MDG vil takke av Borgli/Wirak-posisjonen

DEBATT: Det er ingen tvil om at Borgli/Wirak-posisjonen har satt Sandnes på kartet. Skal vi trekke frem en ting de vil bli husket for så er det merkevarebyggingen av Sandnes.

Publisert: Publisert:

«I Oslo samarbeider Ap med MDG og har blitt miljøhovedstad. Mens i Sandnes mener vi at Pål Morten Borgli, til venstre, har nullet helt ut klimaengasjementet til Ap og Staneley Wirak», skriver Erlend Kristensen. Foto: Jarle Aasland

Debattinnlegg

 • Erlend Kristensen
  Ordførerkandidat, MDG Sandnes
 • Andreas Nordang Uhre
  2. kandidat, MDG Sandnes

Vi har Blinkfestivalen, Sandnesugå og 100-ugå, Nordsjørittet og mer til. Munnhellet til Borgli om at «det er i Sandnes det skjer», kan en ofte med rette si. Men vi må ha mer enn brød og sirkus. Amazonas brenner! Vi må tenke globalt og handle lokalt.

Tar ikke problemet på alvor

Samtidig kommer vår varaordfører, Pål Morten Borgli (Frp), altfor ofte med uttalelser som forteller oss at han ikke tror på klimakrisen eller tar dette problemet på nok alvor. Mens Stanley Wirak (Ap) tilhører et parti som i det minste nasjonalt, sier mye riktig om klima- og miljøkrisen. I Oslo samarbeider Ap med Miljøpartiet og har blitt miljøhovedstad. Mens i Sandnes mener vi at Borgli har nullet helt ut klimaengasjementet til Ap og Wirak.

Vi trenger dermed et nytt politisk flertall i byen. Vi kan ikke i 2019 ha en leder som tydeligvis ikke har satt seg inn i vår tids største trussel, klimakrisen. Derfor kan ikke MDG støtte Borgli sitt kandidatur som varaordfører.

Vi vil påstå at det er Borgli og Wirak som i dag styrer byen. Det er ikke Ap, Frp og Sp.

Wirak en grå kopi

Vi oppfatter nærmest Wirak som en grå kopi av Frp. Borgli har omdefinert konkurranseutsetting til at det er godt nok med intern konkurranse. Senterpartiet har vært med på storstilt nedbygging jordbruksjord og natur.

Miljøpartiet håper nå at innbyggerne i Sandnes vil bli med på det grønne skiftet og ekte omstilling.

For grasrota i partiene, må det gi sterk intern slitasje i det lange løp. Det er stor avstand mellom de tre partienes verdigrunnlag. MDG håper og tror at grasrota snart gir beskjed om at nok er nok. Vi ser også av meningsmålingene at nettopp Ap og Frp mister velgere. I lengden kan ikke dette være bra for noen av partiene. Mens Sp har gått under radaren og får drahjelp av dyktige Trygve Slagsvold Vedum, nasjonalt.

Tiden er overmoden

MDG mener at tiden er overmoden for et bytte i «laget». Vi trenger høyere ambisjoner. Nå trenger vi regionsbygging. De to har ikke bidratt positivt for dette viktige samarbeidet for å ta regionen fra oljehovedstad til energihovedstad, slik at vi sikrer fremtidige arbeidsplasser. Vi trenger å posisjonere oss i en fremtid hvor vi skal ta vår andel av klimakuttene. Vi mangler ikke arbeid. Det vi mangler er visjonære politikere. Hele verden skal omstilles til lavkarbonsamfunnet. Gitt at vår region er tuftet på salg av olje og gass, vil denne omstillingen kunne «slå» oss hardt! Miljøpartiet mener vi skal bruke vår kompetanse og økonomiske kapital til å søke alle de nye mulighetene. Men da må vi ha mer visjonære ledere.

Miljøpartiet ser for seg flere alternativer til dagens posisjon, som vil sette Sandnes positivt på kartet.

En sentrum-venstre-posisjon. Aktuelle partier er Ap, KrF, Sp, Venstre, FNB, SV, Rødt og MDG.

Eller hva med en rød-grønn-blå-posisjon, med Ap, Høyre og et sterkt grønt sentrum med partier som KrF, Sp og MDG?

Vi ser også for oss en sentrum-høyre-posisjon, med Høyre, Sp, KrF, Venstre, FNB og MDG som mulige samarbeidspartnere.

De Grønne kommer ikke til å støtte en Borgli/Wirak-posisjon.

Miljøpartiet håper nå at innbyggerne i Sandnes vil bli med på det grønne skiftet og ekte omstilling. Vi takker for gode meningsmålinger og håper flest mulig stemmer grønt ved dette viktige klimavalget.

Øke ambisjonene

Nå trenger vi et nytt og visjonært team som leder byen. Med dette ønsker vi å takke av Borgli/Wirak-posisjonen. Godt jobbet med merkevarebyggingen av Sandnes. Men det er en tid for alt. Nå må vi heve blikket, øke ambisjonene og ta vår del av kampen for å redde kloden. Vår tids viktigste jobb!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

 2. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

 3. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

 4. Droppet ett tonn rødfarget vann over denne populære Sørlands-øya

 5. Tre nye koronatilfeller i Norge

 6. Nå har vi spist den i 50 år - og aldri har vi spist mer

 1. Debatt
 2. Klima
 3. Sandnes
 4. MDG
 5. 100-ugå