Oljeformuen bør deles

SOLIDARITET: Selv om Norge er liten kan vi sette standarden og skape grønne ringvirkninger verden rundt ved å dele litt av vår oljeformue.

Norge bør dele av sin oljerikdom. Hva med å sette av én prosent av avkastningen fra Oljefondet til et Klimafond, foreslår Henning Jon Grini.

Debattinnlegg

 • Henning Jon Grini
  Henning Jon Grini
  Forfatter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Jeg mener at Norge bør bruke litt av sin formue til å hjelpe oss selv og verden med omstillingen fra en fossil til en fornybar verden. Vår enorme formue er jo delvis bygget på forurensende olje og gass. Kanskje det er på tide å gi litt tilbake til verdenssamfunnet som monner?

Sterk lut trengs

Verden har nå så mye problemer at det må sterk lut til. Skal vi få verden og klimaet på rett kjøl igjen trenger vi å mobilisere som aldri før. Hvis ikke vi forebygger nå vil vi komme til å bruke enorme summer i fremtiden på å reparere skader vi kunne forhindret i dag.

Norge har allerede satt standarden når det gjelder elbiler. Ifølge nye beregninger har Norges økonomiske incentiver medført at elbilparken her i landet nå er helt oppe i 10 %, mens den ellers knapt er på 1 %. Det hevdes at kjempesalget i Norge har bidratt til å presse ned prisen på batterier og elbiler over hele verden. Videre at den norske elbilpolitikken fører til at norske utslipp i tiårene fra 2010 til 2050 blir omtrent 60 millioner tonn CO₂ mindre, og på verdensbasis spares ytterligere 320 millioner tonn.

Norge har sluppet billig unna pandemien og vi er ustyrtelig rike. Vi er derfor i en unik posisjon til å hjelpe. Og hva skal vi med en enorm oljeformue hvis verden og livsgrunnlaget vårt smuldrer opp? Mange med meg mener at vi bør bruke litt av Oljefondet til det beste for verden. Mitt forslag er at vi bruker 1 % av Oljefondets avkastning til et Klimafond hvert år.

Oljebyen en pådriver?

Stavanger regnes som oljehovedstaden i Norge, men oljealderen er på hell. Vi lever i en ny tid som krever nye løsninger og modige beslutninger. Hvor flott hadde det ikke vært om nettopp Stavanger kan være en pådriver for at en liten del av denne rikdommen gis til gode klimaformål verden rundt?

Et Klimafond vil bidra til å reparere våre klima- og miljøproblemer samt andre utfordringer verden sliter med (som pandemier), for alt hører sammen. Én prosent av avkastningen i fjor tilsvarte cirka 18 milliarder kroner, og slike summer vil kunne ha stor innvirkning globalt.

Videre bør et slikt fond støtte innovasjoner, løsninger, ideer og forskning som kan bringe verden fremover. Kanskje også dele ut priser i den forbindelse?

I tillegg bør man hjelpe utviklingsland med deres miljøproblemer og omstilling siden det ofte er de som merker konsekvensene av klimaendringene mest og de har lite penger og kompetanse selv.

Norge derimot har muligheter, kompetanse og ikke minst penger til å utgjøre en enorm forskjell for klimaet. Oljefondet er nå et av verdens største fond, og eier nesten 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper verden over, samt en betydelig mengde obligasjoner og eiendommer.

Skal vi være onkel Skrue?

Er det noe Norge har mer enn nok av så er det penger. Vi må bestemme oss for hvem vi som nasjon skal være. Skal vi sitte på oljeformuen vår og ikke dele, slik som onkel Skrue? Eller skal vi dele og dermed være et eksempel som kommer oss selv og verden til gode?

Allerede nå ser vi et begynnende press på at deler av oljeformuen bør brukes utover Norges få rike innbyggere til menneskets og naturens felles beste verden over.

Et sivilisert samfunn samarbeider, deler og hjelper hverandre. Koronaviruset har vist oss hvor viktig dette er.

Publisert:
 1. Norge
 2. Oljefondet

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 3. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 4. Oilers vant overtidsdrama: Karlsen matchvinner mot Storhamar

 5. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 6. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur