Høyre svikter forsvaret

KRITISK: Forsvaret har blitt svekket på en rekke kritiske områder de siste årene.

Publisert: Publisert:

Debattinnlegg

 • Sandra Borch
  Stortingsrep. Sp
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

3. juli fremmet Hårek Elvenes fra Høyre en rekke påstander om Forsvaret som ikke kan stå uimotsagt. Det virker som om Hårek Elvenes ikke har fått med seg at det var den rødgrønne regjeringen som fremmet vedtaket om innkjøp av nye F35-fly til Forsvaret. At Høyre følger opp et vedtak de selv støttet i Stortinget, skulle bare mangle. Å kalle bevilgningene som følger med denne investeringen for en «historisk» satsning på Forsvaret, er temmelig pompøs retorikk fra Elvenes. Når man korrigerer for ekstratildelingen til kampfly og ønsket såkalt «effektiviseringsgevinst», der penger tas internt i forsvaret for å gi de tilbake til Forsvaret, var det minimale økning er i Forsvarsbudsjettet fra 2015 til 2017.

Ser man på de konkrete grepene Høyre og Frp har gjort med Forsvaret i denne perioden ser vi at Forsvaret har blitt svekket på en rekke kritiske områder:

Andøya flystasjon legges ned. Sjøheimevernet er lagt ned. Videre er Heimevernet redusert med 5000 soldater. Dette i en situasjon der sikringen av offentlige bygninger og sårbare objekter er under enhver kritikk fra riksrevisjonen. Dersom Norge utsettes for et omfattende terrorangrep har svekkelsen av Heimevernet gjort oss vesentlig mer sårbare enn vi burde være. Videre ønsket regjeringen fjerne Hærens helikoptre og regjeringen har avviklet hovedbasen for helikoptre på Bardufoss. I tillegg vil regjeringen sørge for en reell nedleggelse av 2. bataljon, noe som bidrar til at Hæren reduseres med om lag 1000 soldater.

Norske folkevalgtes aller mest grunnleggende oppgave er å sikre norske borgere. Skal vi klare det, må vi ha et forsvar som kan forsvare Norge i et bredt spekter av kriser.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-politiker kalte Abid Raja "klovn" etter å ha drukket flere øl

 2. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

 3. Folk unngår hverandre og naboer har sluttet å hilse. Verdensarvområdet splitter øysamfunnet

 4. Syklist syklet mot kjøreretningen i Hundvågtunnelen

 5. Vil stoppe riving av moskéen i Verksgata

 6. Sykepleier på Vestlandet tiltalt for å ha stjålet legemidler

 1. Forsvaret
 2. Revidert nasjonalbudsjett
 3. Høyre (H)
 4. Heimevernet