Konsekvensutredning er en direkte trussel mot naturen og lokale arbeidsplasser

DEBATT: Ap svikter ikke oljeindustrien, men gir dem det de vil ha. Oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja er et svik mot fremtiden. Nå må Høyre og Ap bestemme seg om de vil stå på rett side av historien.

«Uansett om vi liker det eller ei, så er vi nødt til å omstille oss», skriver Fredrik Alexander Fjær Matre og Gaute Eiterjord.

Debattinnlegg

 • Fredrik Alexander Fjær Matre
  Leder av Rogaland Natur og Ungdom
 • Gaute Eiterjord
  1. Nestleder av Natur og Ungdom
Publisert: Publisert:
Les også

Ap-kompromiss: Vil verne deler av Lofoten

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Torsdag 26. januar beskyldte Anne-Kathrine Nygård Bergh (H) Arbeiderpartiet for å svike hele oljebransjen ved at Ap’s programkomite har foreslått å åpne bare sørlige deler av Lofoten for oljevirksomhet.

For det første: Programkomiteen har foreslått å åpne et område som rommer halvparten av de antatte oljeressursene i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). For det andre: Verken programkomiteen eller Bergh innser at en åpning av LoVeSe ikke vil sikre arbeidsplasser. Tusenvis av dagens og framtidas fornybare arbeidsplasser i fiskeri og reiseliv vil bli truet av olje.

Lofoten er kjent som det viktigste gyteområdet for torsk og hyse langs kysten, i tillegg gyter en rekke andre fiskeslag her.
Les også

Advarer mot at Aps Lofoten-kompromiss ligner Borten Moe-forslag

Faretruende, ikke midt i mellom

Progamkomiteen har foreslått konsekvensutredning av området sør i Lofoten som kalles Nordland 6 ved Værøy og Røst. Rett sørvest for Røst, der programkomiteen har foreslått oljevirksomhet, ligger verdens største kaldtvannskorallrev. Det er et unikt økosystem i verdenssammenheng med et utrolig antall arter som er avhengig av revet. Både seismikkskyting og faren for oljeutslipp vil true denne fantastiske naturperlen. Like ved, på Værøy og Røst, finner man store fuglefjell hvor 20 prosent av norskekystens hekkende sjøfugler holder til. Lofoten er kjent som det viktigste gyteområdet for torsk og hyse langs kysten, i tillegg gyter en rekke andre fiskeslag her. Det har vært et veldig godt skreifiske her de siste årene, og området er det viktigste for fiskerne i Vest-Lofoten i sesongen. Sist gang det ble skutt seismikk i Lofoten gikk fisket ned og millioner av kroner gikk tapt. Konsekvensutredning er en direkte trussel mot naturen og lokale arbeidsplasser. Bergh kritiserer Ap’s programkomite for det hun kaller «Et midt i mellom-forslag som ikke gjør noen spesielt happy.» Et oljesøl vil i alle fall ikke gjøre fugl eller fisk spesielt happy.

Les også

Vi er nødt til å slutte å kalle norsk olje «klimavennlig»

Motstanden lokalt må respekteres

Bergh påpeker at «15 ordførere fra hele landet og fra flere partier», krever konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. «Det er gode grunner til å lytte til ordførerne», skriver Bergh, men det virker som at det å ignorere kommunestyrene i Lofoten som ikke ønsker olje, er visstnok helt streit. Ville Bergh ha godtatt oljevirksomhet i Byfjorden og langs Jærstrendene fordi noen ordførere andre steder i landet hadde foreslått det?

Energikildene som skal erstatte oljen er på frammarsj, og vi må hoppe på fornybar-toget mens vi kan!

Norge har ratifisert klimaavtalen fra Paris, som fastslår av hvis vi skal prøve å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, og helst mindre, må store deler av olja vi har oppdaget, bli liggende. En rapport fra Oil Change International som kom høsten 2016, slo fast at bare olja som finnes på dagens oljefelt, inneholder for store utslipp til å kunne brennes for å unngå farlige klimaendringer. Uansett om vi liker det eller ei, så er vi nødt til å omstille oss. Energikildene som skal erstatte oljen er på frammarsj, og vi må hoppe på fornybar-toget mens vi kan! Slutter vi i Norge med oljeutvinning blir det ingen energikrise, verken i Europa eller i verden. Å utvinne «den mest klimavennlige oljen i verden i produksjon» hjelper ikke mye når over 90 prosent av utslippene kommer fra å forbrenne olje, ikke utvinning. Petroleumsprodukter fra norsk sokkel kan faktisk slipper ut like mye som de fra Saudi Arabia.

Kunnskapen sier nei til olje

Bergh sier motstandere av utredning er motstandere av informasjon, ettersom en «konsekvensutredning ikke betyr en automatisk åpning av et område». Men alle de fire konsekvensutredningene som har blitt gjennomført i Norge, har ført til helt eller delvis åpning. I petroleumsloven står det også at denne prosessen har til hensikt å tildele lete- og utvinningstillatelser. I Norge har vi samlet inn kunnskap om olje i LoVeSe i 15 år, og alle miljøfaglige råd advarer mot å åpne noen som helst del av området.

Les også

Stigende olje- og gasspris gir spennende muligheter

Riktig side av historien

Det er nå opp til Arbeiderpartiets landsmøte, skal de lytte til en oljelobby som vil ha kloa i et av våre mest verdifulle og sårbare havområder, eller skal de høre på forskere, fiskere, folk og framtida? Forhåpentligvis følger landsmøtet Lofotkommunene, Troms Ap og Finnmark Ap i å stemme nei til konsekvensutredning, og stemme ja for varig vern mot oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er politikernes sjanse til å stå på riktig side av historien. Vi, ungdommen, som må leve med konsekvensene av dagens politiske avgjørelser, kommer til å takke dere for å ta det riktige valget.

Les også

 1. Anna Kvam (MDG): Søviknes snakker usant om olje og klima

Publisert:
 1. Lofoten
 2. Røst
 3. Værøy
 4. Jærstrendene
 5. Norsk sokkel

Mest lest akkurat nå

 1. Forslag om stor gassterminal på Talgje

 2. Jakob Ingebrigtsens nye naboer på Lura synes huset hans blir for svært

 3. Politiet advarer mot svindel-mail: - Ikke svar og blokker avsender

 4. Etter «vaksine-brevet» begynte Heart å føle press. Nå melder hun seg ut av MDG

 5. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 6. Bjelland vant kontrakt på 391 millioner