«Nybygget til galleriet BGE løfter området»

DEBATT: Det er ikke noe selvhevdende signalbygg, det nye galleribygget til BGE i Kannik; tvert om, det viser solid respekt for nabobyggene og omgivelsene.

– Galleriet BGE Contemporary Art Projects sitt nybygg styrker mangfoldet i sentrum, skriver Elsa Grimnes. Arkitekt: Hans-Olav Hansen i Ramp A/S.

Debattinnlegg

  • Elsa Grimnes
    Elsa Grimnes
    Sivilarkitekt MNAL, Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tomter som denne i Kannik, er i byplanspråket ofte kalt: SLOAP = Space Left Over After Planning. Det historiske byrommet, Kannik, har i årtier lidd under følgene av en trafikkmaskin og uavklarte planer om høyhus.

Nybygget til BGE både leger og løfter området. Den beherskede, kubiske formen, finner gjenklang i Televerkets og Katolske sykehus´ funksjonalisme og det skjæres ut såpass i kuben at det lekre jugendbygget (tidl. Telemuseet) kommer til sin rett.

Gjennom sine store glassflater åpner bygget opp mot henholdsvis en skulpturpark og det flotte skifertaket på Den Katolske Kirke i øst, vernede Engelsminde, flankert av majestetiske trestammer i nord og sist men ikke minst: Rundkjøringen i Kannik som på en måte blir underordnet omgivelsene og framstår som en elegant «liten» sirkel, en pulserende og spennende «installasjon». I interiøret viser den sentralt plasserte «trappeskulpturen» klar vei i et bygg med gjennomførte detaljer, fritt for påkostede finesser. Dette trengte byen, et bygg som fortetter og styrker mangfoldet i sentrum.

Publisert:
  1. Debatt

Mest lest akkurat nå

  1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

  2. Når kommer vinteren, egentlig?

  3. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

  4. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)

  5. Røykutvikling i bygg i Sandnes sentrum

  6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen