Oljeindustrien leverer klimaløsninger som Europa etterspør

GASS: Hilde Øvrebekk har rett i at EU kommer til å trenge mindre naturgass når de skal bli klimanøytrale. Men EUs ferskeste analyse viser at EU kommer til å importere naturgass også i 2050. Faktisk nesten like mye som Norge eksporterer til EU i dag.

I 2019 falt EUs gassproduksjon med 11 prosent sammenlignet med 2018. Og den fortsetter å falle. Den norske gassen vil derfor være like attraktiv fram mot 2030

Debattinnlegg

 • Anniken Hauglie
  Adm.dir. i Norsk olje og gass.
Publisert: Publisert:

Norges forsøk på å «pushe» norsk gass på Europa har ikke lykkes, skriver Hilde Øvrebekk i en kommentar 19. november. Hun mener at norsk gass ikke har en framtid fordi EU i sin Green Deal kun satser på fornybar energi.

Samtidig som etterspørselen etter gass reduseres, faller også EUs egenproduksjon av gass. I 2019 falt EUs gassproduksjon med 11 prosent sammenlignet med 2018. Og den fortsetter å falle. Den norske gassen vil derfor være like attraktiv fram mot 2030. Men det vil være konkurranse om å levere gass til Europa, og den konkurransen har vi gode forutsetninger til å delta i.

Vi følger med i timen

Olje- og gassbransjen følger med i timen. Allerede i 2018 EU ga klare indikasjoner om at utslipp fra bruk av naturgassen må reduseres betydelig i sine klimascenarioer for 2050 «A Clean Planet for all». I januar lanserte en samlet olje- og gassindustri mål om å redusere sine absolutte utslipp med 40 prosent i 2030 og videre nær null i 2050. I vår oppjusterte Stortinget 2030-målet til 50 prosent.

Klimastrategien viser at vi tar klimautfordringen, og signalene fra EU på alvor. I 2050 må naturgassen være mer eller mindre avkarbonisert, og EU ser på hydrogen som en viktig energibærer. For at Europa skal klare å etablere et hydrogenmarked vil hydrogen produsert fra naturgass med karbonfangst og -lagring være avgjørende, fordi naturgass er den eneste kilden som foreløpig kan lage store nok volum til bruk for eksempel i industriproduksjon. Strategien vår legger grunnlaget for hvordan vi kan skape en ny og fremtidsrettet energinæring på norsk sokkel som inkluderer hydrogen, CO₂-fangst og -lagringsprosjekter og utbygging av havvind.

Gass trengs fortsatt

Equinor samarbeider med Thyssenkrupp om å bytte ut kull som innsatsfaktor i Tysklands største stålkraftverk, med hydrogen produsert fra naturgass med CO₂-fangst og -lagring. Dersom stålindustrien skulle brukt hydrogen produsert fra fornybar energi i stedet, ville det beslaglagt hele fornybarkapasiteten i Tyskland, både vind og sol, onshore og offshore. Det viser at det fortsatt er behov for gass og viktigheten av å produsere hydrogen fra naturgass med CO₂-fangst og -lagring.

I Storbritannia la Boris Johnson denne uka fram sin 10-punktsplan for en grønn industriell revolusjon. Ett av punktene er å booste hydrogenproduksjonen slik at en hel by skal være fullt oppvarmet av hydrogen innen dette tiåret er omme. Allerede i 2018 ble Equinor med på prosjektet H21 North of England, som viser hvordan 3,7 millioner hjem og 40.000 bedrifter i Nord-England kan bli utslippsfrie innen 2034.

Vi er i takt med tiden

Langskip-satsingen på norsk sokkel legger til rette for at vi kan etablere et sentrallager for Europas karbon. EU har pekt på det som en nøkkelteknologi for å nå klimamålene. Vi har kapasitet til å ta imot fanget utslipp fra store industriaktører som ikke har andre muligheter til å dekarbonisere. Og det er allerede inngått intensjonsavtaler med betydelige aktører som Heidelberg sement, Air Liquide, Stockholm Exergi, Arcelor Mittal, Ervia, Fortum Oyj, Preem og ETH Zürich.

Dette viser at olje- og gassbransjen følger med på hvordan våre viktigste markeder utvikler seg. Hva de etterspør. Og utvikler oss i takt med markedene. For å kunne levere løsninger. Løsninger som gjør at vi kan fortsette å skape verdier og arbeidsplasser. Men ikke minst for at vi skal kunne levere på klimamålene.

Les også

 1. Norges forsøk på å «pushe» norsk gass på Europa har ikke lykkes

Publisert:
 1. CO2
 2. Fornybar energi
 3. Gass

Mest lest akkurat nå

 1. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 2. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 3. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 5. Nå kutter flere skoler ned på leksene

 6. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade