Ja til skattefri og universell barnetrygd

DEBATT: FN mener Norge må øke barnetrygden for å hjelpe fattige barnefamilier ut av fattigdom, hørte jeg på radioen i dag. Det har SV også ment lenge, og det er på tide at vi gjør noe nå før det blir enda større gap mellom fattig og rik i landet.

– Jeg håper noen kan ta en prat med KrF snarest. Vi trenger dem på laget for de mest sårbare, skriver Heidi Bjerga.
  • Heidi Bjerga
    Heidi Bjerga
    SV
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Barnetrygden er det enkleste og viktigste grepet for å komme ut av fattigdom. Det er en universell ordning og når alle barn mellom 0 og 18 år, den er skattefri, og den har størst betydning for dem som har minst fra før.

Bare i Sandnes er det over 900 barn som lever i fattigdom.

KrF ønsker å skattlegge

Det var derfor gledelig å høre representanten fra KrF på NRK si at de er for å øke barnetrygden. Hurra, tenkte jeg, nå får vi det til. Endelig kan vi gjøre en forskjell for de barnefamiliene som har minst. Bare i Sandnes er det over 900 barn som lever i fattigdom. Men så kom neste setning. KrF vil skattlegge barnetrygden, for da vil skatten være med å finansiere barnetrygden. Hm, tenkte jeg. Lurer på hvordan barnetrygden er finansiert i dag. Er ikke det via skatten?

Vi trenger KrF på laget

KrF-representanten mente videre at det var de som tjente mest som ville betale mest skatt, og familier som har lite, må skatte lite for å finansiere barnetrygden. For ordningen skulle fortsatt være universell. KrF mener altså at de som trenger barnetrygden for å komme seg ut av fattigdommen, selv skal finansiere barnetrygden for å komme seg ut av fattigdommen. Jeg håper noen kan ta en prat med KrF snarest. Vi trenger dem på laget for de mest sårbare.

SV vil arbeide for at barnetrygden skal være skattefri og universell. I tillegg vil vi fortsette arbeidet for at barnefamilier som mottar sosialstønad skal få beholde barnetrygden. I dag får de nemlig kutt i stønaden hvis de mottar sosialstønad. Dette bidrar ikke til å hjelpe barnefamilier ut av fattigdom.

Publisert: