Eggdonasjon gir kjærlighetsbarn!

DEBATT: Assistert befruktning er en kjærlighetserklæring til menneskeheten. Det er vitenskapens bidrag til å hjelpe oss å sette flere mennesker til verden. Også der hvor det i utgangspunktet er besværlig

Publisert: Publisert:

Eggddonasjon er kommet for å bli. Det er tillatt i våre naboland, og norske kvinner reiser dit. Da bør vi også tillate det, mener Solgull Klette i Høyre. Foto: Shutterstock/Scanpix

Debattinnlegg

 • Solgull Klette
  Rogaland Høyre
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er atter duket for debatt om eggdonasjon på Høyres landsmøte på Gardemoen 9.–12. mars i år. Jeg er så heldig å være delegat fra Sandnes og Rogaland på landsmøtet og vil derfor fronte mitt positive syn til eggdonasjon der. Kanskje vinner vi frem denne gangen.

I 2015 kom Bioteknologirådet og Helsedirektoratet med positive støtte til eggdonasjon i Norge.

Les også

Dobbelt så mange prøverørsbarn på 15 år

I nabolandene våre får de kjøpt egg av donor og injisert disse på private klinikker.

Kommet for å bli

Jeg har dyp respekt for dem som synes eggdonasjon er et vanskelig etisk dilemma. Mister vi fotfestet på morskapet? Går vi over grenser som er irreversible?

Ut fra mitt syn er dette noe som er kommet for å bli. Fertilitetsklinikker møter hver dag kvinner som forsøker å bli gravide. De ønsker seg barn, men av ulike årsaker produserer de ikke nok egg på egen hånd. Som løsning på problemet reiser disse kvinnene i dag til nabolandene våre, til Sverige, Danmark, Finland, Island og videre i Europa. Der får de kjøpt egg av donor og injisert disse på private klinikker.

De gjør det ene og alene med en stor kjærlighet til barnet. Det kan ikke bli feil!

Vårt forslag

Jeg støtter derfor resolusjonsforslaget til landsmøtet fra Høyres Kvinneforum, der det står:

«Høyre mener eggdonasjon er en forlengelse av andre typer assistert befruktning som er lovlig, akseptert og støttet av myndighetene i dag. […] Dette er god likestillingspolitikk og god likebehandling. Det er også god familiepolitikk å gi flere som ønsker barn, mulighet til å få barn. […] Høyre mener det er på tide at lovverket likebehandler menn og kvinners muligheter, og gir hver enkelt frihet til å forme eget liv. Høyre ønsker at menn og kvinner, og sæd- og eggceller, skal behandles så likt som mulig i loven. Samtidig må barns rettigheter ivaretas, og det må derfor ikke gis anledning til anonym eggdonasjon. Barn har rett til å kjenne sitt biologiske opphav.»

For meg personlig handler all assistert befruktning om å skape flere kjærlighetsbarn. Etter å ha fulgt noen mennesker i prosessen med å få barn når det ikke har vært så enkelt, er jeg ikke et øyeblikk i tvil: De som går gjennom prosessene med å ty til hjelp fra vitenskapen, gjør det ene og alene med en stor kjærlighet til barnet. Det kan ikke bli feil!

Publisert:

Les også

 1. Nå vil Ap gi single kvinner hjelp til å få barn i Norge

 2. Frp tror det blir vanskelig å enes om bioteknologi

 3. Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

 4. Et godt hjem er viktigere enn biologisk mor!

 5. Olaug Bollestad (KrF): - Eggdonasjon er ikkje likestilling

 6. Aftenbladet meiner: Eggdonasjon bør vera lov i Norge

 7. Olaug Bollestad (KrF): Barnas beste må være det overordnede

Mest lest akkurat nå

 1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 4. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

 5. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 6. Elbiler må betale mer

 1. Eggdonasjon
 2. Familiepolitikk
 3. Høyre (H)