Fra Hulda til hijab
KRONIKK: Bunadene våre har alltid vært i utvikling. Da er det kanskje ikke så farlig om den fortsetter å utvikle seg for å passe til nye bunadsbrukere, enten de ønsker seg inkludert fra andre kulturer eller kjønnsminoriteter?
Debattinnlegg
- Trude EriksenKonservator, Stavanger museum
24. juni åpner Stavanger museum utstillingen «Fra Hulda til hijab», en utstilling om folkedrakter og bunader fra 1700-tallet og fram til i dag. Fortellingen strekker seg fra de første bunadsbrukerne som ikledde seg «Nasjonalen» på slutten av 1800-tallet til forfatter og folkeopplyser Hulda Garborgs bunadsidé rundt 1900 og videre til hijab med bunadsbroderi som Sahfana M. Ali tok i bruk i 2016 og en helt ny kjønnsnøytral bunad utviklet i 2022.
I utstillingen møter du rogalendinger anno 2022, fra inn- og utland, som forteller om sitt forhold til bunad og folkedrakt. På hvilke måter tilpasses bunaden i dag? Er vår tids bunadsbruk, som Hulda ville sagt det, «tidhøveleg»?
Hulda Garborg har mye av æren for bunadstradisjonen slik vi kjenner den i dag, men Hulda var opptatt av at bunadene måtte tilpasses samtiden for å bli brukt: «Ein bunad skal ikkje vera evig eins; den kann sjølvsagt – og skal – utviklast som alt anna, naar han kjennest uhøveleg. Me kan ikkje gå rundt aa vera «museumsgjenstande.»
Hodeplagg – en glemt tradisjon?
Da Sahfana M. Ali kledde seg i hijab med frafjordbroderi til bunadens sin i 2016, ble hun møtt av en bølge av rasistisk og sjikanerende motstand. Kan en av årsakene til hetsen hun møtte være mangel på kunnskap om norske hodeplaggtradisjoner?
Skikken med å skjule håret sitt under et hodeplagg forbindes i dag av mange med islam. Historisk sett har denne skikken også vært viktig i Norge. Det var variasjoner fra sted til sted, på samme måte som det i dag finnes regional variasjon for bruk av hijab. Hodeplagget viste en persons sosiale status, og tradisjonelt har hodeplagg for kvinner vært skaut, tørkle og lue. For menn, lue eller hatt. Gifte kvinner skulle alltid skjule håret. Å gå i kirken uten hodeplagg ble sett på som vanære. Tildekket hår var også en måte å hedre ektemannen på. Kvinner som fikk barn utenfor ekteskap, måtte gå med «skammeskaut».
Sahfana M. Ali, en religiøs og gift kvinne som bærer sin form for skaut til rogalandsbunaden, kan trekke bånd både til sin religiøse tilhørighet og samtidig knytte seg til de norske tradisjonene for bruk av koneskaut. Bunadshijaben kan sies å være spor av en praksis som var vanlig i norsk hodeplaggtradisjon, samtidig som den peker fremover mot en videreutvikling av bunadene for bunadsbrukere som ønsker å dekke til håret.
Draktforsker Aagot Noss har påpekt at bunadbevegelsens manglende oppmerksomhet på hodebunad er en av årsakene til at tradisjonen med hodeplagg er svekket. Hodeplagg var en sentral del av klesdrakten til godt inn på 1900-tallet, men det er ikke så mange «pålahuer» å se i Stavanger en 17. mai.
«Bunadspolitiet» gir full støtte til Sahfanas bunad-hijab
For å få ungdommen med seg har dagens bunadsprodusenter i Stavanger tilpasset seg tiden. I dag kan man bruke broderte hårbånd, hårbøyler, bregdabånd eller silkeskjerf på hodet. Den tradisjonelle pålahua, som er en del av rogalandsbunaden, har navnet sitt fra luas bakstykke som har betegnelsen pålen. Ifølge etnolog Målfrid Grimstvedt har pålahua vært i bruk i Rogaland fra siste halvdel av 1700-tallet. Den gang var det vanlig at kvinner brukte snipp over luen fra konfirmasjonsalder. I dag er snippen svært lite brukt.
Når Stavanger museums samling av folkedrakter fra 1700- og 1800-tallet nå endelig tas ut av magasinet, kommer både pålahuer og snipp til syne. Kanskje kan de gamle luene inspirere til å ta frem pålahua fra skapet og attpåtil knytte på en snipp?
Økt forståelse av at bunadene
alltid har vært i utvikling,
gjør at tradisjonen kan
brukes inkluderende.
Identitet og tilhørighet
Bruk av bunad var for mange viktig da de flyttet fra bygdene til byene. Noen følte seg rotløse i sin nye tilværelse og brukte bunaden som bindeledd til bygdekulturen. På samme måte kan bunaden for personer med minoritetsbakgrunn i dag vise at de ønsker å være en del av den norske kulturen. Gjennom klær signaliserer vi hvem vi vil kommunisere med, og ved å bruke en bunad, identifiserer man seg med mennesker og steder. Det skaper følelse av tilhørighet.
Holdningene til hvem som tilhører en gruppe og hvilke kulturelle særtrekk en har eller mangler, er med på å definere forestillingen om hvem som kan gå med bunad. Det oppstår ubehag i bunadskulturen når folk opplever å bli møtt med kulturrasisme når de ønsker å delta i tradisjonen Hulda Garborg etablerte for å samle Norge rundt en drakttradisjon. Bunaden skulle symbolisere norsk identitet, og når den mer enn hundre år etter fortsatt står som nasjonalsymbol, bør det være selvsagt at den rommer hele mangfoldet av mennesker som kjenner seg norske i dag.
For å kunne samle det nye oss i en drakttradisjon som bunad, må kunnskapsnivået om bunadens og de norske folkedraktenes historie opprettholdes og formidles. Med utstillingen «Fra Hulda til hijab» ønsker Stavanger museum å bidra til refleksjon rundt vår tids bruk av bunad. Økt forståelse av at bunadene våre alltid har vært i utvikling, gjør at tradisjonen kan brukes inkluderende, både overfor mennesker med opphav i andre kulturer og for andre minoriteter i vårt samfunn.
Les også
Mest lest akkurat nå
Hommersåk samles i sorg – igjen
Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt
Det trengs et forbud mot bruk av robotklippere om natten og strenge reguleringer for bruk om dagen
Før visste bare lokalkjente om stølen. Så kom en «turfluenser»
Tea Egenæs elsker 60-tallshuset i Stavanger: – Alt treverket gir den gode atmosfæren og særpreget
Da han såg det gamle bildet, forstod Espen at ryktet om besteforeldra si hytte på Høle var sant
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Etter Forsand-vedtaket står regjeringa fullstendig utan integritet og truverd
Dommerkontroverser, målfest og ellevilt drama: Viking gikk på surt tap i Haugesund
Foreløpig vet vi ikke hvorfor den siktede begynte å skyte mot folk i Oslo. Den uvissheten er nesten ikke til å holde ut
– Akkurat nå går alle tankar til alle dei som kjenner i heile seg at det kunne ha vore dei