Når ble et barn noe som kan bestilles, noe du kan be andre om å lage for deg?

DEBATT: Når ble det greit å anse svangerskap og fødsel som arbeid eller som tjeneste?

«Vi må spørre hva ekte frivillighet innebærer og om økonomisk tvang eller samvittighetsspørsmål kan legge press som lovgiverne bør forskåne kvinner for», skriver Olaug Bollestad.

Debattinnlegg

 • Olaug Bollestad
  Olaug Bollestad
  Stortingsrepresentant, KrF
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Anders Fjelland Bentsen (Stavanger Ap) anbefaler i Aftenbladet 17. februar sitt eget parti å snu i surrogatispørsmålet, og han mener KrF bør revurdere argumentasjonen.

Et under hver gang

Jeg er enig i at det er viktig å ta hensyn til barna som er født gjennom surrogati. Jeg har heller ikke behov for å karakterisere de voksne som har tatt sine valg. Vi ønsker alle barn velkommen og synes det er et under hver gang en fødsel går bra og et barn blir født.

Vi må likevel kunne mene at noe er rett og galt når det gjelder hvordan barnet har kommet til verden.

Dessverre er det altfor vanskelig å få til adopsjon i Norge.

Alle partier begrenser ufrivillig barnløses adgang til å få unger. Spørsmålet er hvor grensen skal gå. Alle forstår at ufrivillig barnløshet kan oppleves svært vanskelig over lang tid. Men det betyr ikke at myndighetene bør benytte alle tilgjengelige tekniske muligheter til å sikre alle voksne et barn, uansett. Noen etiske grenser bør gjelde. Vi vil alle gjerne hjelpe ufrivillig barnløse. Adopsjon er en åpenbar god løsning for mange. Dessverre er det altfor vanskelig å få til adopsjon i Norge. Andre får god hjelp via assistert befruktning.

Les også

LEIAR: Eggdonasjon bør vera lov i Norge

Les også

Forby all form for surrogati, Bent Høie!

Ikke etisk akseptabelt

Surrogati krysser grensen for hva som er etisk akseptabelt. Det handler om menneskesyn. Om synet på barnet, kvinnen og mor og far. Når ble et barn noe som kan bestilles, noe du kan be andre om å lage for deg? Når ble det greit å se på kvinnen som en kropp som kan brukes til å bære fram et barn for andre? Når ble svangerskapet og fødselen noe du kan få andre til å utføre? Når ble det greit å anse svangerskap og fødsel som arbeid eller som tjeneste? Når ble det greit å løsrive morsbegrepet fra den som bærer barnet i magen? Et adoptivbarns mamma er riktignok en god mor uten å ha båret barnet i magen. Er det ikke likevel annerledes med et barn som er bestilt og vokser fram i en annens mage helt intendert?

Et barn er sårbart, og når et surrogatbarn i tillegg er i spill mellom en person som har født deg, men som ikke har intensjon om å beholde deg, og andre voksne som har bestilt deg, men som i noen tilfeller kan ombestemme seg dersom alt ikke går som planlagt, er situasjonen ekstremt sårbar. Det er knyttet stor usikkerhet til barnets juridiske stilling.

Hvor går grensen for hva vi kan betale andre mennesker for å gjøre for oss?
Les også

LLH: - Straff for surrogati er totalitært

Stor belastning

Kvinnen utsettes for en stor belastning og risiko for eget liv og helse. Bentsen må vel forstå at det er helt annerledes å ta denne risikoen for å føde eget barn. Det er dessuten slik at kvinnen i svangerskapet knytter sterke følelsesmessige bånd. Kan noen kreve at hun gjennomfører avtalen dersom den følelsesmessige tilknytningen blir for sterk? Når det befruktede egget er i kvinnens kropp, hvem sitt barn er det da? Bentsen bagatelliserer hva svangerskap og fødsel innebærer.

Vi må spørre hva ekte frivillighet innebærer og om økonomisk tvang eller samvittighetsspørsmål kan legge press som lovgiverne bør forskåne kvinner for. Hvor går grensen for hva vi kan betale andre mennesker for å gjøre for oss? Når alle mennesker er unike og like mye verdt, er det respektfullt og solidarisk å bestille tjenester fra noen som kanskje kan oppleve seg tvunget til å si ja av økonomisk nød eller pliktfølelse?

Kan vi forsvare at noen kjøper seg tilgang til en kvinnes kropp?

Les også

 1. Olaug Bollestad (KrF): - Eggdonasjon er ikkje likestilling

 2. Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Publisert:
 1. Surrogati
 2. Adopsjon
 3. Barnløshet
 4. Svangerskap
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir den nye korona­hverdagen fra mandag av

 2. Frustrert Fridjonsson ute i kulden: – Jeg er sint

 3. Slottet i Sirdal åpner: – Folk skal kunne spise som en konge med lue­sveis

 4. Neste uke flyttes korona­vaksineringen i Stavanger

 5. Drill og bor er trolig brukt for å ødelegge Stein­kjerringa

 6. Bonde dømt i ting­retten: - Han fore­trakk å la dyrene lide frem­for at de uverdige for­holdene skulle bli av­dekket