Her er grunnene til at Norge ikke trenger vindkraft

ENERGI: Tilhengerne av vindkraftutbygging hevder vindkraft kan redusere Norges utslipp av klimagasser og gi inntekter og arbeidsplasser. Men stemmer dette?

Vindkraftmotstanderne har tradisjonelt hatt en serie med glimrende argumenter mot vindkraftutbygging i Norge. Men ser vi etter, kan argumentene flerdobles, skriver Odd Handegård. Foto: Ty Stange / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Debattinnlegg

 • Odd Handegård
  Odd Handegård
  Tromsø
Publisert: Publisert:

I forrige uke kom det en ny meningsmåling om vindkraftutbygging i Norge. Den dokumenterte ikke bare positive tall for vindkraftmotstanderne. Den sa også noe om hvilke argumenter motstanderne legger vekt på: Store naturområder ødelegges. Turbinene blir styggere og styggere jo flere de blir, de er for høye og lager ubehagelig støy.

Men er det hold i vindkrafttilhengernes påstander om at Norge trenger vindkraft? Og kan norsk vindkraft redusere klimagassutslipp globalt? Gir vindkraften oss inntekter og arbeidsplasser?

Vi har alternative kilder

1. Trenger Norge egentlig vindkraft? Selvfølgelig ikke. Myndighetene har som kjent planlagt å bygge ut inntil 50 TWh. Skulle det bli behov for så mye ny kraft, fins det minst tre alternativer: Oppgradering av norske vannkraftverk, energieffektivisering av norske bygg og en ny toprisordning for kraft, med lav strømpris til husstander som bruker under 15.000 TWh og vesentlig høyere strømpris på luksusforbruk i store hus og hytter.

2. Reduserer norsk vindkraft de globale klimagassutslippene? Nei! Verden bruker nå 200.000 TWh med fossil energi, og tallet øker faktisk. Verden bruker også nesten 30.000 TWh «elektrisitet» som stort sett er lagd av kull og gass. Jeg tillater meg derfor å hevde at 50 TWh norsk vindkraft er så nær «null» i klimagevinst det er mulig å komme. En uhyggelig dårlig «deal» med tanke på all planlagt natur-rasering i Norge.

Svært dyre arbeidsplasser

3. Gir vindkraft arbeidsplasser og inntekter? Nei, lite eller ingenting. Det kommer en del arbeidsplasser i forbindelse med selve utbyggingen. Men dette har nesten utelukkende vært importert arbeidskraft. Og når turbinene står der, synker behovet for faste arbeidsplasser drastisk. Sjelden er det bygd dyrere arbeidsplasser per arbeidstaker – til ingen nytte.

4. Og inntektene? De eksisterer ikke. Samfunnsøkonomisk lønnsomhet, blir snedig nok – av vindkraftbransjen – erstattet med «bedriftsøkonomisk» lønnsomhet. Dette jukset er det nå på tide – ikke bare – å avsløre, men å hive på skraphaugen. For at en bedrift skal bli «lønnsom», trengs det bare noe som kalles gunstige «rammebetingelser», og slike betingelser vrimler det av i vindkraftbransjen. Her er et lite knippe:

Vi påtvinges dyr strøm

Subsidiene (de grønne sertifikatene) fram til 2036 utgjør bare en liten del av fordelene. Viktigere er det at vindkraftnæringen har sluppet å betale en rekke offentlige skatter og avgifter som gir stat og kommuner inntekter fra vannkraften. Også den gunstige avskrivningsordningen for vindkraft har bidradd mye for å hindre konkurser. Vindkraften betaler heller ikke for kablene fra anlegg til sentralnettet (det gjør du og jeg via nettleien til Statnett og lokale nettselskaper).

Og en planlagt høyere strømpris, når de nye kablene til EU settes i drift neste år, har vært en forutsetning for å unngå økonomiske problemer. På grunn av dårlig økonomi, betaler vindkraftanleggene i praksis ubetydelig med selskapsskatt. Og så får vi se hvor lenge korona-situasjonen varer.
I alle fall: Vindkraftmotstanderne har tradisjonelt hatt en serie med glimrende argumenter mot vindkraftutbygging i Norge. Men ser vi etter, kan argumentene flerdobles:

Norsk vindkraft reduserer ikke klimagassutslippene. Norsk vindkraft gir en ubetydelig vekst av nye arbeidsplasser. Vindkraften gir ingen annen «verdiskapning» enn den overprisen på strøm norske husstander skal påtvinges. Norge trenger ikke vindkraft – vi har gode alternativer.

Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Vannkraft

Mest lest akkurat nå

 1. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 4. Folkemengder jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

 5. Ordførerne diskuterer koronatiltakene fredag

 6. 63-åring tiltalt for drapsforsøk i Sandnes