Rogaland skal utvikles, ikke fraflyttes

SENTRALISERING: Høyre- og Frp-regjeringen har over flere år sentralisert stadig mer av Norge. Effekten blir synlig i en rapport fra Statistisk sentralbyrå som viser at fire kommuner i Rogaland vil krympe de neste 30 årene.

Publisert: Publisert:

Koronakrisen har vist oss at mye arbeid kan gjøres fra hvor som helst, som for eksempel i Sauda. Dette faktum kan brukes i kampen mot fraflytting, mener Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

  • Trygve Salgsvold Vedum
    Leder i Senterpartiet

Både Sokndal, Suldal, Sauda og Vindafjord vil ha færre innbyggere i 2050 enn i dag. Det beskrives altså en sentralisering som jeg mener vi må gjøre alt vi kan for å stanse for store deler av Norge fraflyttes.

Fraflyttingen i Norge er et resultat av at lensmannskontorer er lagt ned, ambulansetilbud er flyttet lenger unna folk. Både domstoler, skattekontor, NAV-kontor, trafikkstasjoner og flere andre tjenester er enten blitt nedlagt, eller trues med samme skjebne. Pendlere har fått mer skatt og fly- og fergeprisene er økt. I tillegg er kommuner og fylker er slått sammen med tvang.

Må ikke være slik

Sentralisering er imidlertid ikke noen naturlov. Tvert imot! Hvis vi vil, kan vi utvikle hele det vakre landet vårt. Vi kan gi hver eneste en av oss frihet og mulighet til å bo og jobbe der vi vil. Til å skape et godt liv for våre familier – der vi selv ønsker.

Under koronakrisen har vi sett hvor mye arbeid som kan gjøres fra avstand. Det er ingen grunn til at ikke flere som jobber i staten kan gjøre det fra Sokndal eller Suldal, eller at ansatte i fylkeskommunen ikke kan jobbe i Sauda eller i Vindafjord. Det trengs en politisk vilje til å presse fram dette. For om lag en sjettedel av prisen på nye E18 mellom Oslo og Asker, kunne vi bygd ut høyhastighets internett til hvert eneste hus i hele Norge!

Vi må ta grep

Vi bestemmer selv hvordan Norge skal se ut, i dag og om 30 år. Hvis vi vil, kan vi utvikle hele Norge. Leser du for eksempel stortingsmeldingen fra 1984 som het Regional planlegging og distriktspolitikk, ble det spådd at Rogaland ville øke med ca. 18 % fra 1981 til år 2000, mens Oslo og Akershus ville ha nullvekst. Det var fordi Norge tiårene før førte en helt annen politikk. Vi satset på jordbruket vårt. Vi etablerte Distriktenes utbyggingsfond. Vi opprettet distriktshøyskoler på stadig nye steder. Vi utviklet et flytilbud over hele landet. Vi innførte lavere arbeidsgiveravgift i norske distrikter.

Vi som er glade i Norge kan ikke sitte stille og se at store deler av landet vårt fraflyttes. Vi aksepterer ikke at lokalsamfunn etter lokalsamfunn dør hen. Vi godtar ikke at jobber sentraliseres, at offentlige tjenester forsvinner og at stadig flere ser seg presset til å klumpe seg sammen i stadig tettere byer.

Gjør spådommen til skamme

Lokalsamfunnene langs kysten vår, inne i fjordene våre, i fjellregionene eller inne i skogene, har alle noe til felles: De ble skapt av hardtarbeidende folk som ville bruke de lokale naturressursene til å skape seg og sin familie et bedre liv. Alle som dyrket eller brøt opp ny jord, som reiste fiskevær eller bygget kraftverk og industri, alle bidro de til å skape de levende lokalsamfunnene som til sammen utgjør dagens Norge.

Politikk får konsekvenser. Sverige klarte på relativt få år å endre landet sitt til noe helt annet. Gjennom sterk sentralisering ble store deler av landet ubebodd. Alle som har kjørt gjennom den svenske «glesbygden» har sett hvor stor forskjell det er mellom Norge og Sverige. De aller fleste jeg snakker med, ønsker å ta vare på og videreutvikle det Norge vi har i dag.

La oss ta vare på og videreutvikle det Norge vi er så glade i. La oss stanse sentraliseringen og gjøre SSB sine spådommer for fraflytting fra Rogaland til skamme.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oilers kriger seg til en seier. Den var viktig

  2. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

  3. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

  4. Tiltakspakkene og den voldsomme oljepengebruken må ta slutt

  5. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave

  6. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger