Vi trenger mer seksualundervisning i skolen

DEBATT: Norske elever får ikke den dosen kunnskap om seksualitet som er nødvendig. I dag handler seksualundervisningen om så mye mer enn bare sex.

– Når vi ser at dagens ungdom ønsker at seksualundervisning må tilpasses virkeligheten, og ved økt informasjon vil sexpresset synke, skriver Hanne Randulff Stein.

Debattinnlegg

 • Hanne Randulff Stein
  Hanne Randulff Stein
  Arbeidsutvalget, Rogaland Unge Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For noen er seksualundervisningen på skolen, den eneste kilden til kunnskap om kropp, grensesetting og prevensjon. På verdens beste skole skal elever kunne oppleve at de får undervisning som de ikke oppfatter som kleint eller ubehagelig.

I tillegg er det viktig med kunnskap som samsvarer med virkeligheten. Hovedproblemet er at hvis denne kunnskapen ikke blir gitt gjennom skolen, vil unge finne kilder til kunnskap som ikke samsvarer med den virkelige verden og ikke er like kvalitetssikkert som i skolen.

Noe av det som blir glemt i dagens undervisning, er hvor grensene går.

Tilpasses virkeligheten

Elevene skal få et klart bilde på at det er greit å kunne føle seg som den man vil, å kunne like en av samme kjønn og hvordan dette med samleie funker. Når vi ser at dagens ungdom ønsker at seksualundervisning må tilpasses virkeligheten, og ved økt informasjon vil sexpresset synke. Da er det viktig at man hører. Det er viktig både for helsen og unges egen psyke at man får opplysninger som gir trygghet når det kommer til egen seksualitet.

Noe av det som blir glemt i dagens undervisning, er hvor grensene går. Hva slags bilder det er greit å sende videre, hvilke situasjoner som ikke skal spres og hvilke situasjoner snapchat ikke hører til i. Dagens ungdom blir ikke fortalt fra annet en media og gjerne foreldre at det ikke er greit å sende videre et bilde av en jente i undertøy, eller muligens en kompis som har samleie. Man lærer heller ikke at alle bilder som blir sendt via sosiale medier i dag, senere kan finnes igjen.

Eget undervisningsteam

Unge Høyre mener at man må ha et eget undervisningsteam, bestående av faglærte personer som kan føre denne kunnskapen videre. Det bør også innføres et krav på til antall timer med seksualundervisning, det skal gjennomføres på ungdomsskolen og videregående. Det er på tide å få en god og bedre seksualundervisning på skolen, og det må skje nå.

Les også

 1. Regjeringen piffer opp seksualundervisningen

 2. Barneombudet: - Dette er ungdom som ender i retten fordi de har for lite kunnskap om hva som er straffbart

Publisert:
 1. Debatt
 2. Undervisning
 3. Sex
 4. Skole og utdanning
 5. Overgrep

Mest lest akkurat nå

 1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 2. Færre koronapasienter over 75 år blir innlagt på sykehusene

 3. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 4. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 5. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 6. 43 barnevernsbarn krevde erstatning for tapt barndom. Bare fire har fått