Alvoret med deltidskrisen

  • Trond Helland
    Regionleder i Fagforbundet Rogaland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

DEBATT: Fagforbundet er glade for at Høyre de siste dagene før valget endelig har forstått at det må jobbes med heltidskultur, men det holder ikke med å sette ned et utvalg som skal se på saken. Det må sterkere lut til. For å løse deltidskrisen trenger vi en lovfestet rett til heltid. De rød-grønne partiene støtter dette. Gjør Høyre det samme?

Heltid vil føre til mer kvalitet i tjenestene og gi våre eldre bedre omsorg. Å ha færrest mulig personer de eldre må forholde seg til, vil gi brukerne trygghet og forutsigbarhet. Flere hele og faste stillinger, vil sikre god rekruttering og sterke fagmiljøer i kommunene. I 2030 trenger vi 25% flere ansatte i eldreomsorgen. Antall eldre vil være nesten doblet i 2060. Vi trenger derfor flere helsearbeidere for å møte denne utfordringen. Dagens situasjon er ikke bærekraftig.

Mange av Fagforbundets medlemmer står midt i deltidskrisen. For å få en lønn å leve av må våre medlemmer jakte på vakter. De kan ikke planlegge hverdagen sin, fordi de venter på neste ledig vakt. De får ikke lån, fordi det er umulig å få boliglån når du bare har 23 % fast stilling. De får dårligere pensjon. De får en mer utrygg arbeidshverdag, og mange må jobbe flere steder, for å få endene til å møtes.

7 av 10 ansatte, som jobber turnus i helse- og omsorgssektoren, har deltidsstillinger. Det utlyses svært få heltidsstillinger for helsefagarbeider i Norge. De siste to årene har kun 18% av de utlyste stillingene vært heltidsstillinger. Halvparten av Fagforbundets medlemmer, som jobber deltid, ønsker seg hel stilling.

Vanlige folk sliter med å få endene til å møtes, og for mange er hverdagen usikker på grunn av deltidskrisen. Vi trenger ei ny rødgrønn regjering, som tar arbeidsfolk og deltidskrisen på alvor.

Publisert: