Er Høyre er et parti for folk flest eller ikke?

DEBATT: Margret Hagerup (H) skriver om temaet eggdonasjon i Aftenbladet 4. april at «for henne er det viktig å sette barnet først». Vi er alle enige i at barnets ve og vel er svært viktig, uansett hvilket område som blir diskutert.

– Studier viser, blant mye annet, at tilknytningen mellom barn og omsorgsperson stimuleres av varme, kjærlighet og omsorg, ikke biologisk opphav, skriver Linda Susanne Krüger.

Debattinnlegg

 • Linda Susanne Krüger
  Sykepleier og listekandidat, Stavanger Ap
Publisert: Publisert:
Les også

For meg er det viktig å sette barnet først

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Når det gjelder eggdonasjon eller ei, handler det ikke om hvorvidt foreldrene er egnet eller ei, men om de skal få hjelp til å skaffe de barna de ønsker. Argumentet om barnets beste er ikke et tema når det kommer til sæddonasjon, som vi for øvrig har tillatt siden før krigen. Hvis dette skal vektes tyngst, må hele debatten vektes ut fra helt andre premisser.

Folk flest

Folk flest er et begrep som er populært for tiden. Mange politikere tar til orde for å lytte til hva folk flest mener er rett og galt, i spørsmålet om sæddonasjon kan det se ut som om folk flest ikke er imot, men for. Argument for frihet og selvbestemmelse blir av folk flest ansett som viktigere enn bioteknologiargumentet, sier professorene Myskja (NTNU) og Backer (UiO).

Studier viser, blant mye annet, at tilknytningen mellom barn og omsorgsperson stimuleres av varme, kjærlighet og omsorg, ikke biologisk opphav. At barn ønsker å vite om opphavet sitt, er ikke et argument som bør brukes mot eggdonasjon, men heller ses i sammenheng med sæddonasjon der dette også er en potensiell problemstilling som ikke synes å bety like mye.

Hagerup skriver videre at statens hovedoppgave bør være å sikre oppvekstvilkårene for barn som allerede finnes. Da lurer jeg på om hun egentlig også er imot sæddonasjon og kunstig befruktning finansiert av staten, og hvordan den problemstillingen i så fall vil håndteres i Høyre, i en tid som Hagerup presiserer er «en spennende fremtid med nye trender og bevegelser vi fortsatt ikke kjenner».

Splittet Høyre

Ekstra spennende er det selvsagt at også partiet Høyre ser ut til å være svært splittet i denne saken, og at flere fremtredende kvinner i partiet debatterer hardt for å tillate eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon. Spørsmålet nå er altså om Høyre er et parti for folk flest eller ikke?

Les også

 1. Nytt Høyre-forslag: Ja til å hjelpe single til å få barn, men nei til eggdonasjon

 2. – Ingen tror de kommer til å havne der selv, sier stortingsrepresentant Tina Bru (H)

 3. For meg er det viktig å sette barnet først

Publisert:
 1. Debatt
 2. Eggdonasjon
 3. Bioteknologi
 4. Sæddonasjon
 5. Høyre (H)

Mest lest akkurat nå

 1. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 2. Mye vær i vente - og i kveld kan snøen komme

 3. Viking på plass i Spania: Strammer kraftig inn i koronafrykt

 4. Høgsfjordferja innstilt på grunn av vind

 5. Anders Behring Breivik er like farlig i dag som han var 22. juli 2011

 6. Klimagassutslipp: Kutt i Stavanger, økning i Sandnes