Konkurransedyktig lønn er svaret

DEBATT: Norsk Sykepleierforbund registrerer at Stavanger kommune velger å tilby nyansatte sykepleiere lavere lønn enn de som allerede er ansatt.

Nina Horpestad oppforder sykepleierstudentene som skal ut i sin første jobb til sommeren, om å stille lønnskrav.

Debattinnlegg

 • Nina Horpestad
  Nina Horpestad
  Fylkesleder, Norsk Sykepleierforbund, Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Byas den 17. januar kunne vi lese at Rogaland var det fylket i Norge hvor likelønnsutfordringene er størst, og at kvinner er de med høyest utdanningsnivå i alle 26 kommunene i Rogaland. Da bør varselklokkene ringe for de fleste. Men drahjelpen fra politikerne kan vi se bort fra; Malin Elisabeth Bjerknes Sviland (18), leder av Unge Venstre i Rogaland sier følgende: «Jeg ville gjerne sett at sykepleiere der det er flere kvinner, skulle fått høyere lønninger, men det bunner ut i for dårlig økonomi til det.» Mitt store spørsmål blir da: Har dere råd til å la være? Tør dere la være?

Over tid har mange kommuner i Rogaland slitt med å sikre seg sykepleierkompetanse for å kunne tilby innbyggerne faglig forsvarlige tjenester.
Les også

Likelønn: Må vi vente i 100 år?

Politikere i alle fylkets kommuner plikter til å overholde lov- og avtaleverk, også helse- og omsorgstjenesteloven. Den sier noe om hvilken standard man skal ha på tjenestene sine og hva innbyggerne kan forvente. Man plikter også som politiker å sørge for at helsepersonelloven overholdes. Arbeidsgiver har plikt å legge til rette for at helsepersonell får utføre sitt arbeid faglig forsvarlig.

Var i ferd med å snu

Over tid har mange kommuner i Rogaland slitt med å sikre seg sykepleierkompetanse for å kunne tilby innbyggerne faglig forsvarlige tjenester. Norsk Sykepleierforbund (NSF) har sett at dette var i ferd med å snu, kommunene så viktigheten av å være konkurransedyktig på lønn, faglige utviklingsmuligheter og godt faglig miljø, tre sentrale elementer sykepleierstudentene oppgir som de viktigste grunnene for å velge arbeidsgiver.

Nå ser det ut til at administrasjonen i enkelte kommuner har tatt Venstrepolitikerens ord bokstavelig. NSF registrerer at Stavanger kommune velger å tilby nyansatte sykepleiere lavere lønn enn de som allerede er ansatt. Kommunene velger å legge seg lavere i lønn for sine sykepleiere enn Stavanger Universitetssykehus, som er en stor konkurrent for kommunen.

Les også

Stavanger øker sykepleierlønna kraftig

Hvilke konsekvenser?

Hvilke konsekvenser har dette for innbyggerne og brukerne/pasienter av helse- og omsorgstjenestene Stavanger kommune tilbyr? Dårligere kvalitet på tjenesten? Mindre tid for sykepleierne til pasientene? Mindre tid til å drive forebyggende arbeid? Større trykk på institusjonsplasser?

Jeg har vært så heldig å få være med hovedtillitsvalgte i tre ulike kommuner i Rogaland for å besøke helse- og sosialpolitikere. Dette har vært inspirerende og utfordrende. Vi har kommet med følgende råd til politikerne for et langsiktig arbeid for å sikre seg riktig kompetanse:

 • Gjør dere «lekre» for studentene dere har i praksis. Nærmere 90 prosent av sykepleierstudentene sier at hvordan de opplevde praksis har stor betydning for valg av arbeidsgiver når de har fullført utdanningen.
 • Prøv ut trainee-ordning for sykepleiere – dette kan medvirke til at rekrutteringen blir bedre og nyutdannede sykepleiere opplever møtet med kommunehelsetjenesten tryggere.
 • Oppretthold konkurransedyktig lønn. Ingen bytter arbeidsgiver for noen tusenlapper!

Oppfordring til studentene

Avslutningsvis vil jeg komme til med en oppfordring til sykepleierstudentene som skal ut i sin første jobb til sommeren – still lønnskrav! Vi kan ikke leve med kommuner som ikke vil gi lik lønn for arbeid av lik verdi.

Les også

 1. Kvinne-sjefer i Rogaland på bunn i likelønn

Publisert:
 1. Stavanger kommune
 2. Lønn
 3. Kvinner
 4. Norsk Sykepleierforbund

Mest lest akkurat nå

 1. Færre koronapasienter over 75 år blir innlagt på sykehusene

 2. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 3. – Ikke ta nakkegrep på de som velger annerledes

 4. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 5. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 6. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet