Anna Kvam (MDG): Nå kan valg-jokeren bli grønn

DEBATT: Den siste måneden har Miljøpartiet De Grønne stabilisert seg rundt 4 prosent på de nasjonale meningsmålingene. De andre partiene kan gjøre klokt i å begynne å regne oss inn som en valgjoker.

Resultatet av stortingsvalget kan bli som i Oslo for to år siden, med MDG på vippen. Her fra valgvaken med nåværende byråd Lan Marie Nguyen Berg (t.v.), førstekandidat i Rogaland nå Anna Kvam og stortingsrepresentant Rasmus Hansson (t.h. for Kvam).

Debattinnlegg

 • Anna Kvam
  Anna Kvam
  1. stortingskandidat for Rogaland MDG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De store partiene har ganske lenge forsøkt å tie i hjel Miljøpartiet De Grønne (MDG) som mulig vippemakt etter valget. Når regjeringskabalen diskuteres, er det KrFs posisjonering og Venstres muligheter for å komme over sperregrensa som diskuteres.

Men når MDG nå stiger på meningsmålingene gjør både Høyre og Arbeiderpartiet lurt å tenke på hvordan de vil forholde seg til en grønn stortingsgruppe på mellom sju og ni representanter. Avisa Nationen er blant dem som har plukket opp denne ballen, og produsert en større artikkelserie om potensialet for et regjeringssamarbeid mellom Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Problemstillingen er ikke irrelevant. Vi kan få en situasjon etter valget hvor vi i MDG får bruke vippemakt, slik som i Oslo etter valget i 2015.

Gir oss ikke i miljøsaken

Vi går til valg på en kompromissløs klima og miljøpolitikk, slik som ved lokalvalget for to år siden. Det gjenstår få år med dagens utslippsnivå før målene i Paris-avtalen er sprengt. Likevel har alle tidligere regjeringer bidratt til at norske utslipp har steget siden 1990. Derfor er vi helt ærlige med velgerne om at klima og miljøpolitikken er det saksfeltet vi vil prioritere i en forhandlingssituasjon.

Det betyr ikke at vi ikke har politikk på, eller bryr oss om andre saksfelt, men at det til syvende og sist er klima og miljø som avgjør hvilket regjeringsalternativ vi kan gi vår tilslutning til.

Les også

Anna Kvam, MDG: Et forkastelig system

Hva som må til

Det bør være en regjering som er villig til å prioritere de store pengene til jernbane framfor mer motorvei, som skaper mer bilbruk og mer kø. Vi vil ha dobbeltspor på Sørlandsbanen og prioritere prosjekter som kan gi oss høyhastighetsstandard mellom Oslo og Stavanger.

Det bør være en regjering som gir Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger økonomisk og praktisk rom til å skape utslippsfri og menneskevennlig byutvikling.

En regjering som stanser leting etter mer olje og gass når vi allerede har funnet for mye. Og som tar på alvor at det Norge og Rogaland trenger nå, er at det satses på å skape nye grønne arbeidsplasser. En regjering som forstår at oljeavhengigheten gir oss økonomisk sårbarhet, usikre jobber og global oppvarming.

Også er det selvsagt viktig for oss å sikre en regjering som faktisk tror på framtida og ikke frykter den. Som bygger sin plattform på mulighetene den grønne omstillingen gir oss. På mulighetene den oppvoksende generasjon og nyankomne til landet gir oss, og ikke frykten for det ukjente. Vi skal møte våre felles samfunnsutfordringer med handlekraft og engasjement. Ikke med fryktretorikk og splittelse. Derfor har vi i MDG bestemt oss for at vi ikke kan støtte en regjering som Fremskrittspartiet er en del av. Partiet står for langt unna oss både i klimapolitikk, vilje til å ta vare på naturen, likestillingspolitikk og flyktningepolitikk.

Spennende å se

Vårt verdigrunnlag gir oss utgangspunkt for å kunne vurdere støtte til både venstre og sentrumsorienterte regjeringsalternativer. Til syvende og sist er det velgerne som avgjør styrkeforholdene i forhandlingene etter valget. Forhåpentligvis er det mange som tar innover seg at en stemme på Miljøpartiet De Grønne faktisk kan bli en stemme til grønn vippemakt og et endelig grønt skifte. Hva KrF, Arbeiderpartiet og Høyre synes om den saken blir spennende å se.

Les også

 1. Anna Kvam: «Våre naboland klarer seg helt fint uten olje, det skal vi også gjøre»

 2. Klaus Mohn: «Spør kva det kostar å gjere som Miljøpartiet De Grønne vil!»

Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 3. Anna Kvam

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. – For meg virker det ganske åpenbart at det ville vært til kommunens fordel å ikke anke

 5. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 6. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke