Gynekologar og trygg barselomsorg

DEBATT: Som gynekologar har vi vore vitne til mange forsinka blødingar og svangerskapsforgiftingar som oppstår etter fødsel.

«Vi er alle samde i at «pasientar», òg friske, fødande kvinner, skal få individuelt tilpassa helsehjelp. Vår innvending er at det må være rom for å gjere den vurderinga», skriv Tilde Broch Østborg og Marit Halonen Christiansen.

Debattinnlegg

 • Tilde Broch Østborg
  Lege, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer
 • Marit Halonen Christiansen
  Gynekolog
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Barselomsorga i Noreg vart ei hovudparole på kvinnedagen. Helseministeren, stortingsrepresentant Tina Bru (Aftenbladet 10. mars), og direktørane i Helse Bergen, Helse Stavanger og Helse Vest (Aftenbladet 12. mars) forsøker å forsikre folket om at trygg barselomsorg for alle er målet, om at individuell vurdering av alle pasientar er pasientens helsevesen, og at «skremselspropagandaen om barseltiden må slutte».

Vi er alle samde i at «pasientar», òg friske, fødande kvinner, skal få individuelt tilpassa helsehjelp. Vår innvending er at det må være rom for å gjere den vurderinga. Helse Bergen bygger nytt, med sikte på at 40 prosent av kvinnene skal reise heim etter 6-8 timar.

Ikkje alltid lett å amme

Som gynekologar har vi vore vitne til mange forsinka blødingar og svangerskapsforgiftingar som oppstår etter fødsel. Utan å være ammepoliti, er det etterkvart svært tydeleg medisinsk evidens for at amming er det beste for både barn og mor dersom dette let seg gjere. For godt vaksne, førstegangsfødande kvinner kjem ikkje amminga alltid lett. Ikkje for alle ungar heller, faktisk.

Dei må ønske det sjølv

Om barselomsorga i kommunane kunne skilte med husmorvikar, ammehjelp 24/7 og rask overflytting til høgare omsorgsnivå (operasjonsstove/intensivavdeling/nyfødtintensiv) ville valet være enkelt. Alle veit at det er best å være heime framfor å være på sjukehus. Inntil då: Ingen forbyr kvinner å reise heim kort tid etter fødsel, men då må det være fordi dei vil det sjølv. Ikkje fordi det er fullt i herberget.

Les også

– Ingen skal tvinges hjem seks timer etter fødsel

Les også

Barseldebatten må regjeringen ta på alvor

Les også

De store byene i Rogaland har dårligere barseltilbud

Les også

Trygg barselomsorg for alle er målet

Les også

Skremselspropagandaen om barseltiden må slutte!


Les også

 1. Pass på mor og barn! Det nyfødde livet er skjørt.

 2. Brysom barselbekymring

Publisert:
 1. Debatt
 2. Amming
 3. Helse Bergen
 4. Helse Vest
 5. Tina Bru

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham

 6. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur