Vindbransjen glemmer naturen

DEBATT: Motstanden mot vindkraft handler om at urørt natur raseres og gjøres om til industriområder – altfor ofte uten at naturverdiene er kartlagt ordentlig, eller uten at lokalsamfunnet har blitt hørt.

Publisert: Publisert:

«Når naturen tillegges så liten verdi som dagens konsesjonssystem legger opp til, tillater myndighetene at område etter område bygges ned», skriver Per Hanasand. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Debattinnlegg

 • Per Hanasand
  Styreleder, Den Norske Turistforening (DNT)

Knut Kroepelien fra Energi Norge og Øyvind Isachsen fra Norwea skriver i et innlegg i Aftenbladet 20. november at vindkraftbransjen skal lytte til de som har vært kritiske til utbyggingen av vindkraft på land. Det er vi i Den Norske Turistforening (DNT) glade for. Vi er også helt enige i at konsesjonsreglene må endres. Men når de redegjør for hvilke endringer som må til, ser det ut til at de har glemt det aller viktigste: Hensynet til naturen.

Urørt natur raseres

Motstanden mot vindkraft handler om at urørt natur raseres og gjøres om til industriområder – altfor ofte uten at naturverdiene er kartlagt ordentlig, eller uten at lokalsamfunnet har blitt hørt. All energiutbygging krever inngrep i naturen. Men når naturen tillegges så liten verdi som dagens konsesjonssystem legger opp til, tillater myndighetene at område etter område bygges ned. Det er protestene mot denne måten å forvalte naturen vår på som vi har sett resultatet av i vindkraftdebatten det siste året.

Energi Norge og Norwea henviser til en undersøkelse vi i DNT gjennomførte i mai. Det er riktig som de skriver: 55 prosent av de under 30 år er positive til vindkraft. Men Energi Norge og Norwea bruker liten tid på det viktigste funnet i vår undersøkelse. Over 70 prosent er mot vindkraft som går på bekostning av urørt natur og dyreliv.

Trenger ny vindkraftpolitikk

Når Energi Norge og Norwea vil lytte til motstanden, er det dette de må lytte til. Vi trenger en ny vindkraftpolitikk som spiller på lag med naturen, ikke ødelegger den.

Publisert:

Les også

 1. – Løgnaktig bruk av statistikk om vindkraft!

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 2. Seks nye smittetilfeller i Stavanger

 3. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

 4. De savnede i Frafjordheiene er funnet av frivillige letemannskaper

 5. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

 6. Rundt 100 elever er satt i karantene

 1. Debatt
 2. Vindkraft
 3. Energi
 4. Norwea
 5. Energi Norge