Det er veldig lenge til den siste olje

DEBATT: Det vil være et marked for norsk olje i mange, mange tiår fremover.

«Forhåpentligvis blir alternativene til olje mye bedre. Men enn så lenge er olje en suveren energikilde», skriver Øystein Sjølie.

Debattinnlegg

  • Øystein Sjølie
    Samfunnsøkonom
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I en ny rapport sier det Internasjonale energibyrået (IEA) at vi ikke trenger nye oljefelt hvis verden skal nå 1,5-gradersmålet. Resultatet er ganske banalt. Målet krever at utslippene skal nå null i løpet av 30 år. Produksjonen i eksisterende oljefelter faller typisk med rundt 5 prosent i året, og i løpet av 30 år med 75 prosent. Resten av oljeproduksjonen vil stort sett gå til petrokjemisk industri.

Stor oppmerksomhet

Banaliteten til tross, rapporten har fått stor oppmerksomhet. Universitetsrektor Klaus Mohn skriver i Aftenbladet 31. mai at rapporten er «skriften på veggen» for norsk oljeproduksjon. Han mener at norske myndigheter skal dempe leteaktiviteten. Grunnen er klimatrusselen. Samtidig virker Mohn å tro at IEA venter at verdens oljeetterspørsel skal falle i tråd med 1,5-gradersmålet.

Men det venter ikke IEA. I mars publiserte energibyrået en prognose for verdens oljeetterspørsel frem til 2026. Spådommen er en økning på 5 prosent i forhold til 2019-nivået. Konklusjonen gir seg selv: IEA tror ikke at oppvarmingen begrenses til 1,5-grader.

Og rapporten fra mai forklarer hvorfor. Oppofrelsene blir for store. IEA har beregnet at slike utslippskutt krever at investeringer i energi må mer enn fordobles fra i dag. Likevel blir energitilførselen lavere. Og i stedet for at investeringene gir oss stabil energi, får vi i stor grad vind- og solkraft. For en høyere pris får vi altså mindre og dårligere energi enn i dag.

Mohn synes å tro at oljeproduksjonen holdes oppe av næringsinteresser og lobbyister. Det viktige er imidlertid at olje er et veldig nyttig produkt, som brukes til verdifulle aktiviteter som dyrking av mat og bygging av boliger, og produkter som vaksinesprøyter og matemballasje.

Forhåpentligvis blir alternativene til olje mye bedre. Men enn så lenge er olje en suveren energikilde. Derfor planlegger India å bygge nye oljeraffinerier som i løpet 2025 skal kunne ta imot nye 3,8 millioner fat olje hver dag, eller to ganger norsk oljeproduksjon.

Blåst ut av proporsjoner

Klimaendringene blir en utfordring. I store deler av offentligheten, både i Norge og i andre land, er imidlertid klimautfordringen blåst ut av proporsjoner. Konsekvensene av en global oppvarming på 2–3 grader kan sammenliknes med et tap tilsvarende 2–4 prosent av verdens BNP.

Det er all grunn til å fortsette føre en politikk som begrenser utslippene i Norge. Men verdens fattige land vil også ha, og fortjener, billig energi. Det vil være et marked for norsk olje i mange, mange tiår fremover.

Publisert: