Cecilie Bjelland om byutviklingen: «Noen har tatt for lett på jobben sin»

DEBATT: I sak etter sak i mange år har Stavanger Ap kjempet for større leiligheter og for at kvaliteten på bomiljøet i nye utbyggingsområder skal heves.

Det bygges mye og tett i Stavanger, som dette bildet av Lervig fra juli 2015 viser. Og med for mange små leiligheter, mener Cecilie Bjelland i Stavanger Arbeiderparti.

Debattinnlegg

 • Cecilie Bjelland
  Leder i Stavanger Ap, gruppeleder i bystyret
Publisert: Publisert:
Cecilie Bjelland, gruppeleder, Stavanger Ap.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

La meg sette strek under denne setningen i Kristin Hoffmanns

Les også

kronikk den 8. juli

, som jeg her bruker som overskrift: « Noen har tatt for lett på jobben sin. » Leser jeg henne rett, er artikkelen en kraftig kritikk av at Stavangers politikere i altfor stor grad har latt kortsiktige hensyn til fortjeneste bli prioritert på bekostning av god byutvikling. Hos Stavanger Ap slår hun inn åpne dører. Vi er helt enige.At Hoffmann velger å sette dette i sammenheng med skjenkesaken og Arbeiderpartiets forslag om en forsiktig tilnærming til en virkelighet som allerede praktiseres over det ganske land, anser jeg som en inngang til debatten om hennes hovedpoeng – at Stavangers politiske flertall har tillatt bygging av altfor mange små leiligheter.

Fra Kristin Hoffmanns kronikk:

Les også

Men herlighet! La oss gjerne ta et glass eller to, på Storhaug, Tjensvoll, Tasta – hvor som helst, bare det ikke er for å løse sosiale bomiljøproblemer grådige utbyggere har skapt.

Gang på gang har våre representanter stått på talerstolen i bystyret og tatt til orde for større, ikke mindre leiligheter.

Ap har kjempet imot

Jeg spar det inn med teskje: «Stavangers politiske flertall». For her snubler hun nemlig i fakta når hun skriver: « Over tid bor og lever ikke folk i 40 kvadratmeter store leilighetshybler... Rart at ingen tenkte på det, eller for lengst har utbasunert at slik gjør vi ikke mer på en og samme plassen.…»

Det er nemlig ikke riktig at «ingen» tenkte på det. Tvert imot, i sak etter sak i mange år har Ap kjempet for å få større leiligheter og for at kvaliteten på bomiljøet skal heves. Gang på gang har våre representanter stått på talerstolen i bystyret og tatt til orde for større, ikke mindre leiligheter. Av nylige saker på Storhaug er det nok å nevne plan for Verksgata, plan for Rema-kvartalet – og i siste møte i kommunalstyret for byutvikling (KBU), saken om Lervig. Her fikk vi flertallet i KBU med på å sende saken tilbake for endringer. I andre saker har vi ikke vunnet gjennom med vårt syn, men det skal nevnes at i saken om Rema-kvartalet fikk Ap’s Terje Rønnevik iallfall flertallet med på at de ulike planene i framtiden må sees i sammenheng. Dette for å sikre mer variasjon i boligbyggingen.

Det politiske flertallet har i mange tilfeller overraskende lave krav til materialvalg, arkitektur, tomteplassering, samferdsels og energiløsninger.

Hestehoder foran

Det skulle bare mangle, tenker du kanskje? Dessverre har det vist seg at det politiske flertallet synes å være mer bekymret for utbyggers fortjeneste enn beboernes bomiljø. Derfor settes skylappene på fra sak til sak, og det tillates å bygge høyere, tettere og mindre enn det erfaringen tilsier er godt for bomiljøet.

Men det slutter ikke der. Skal vi først diskutere byutvikling, må det også nevnes at det politiske flertallet i mange tilfeller har overraskende lave krav til materialvalg, arkitektur, tomteplassering, samferdsels og energiløsninger. Derfor ligger byer vi liker å sammenligne oss med flere hestehoder foran oss på byutvikling. Visste du for eksempel at «Zero Village Bergen» nå er klar til å igangsettes? 800 nye, utslippsfrie boliger i et bærekraftig boligområde. Eller har du tatt en rusletur i Oslos nye bydel, Sørenga, der de har lagt et fantastisk sjøbad som en publikumsmagnet i det bilfrie området? Eksemplene er mange i inn og utland, men de har en ting til felles – god byutvikling krever visjonære politikere som evner å tenke og handle langsiktig.

Hvordan kunne det blitt om Venstre allerede år tilbake satte konkrete krav til mer miljørettet byutvikling som forutsetning for samarbeid?

En ny plattform?

Eller som Dagens Næringsliv skrev i sitt «karakterdrap» på Stavanger som by 28. juni: «Stavanger trenger en plan». Ja, en politisk plan, en plattform. En ny politisk maktfordeling der flertallet forplikter seg til at dette, dette skal vi konkret levere på de neste fire årene. For hvordan kunne det blitt om Venstre allerede år tilbake satte konkrete krav til mer miljørettet byutvikling som forutsetning for samarbeid? Kanskje ville ikke Venstre og Arbeiderpartiet blitt nedstemt i byutviklings— og miljøsaker? Kanskje ville Høyre og Frp måtte ta hensyn til flere enn utbyggerne?

Vi vet ikke hva som kunne skjedd, men vi vet at noe snart må skje i Stavanger. Mye godt kan sies om de politikerne som styrer byen på 15.–20. året, men visjonære – det kan de neppe kalles.

Arbeiderpartiet har aldri tatt lett på jobben. Vi har fått tillit, og den bruker vi til å forme framtidsrettede, gode løsninger for byen vår. Er du enig i at mange, små leiligheter ikke er veien å gå for å få et bedre bomiljø, da håper jeg du gir oss din stemme neste gang, til et parti som kan og vil stå på for endringer.

Flere innlegg, kronikker og kommentarer om byutvikling:

 • Om trehusbyen:
Les også

Fortidsminneforeingen: Byutvikling i Stavanger er hestehandel

 • Om sentrumsplanen i Stavanger:
Les også

Stavangers byutvikling trenger sterke alternative stemmer

Les også

Tydelig kraftsentrum for hele Nord-Jæren

 • Om plasseringen av det nye sykehuset:
Les også

En tabbe å bygge sykehuset på Ullandhaug

Tidligere ytringer fra Kristin Hoffmann:

Les også

Er presteboligen på Stokka for fin for flyktninger?

Les også

Paradis City – ikke helt himmelsk

Les også

Jojo-byen

Les også

Paradis-planen: Et øde, kapitalistisk landskap

Gjestekommentarer fra Alexandria Algard:

Les også

 1. Byplanlegging: Hvor langt er du villig til å gå, for å gå?

 2. Er dette et trivelig og interessant bomiljø?

 3. Fra Paris til oss

 4. Bommer vi totalt hvis ekstremveksten vi har planlagt for ikke kommer?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Byutvikling
 3. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 2. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 3. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 4. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 5. Når kommer vinteren, egentlig?

 6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen