Nei til økte lønnsforskjeller

DEBATT: Årets lønnsoppgjør er snart i gang og for Fagforbundet Rogaland er det viktig å redusere lønnsforskjellene mellom vanlige folk. Derfor krever vi et rettferdig lønnsoppgjør for hele laget.

«Både assistenten, fagarbeideren og den høyskoleutdannede bør få økt kjøpekraft, for det er laget og ikke enkeltgrupper som holder hjulene i gang», skriver Trond Helland.
  • Trond Helland
    Regionleder i Fagforbundet Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Den aller viktigste saken for våre medlemmer er å redusere forskjellene i Norge. Det var en sentral sak i valgkampen og det er viktig for oss i lønnsoppgjøret. Hvis lønnen mellom ulike grupper fortsetter å øke, bidrar det til større ulikhet. Hvis vi skal gjøre noe med Forskjells-Norge, må lønnsforskjellene ned. Vårt mål er at alle skal ha en lønn å leve av og en arbeidstid til og leve med. Vi i Fagforbundet Rogaland er ikke i tvil; det er for store lønnsforskjeller i Norge.

Med prosenttillegg opprettholdes forskjellene i samfunnet.

Ønsker større forskjeller

Unio og Akademikerne derimot ønsker å gå en annen vei. Akademikerne mener at vi har et for «sammenpresset» lønnssystem i dag, det betyr ganske enkelt at de vil ha større lønnsforskjeller. Det samme mener Unio og krever et løft for de med høyere utdanning. Med andre ord vil det si at de som allerede tjener mest, skal få mer. Fagforbundet vil at både assistenter, fagarbeidere og høyskoleutdannede skal få et godt lønnsoppgjør.

For at ikke lønnsforskjellene skal bli enda større, er det også viktig for Fagforbundet Rogaland at lønnstilleggene kommer som kronetillegg, ikke som prosenttillegg. Dette bidrar til at forskjellene jevnes ut, og vil slå godt ut for kvinner med lave inntekter. Med prosenttillegg opprettholdes forskjellene i samfunnet.

Alle gjør en solid innsats

Våre medlemmer jobber i mange forskjellige yrkesgrupper og på mange forskjellige arbeidsplasser. Bare for å ta Stavanger kommune som ett eksempel – her er det organiserte innen alle yrkesgrupper fra «Anne Ufaglært» til «Hilde høyskoleutdannet». Fellesnevneren er at alle gjør en solid innsats for fellesskapet. Både assistenten, fagarbeideren og den høyskoleutdannede bør få økt kjøpekraft, for det er laget og ikke enkeltgrupper som holder hjulene i gang.

Alle må få en rettferdig lønnsøkning, og det må være rom for at eventuelle skjevheter kan rettes opp. I årets lønnsoppgjør trenger vi et løft for hele laget!

Publisert: