Psykologens boikott av barnevernet: Hold deg til saken, Lindgren, personangrep er en avsporing

DEBATT: Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren skriver at han setter pris mine refleksjoner rundt hans gjentatte, nedlatende uttalelser om ansatte i barnevernet. Jeg har en følelse av at han ikke nødvendigvis mener det.

Ine Haver, sosionom i barnevernet, mener at psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren sporer av debatten ved ikke å skrive om at han har oppfordret til lovbrudd som i verste fall ramme barn og unge som opplever omsorgssvikt.

Debattinnlegg

 • Ine Haver
  Ine Haver
  Sosionom i barnevernet med videreutdanning i vold og traumer
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I et debattinnlegg velger han i hvert fall å svare med flere personangrep i stedet for å gå på det som egentlig er saken: At han som psykolog i flere sammenhenger har oppfordret til lovbrudd som i verste fall ramme barn og unge som opplever omsorgssvikt. Fagpersonen Lindgren vil altså ikke melde fra til barnevernet om han i sin praksis blir kjent med at barn og unge lever under forhold som kan skade helse eller utvikling. Dette er han lovpålagt å gjøre.

Lindgrens uttalelser har vært så oppsiktsvekkende at psykologkolleger har klaget ham inn for tilsynsmyndighetene og meldt fra til Norsk psykologforenings fagetiske råd. Dette nevner ikke Lindgren i sitt debattinnlegg. Det er neppe tilfeldig, men det er jo det som er saken.

 • Lindgrens innlegg var et svar på dette innlegget fra Ine Haver:
Les også

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren skjønner ingenting om barnevernet

Skal denne selvutnevnte reserversjonsretten gjelde andre psykologer også? Og andre faggrupper?

Hvem er arrogant?

I stedet er Lindgren tilsynelatende overrasket over at jeg har reagert på hans utspill, ikke minst uttalelsene hans i intervjuet i Aftenbladet.

I debattinnlegget hevder han at jeg representerer «arroganse på ekspertnivå». Det er unektelig underlig å lese at Lindgren anklager andre for ekspertarroganse. På Psykologforeningens side skriver han at «barnevernet er en vernet arbeidsplass for jenter med dårlig sosial og kognitiv fungering». Til Aftenbladet sa han at ansatte i barnevernet «er flinke piker som ikke skjønner noe». Så jeg vet ikke om Lindgren er den som burde belære andre om ekspertarroganse.

I stedet for å la en viktig debatt spore av i personangrep, bør vi diskutere saken. Det vi ikke har fått godt nok svar på fra Lindgren er følgende: Han er en profilert psykolog som ikke vil følge loven. Kan vi ha det sånn? Skal denne selvutnevnte reserversjonsretten gjelde andre psykologer også? Og andre faggrupper? Hva er Lindgrens svar på det?

Jeg er antagelig ikke den eneste som venter spent på hva klagen fra psykologkollegene hans ender med. Dersom det ikke får konsekvenser, blir spørsmålet: Skal betrodde profesjonsgrupper kunne gå rundt og nærmest skryte av at de ikke følger loven?

79 prosent var enige i at barnevernet «gjør mye bra arbeid for barn og familier som har bruk for det».

Sort/hvitt-tenkning for enkelt

Lindgrens uttalelser og skriverier er kanskje et symptom på at i og for seg viktig mediekritikk i sum har blitt for ensidig. Det er selvfølgelig viktig at mediene har et kritisk søkelys på yrkesutøvere med makt. Men sort/hvitt-tenkning om barnevernet blir for enkelt.

I den store undersøkelsen om erfaringer til barnevernsbrukerne for noen år siden, gjengitt i boken «Det nye barnevernet» (2013, s. 137) svarte for eksempel 79 prosent at de var enige i at barnevernet «gjør mye bra arbeid for barn og familier som har bruk for det» (tallene er hentet fra denne undersøkelsen, se side 67). Det tyder på at barnevernet i Norge sannsynligvis gjør noe riktig også.

Vi som jobber i barnevernet, er avhengig av tillit. Av og til har vi faktisk fortjent den. Hvorfor det er slik kunne kanskje også være verdt en avisreportasje.

Les også

 1. Klager inn psykolog som «aldri mer» vil varsle barnevernet

 2. Dette opplever jeg som arroganse på ekspertnivå

Publisert:
 1. Debatt
 2. Barnevern

Mest lest akkurat nå

 1. Preben Aavitsland: – Vi er inne i pandemiens vanskeligste periode

 2. «Det er nok nå!»

 3. Ordførerne er bekymret, men håper å unngå nye, lokale tiltak

 4. Regjeringsvedtak tvinger kvinnene til å legge ned bedriften sin

 5. Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.

 6. Hjerneforsker Marianne Fyhn: – Det er forskjell på menns og kvinners hjerne