Ung tæl og gamle usannheter

DEBATT: Ungdom kjemper mot voldelig radikalisering og vil øke sikkerheten for både israelere og palestinere. Imens gjentas de gamle usannheter fra folk som blindt støtter Israels okkupasjonspolitikk.

Publisert: Publisert:

– Norske skoleelevers brede støtte bærer bud om en ny generasjon som evner å stille seg mer etisk konsekvent, uavhengig av nasjonal og kulturell tilhørighet, i møte med brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov, skriver Øystein Magelssen. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Øystein Magelssen
  Generalsekretær i Norges KFUK-KFUM
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På tampen av en imponerende OD-dag (Operasjon Dagsverk) gleder jeg meg over stor entusiasme blant tusener av norske skoleelever! Målet er å gi traumebehandling, utdanning, fokus på kvinners rettigheter og opplæring i demokrati og ikke-voldelig konfliktløsning blant palestinsk ungdom.

I over 60 år har Norges KFUK-KFUM samarbeidet tett med våre partnere i palestinsk YMCA og YWCA om barn, ungdom og kvinners stilling i en konflikt de uforskyldt er født inn i. OD-midlene vil gi en viktig boost i dette arbeidet gjennom vår bistands- og solidaritetsorganisasjon KFUK-KFUM Global.

Jeg er også glad for den sterke og viktige, offentlige støtten til årets OD-formål. Bare de siste dagene har over 70 artikler fylt avisspaltene, et stort flertall skrevet av våre unge engasjerte talspersoner i KFUK-KFUM. Vårt humanitære og samfunnsbyggende fredsarbeid blant unge i de palestinske
områdene har stadig vært tema på radio og tv og i sosiale medier.

Folk flest lar seg ikke narre

En stygg svertekampanje fra MIFF (organisasjonen Med Israel for fred) med helsides annonser i ni av landets største aviser, har ikke bitt på opinionen. Snarere tvert om. Folk flest lar seg ikke narre av MIFFs påstander om OD og KFUK-KFUMs «jødehat», «antisemittisme» og mål om å «utslette staten
Israel».

Likevel har kritikken fra MIFF skapt usikkerhet om ODs formål hos enkelte. Dette har nok bidratt til at 10 prosent færre skoler enn i fjor, har deltatt på aksjonen i år. Men mer alvorlig er det at MIFFs helsides annonser inneholdt fullt navn og bilde av en 12 år gammel palestinsk jente, og forbandt hennes
fredsaktivisme med påstander som nå gjør hennes hverdag svært utrygg. Avisene VG og Fædrelandsvennen har siden beklaget offentlig av presseetiske grunner at de tok inn annonsen.

Krevende

Å samtale med MIFF er svært krevende. Ethvert forsøk på å gi en nyansert framstilling av vårt syn på konflikten mellom Israel og Palestina, tilbakevises med mistenkeliggjøring og uriktige påstander. Ikke minst kommentarfeltene i sosiale medier er fulle av deres mange «nettroll» som uten blygsel, serverer de mest grove og injurierende angrep, gjerne ispedd bibelteologiske forestillinger på ville veier.

Det sterke Israel-engasjementet i visse deler av norsk kristelighet som i blant framstår som blind lojalitet, er virkelig verdt et religionssosiologisk studium. En finner knapt noe liknende andre steder enn i konservative evangelikale miljøer i USA.

Det gir håp

Norske skoleelevers brede støtte til årets OD-formål er det imidlertid større grunn til å merke seg. Dette bærer bud om en ny generasjon som evner å stille seg mer etisk konsekvent, uavhengig av nasjonal og kulturell tilhørighet, i møte med brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov. Det gir håp! Også om rettferdig fred mellom palestinere og israelere.

Publisert:

Les også

 1. Operasjon Dagsverk er ikke anti Israel

 2. Janna (12) redd etter MIFF-annonse

 3. Israel-venner ber skoleelever droppe OD-dagen

Mest lest akkurat nå

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 3. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 4. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 5. Kjørte i påvirket tilstand. Slipper fengsel på grunn av korona

 6. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 1. Debatt
 2. KFUM
 3. Israel
 4. Jødehat
 5. Radikalisering