Sammen skal vi snu ulykkes­trenden i trafikken!

«I trafikken legger vi livet i hverandres hender. Er du tilliten verdt?» spør Kenneth Laugaland, fylkeskoordinator i Norges Trafikkskoleforbund, Rogaland.
  • Kenneth Laugaland
    Kenneth Laugaland
    Trafikklærer og fylkeskoordinator i Norges Trafikkskoleforbund, Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

DEBATT: Ulykkestallene skyter i været. I juni ble 14 mennesker drept i trafikken. Her i Rogaland har vi mistet ni, til nå i år. Nå er det alle mann til pumpene, for denne trenden må vi snu.

Jeg er trafikklærer. Hver dag tar jeg pulsen på morgendagens trafikanter. Jeg forsøker å gi dem det aller beste grunnlaget for å ta trafikksikre valg, også når jeg ikke lenger sitter ved siden av med dobbelt pedalsett.

I Norge har vi verdens beste trafikkopplæring. Lenge har vi også hatt verdens laveste dødstall i trafikken. Vi tror det er en direkte sammenheng. Men vi er mange som er bekymret nå. Ulykkestallene minner om en tid vi ikke vil tilbake til, der vi mistet flere hundre liv i trafikken hvert år.

I trafikken er det marginene som teller. Veien fra total lykke til ulykke kan være kort. Et uoppmerksomt øyeblikk, et «skal bare». I trafikken legger vi livet i hverandres hender. Er du tilliten verdt?

I sommer er det kanskje meg du møter rundt neste sving. Jeg lover deg, jeg har beltet på, jeg har senket farten og jeg har oppmerksomheten rettet mot trafikken – ja, mot deg som kommer rett mot meg. Du passerer, kjører videre. Hvem møter du rundt neste sving?

Nå må vi passe på hverandre. Nullvisjonen, visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, avhenger av dine og mine valg. Dette kan vi snu!

Publisert: