje! Dette er ikke godt nok, jeg er helt enig med deg!

Les også

Takk til Liv Evje for hennes sterke og modige innlegg om eldreomsorgen!

Opprettet en trivsels-pott

De grønne tilbakeførte de fleste kutt til levekår og tilførte nye penger i vårt alternative budsjett, fordi vi tror snart ikke det er mulig at våre ansatte klarer å dekke mer enn kun de fysiske behovene hos våre brukere. Og vi opprettet blant annet en trivsels-pott som kunne brukes til trivselsfremmende tiltak i sykehjemmene.

Vi ønsker å få på bordet en verdidebatt om hvordan vi som samfunn tar vare på hverandre, både gjennom våre kommunale tjenester, men også ovenfor hverandre. Meningen med livet er ikke effektivitet.

Les også

 1. Eldrekutt møter motstand

 2. Frivillige utgjør 90.000 årsverk i eldreomsorgen

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Teknologi
 3. Debatt
 4. Verdidebatt
 5. Stavanger MDG

Mest lest akkurat nå

 1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

 2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

 3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

 4. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

 5. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

 6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert