Vi tar fastlege-grep

DEBATT: Fastlegene har en viktig jobb i helsetjenesten. Nå skal det bli lettere å gjøre den.

«Til våren legger vi fram en handlingsplan som kommer til å inneholde flere grep som skal ruste fastlegeordningen for fremtiden. Jeg håper dette vil få flere til å velge den viktige fastlegejobben», skriver helseminister Bent Høie.

Debattinnlegg

 • Bent Høie
  Bent Høie
  Helse- og omsorgsminister (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nylig kom evalueringsrapporten om fastlegeordningen. Den viser at altfor få leger ønsker å bli fastleger og at altfor mange fastleger vurderer å slutte. Det er alvorlig!

I Aftenbladet 3. oktober etterlyser Fastlege Peter Christersson strakstiltak fra meg. Jeg er helt enig med Christersson at vi må sikre en god fastlegeordning for fremtiden. Derfor gjør jeg mye – både på kort og lang sikt.

Vi vurderer om vi kan forenkle eller fjerne noen av fastlegenes arbeidsoppgaver som ikke er knyttet til pasientbehandling.

Penger til rekruttering

Vi har i flere år satt av penger til rekruttering av flere fastleger. Vi ønsker flere leger med kortere lister. Men det er ikke tilstrekkelig å rekruttere flere leger for å dekke opp for den økte arbeidsbyrden. Vi må også finne ut hva som har gjort arbeidsbyrden tyngre, og hva som kan gjøre den lettere. Evalueringen peker på at manglende samarbeid mellom sykehus og kommuner fører til økt press på fastlegene. Hvordan vi skal forbedre dette samarbeidet er et viktig tema i den nye sykehusplanen som vi legger fram i høst.

Vi innfører nå en egen samhandlingstakst for fastleger som gjør at lønner seg å samarbeide tettere med sykehusene om pasientene.

Vi vurderer også om vi kan forenkle eller fjerne noen av fastlegenes arbeidsoppgaver som ikke er knyttet til pasientbehandling. Her ser vi blant annet på legenes ansvar for å skrive ulike former for attester.

Helsedirektoratet har nylig fått i oppdrag å se på om sykmelding kan gjøres enklere – og forsvarlig – via e-konsultasjon. Mange fastleger har tatt i bruk de muligheter som digitaliseringen gir, men ikke alle. Jeg er enig med Christersson at digitaliseringen ikke alltid i seg selv avlaster fastlegene. Derfor må vi også prøve ut nye måter å jobbe på. Et eksempel på dette er ordningen med primærhelseteam som nå testes ut. Her samarbeider fastlege, sykepleier og helsesekretær om å gi pasienten bedre og tettere oppfølging. Sykepleiere kan for eksempel følge opp pasienter med kronisk sykdommer slik at fastlegene får mer tid til behandling. Slik kan vi få brukt ressursene og kompetansen i helsetjenesten på bedre måte.

Evalueringen viser også at mange unge leger vegrer seg for å bli fastleger fordi de opplever det som økonomisk usikkert i en etableringsfase med små barn og stort studielån. Dette er grunnen til at vi i flere år har gitt midler til opprettelse av såkalte ALIS-avtaler i kommuner på Vestlandet. De innebærer at kommunene kan opprette utdanningsstillinger med fastlønn for unge fastleger som ønsker økonomisk trygghet. Vi gir nå også midler til opprettelse slike ALIS-avtaler i nordnorske kommuner. Hele ALIS-ordningen har blitt styrket med 60 millioner kroner etter årets fastlegeforhandlinger.

Styrket med 180 mill.

Evalueringen viser at pasienter med store og sammensatte behov krever mye oppfølging fra fastlegene. Det er også disse pasientene som er minst fornøyd med oppfølgingen fra legen sin. Vi etablerer derfor en ny tilskuddsordning på 50 millioner kroner til fastleger som har mange pasienter som krever mye oppfølging. Årets oppgjør innebærer at fastlegeordningen blir styrket med 180 millioner kroner for å underbygge rekruttering, stabilisering og samhandling.

Til våren legger vi fram en handlingsplan som kommer til å inneholde flere grep som skal ruste fastlegeordningen for fremtiden. Jeg håper dette vil få flere til å velge den viktige fastlegejobben. Og jeg håper at det blir lettere å gjøre den.

Les også

Peter Christersson: Fastlegekrisen er reell, – her og nå

Les også

En av ti fastleger vurderer å slutte


Les også

 1. Regjeringens eksperter anbefaler legeutdanning i Stavanger

 2. – Nærmere har Stavanger aldri vært et medisinstudium

Publisert:
 1. Debatt
 2. Bent Høie
 3. Helsedirektoratet
 4. Stavanger Aftenblad
 5. Rekruttering

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne til SUS etter brann på Storhaug

 2. Uthengt som voldtektsmenn: - Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen

 3. Stangeland fikk kontrakt på 330 millioner kroner

 4. Kvinne nektet å bruke munnbind på fly. Poli­tiet måtte gripe inn. Det er ikke første gang

 5. – Det kan ikke fortsette

 6. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt