Det er Stavanger Ap som har tatt for lett på jobben med byutvikling

I et uforskammet historieløst leserinnlegg bommer Cecilie Bjelland i Stavanger Ap på fakta og øser ut med kritikk mot andre, uten å se noe på hvordan Stavanger Ap har bidratt til den negative byutviklingen hun selv beskriver.

Greta Bryne (Ap), leder for kommunalstyret for bytutvikling i Stavanger, fotografert ved Urban Sjøfront på Storhaug i mars 2007, der hun selv hadde flyttet inn. I intervjuet ble hun spurt om hun var stolt. Svaret var: «Ja, det er jeg. Veldig stolt.»

Debattinnlegg

 • Kjartan Alexander Lunde
Publisert: Publisert:
 • Cecilie Bjellands innlegg:
Les også

«Noen har tatt for lett på jobben sin»

Kjartan Alexander Lunde er medlem av kommunalstyret for byutvikling i Stavanger for Venstre.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hovedmengden av de små leilighetene som Bjelland kritiserer, er bygget på Storhaug de siste ti årene. Fra 2005 til 2014 ble det ferdigstilt 2260 boliger på Storhaug. I årene 2003–2011 var Ap med på å styre Stavanger. De var i posisjon, og Greta Bryne (Ap) var leder for kommunalstyret for byutvikling i en årrekke. De store planene og utbyggingsprosjektene for Urban Sjøfront og Storhaug pågikk nettopp i denne tiden. Og i toppåret 2007 var 97 prosent av boligene som ble bygget i Storhaug bydel, enromsleiligheter.Venstre fikk dessverre rett. Vi advarte mot denne byutviklingspolitikken i et tiår. Venstre ønsker mer lekeområder, mer grønt og en bedre sammenblanding av ulike leilighetsstørrelser. Men vi tapte avstemningene og kampen.

Cecilie Bjelland burde beklaget herjingen til Ap istedenfor å komme med kritikk av andre.

«Greta Brynes rike»

I et intervju i Aftenbladet 26. mars 2007 var daværende byutviklingsleder Greta Bryne (Ap) kjempeglad for den utviklingen som Arbeiderpartiet, Høyre og Frp hadde satt i gang. Overskriften var slående: «

Les også

Den nye bydelen er Greta Brynes rike

». Og utover å være kjempefornøyd med nettopp de mange, små leilighetene, synes hun også fornøyd med mangelen på grøntareal og uttalte: «Vi trenger ikke planter og annet grønt helt nede i havneområdet.»

Det blir derfor helt merkverdig med Ap’s anger når de langer ut mot andre når det er de selv som har herjet til i byutviklingen. Cecilie Bjelland burde beklaget herjingen til Ap istedenfor å komme med kritikk av andre.

Dessverre har Venstre tapt mange av kampene. Oftest på grunn av at nettopp Ap har sikret flertall for utbyggers fortjeneste istedenfor beboernes bomiljø.

Ville blitt stemt ned

I flertallskonstellasjonen som Venstre har vært en del av det siste tiåret, har vi budsjettsamarbeid. Vi skal bli enige om årsbudsjett for byen, men har ikke noe mer politiske krav enn det. Men la oss leke litt med tanken om at Venstre skulle lagt inn slike krav i alle de årene også Ap var en del av samarbeidet. Det paradoksale er at hvis Venstre hadde gjort det, ville de ha blitt stemt ned av Ap. Den gangen ville Ap sagt at det var et krav de ikke kunne akseptere. Nå satser partiet alt på at folk skal glemme, og de prøver å forherlige sin egen mørke bakgrunn når sakene om leilighetsstørrelser blir behandlet.

Venstre har i flere tiår kjempet for å bevare trehus, for færre etasjer på de høyeste blokkene, og vi har vært mot massiv utbygging i Paradis og for lang Eiganestunnel. Venstre har virkelig stått på for å skape en bedre by. Dessverre har Venstre tapt mange av kampene. Oftest på grunn av at nettopp Ap har sikret flertall for utbyggers fortjeneste istedenfor beboernes bomiljø.

Det skal være trygt og trivelig, ja, rett og slett «herligt», å bo og vokse opp i Stavanger.

Trivsel og bærekraft

Det er ingen tvil om at Venstre er bymiljøpartiet. Det har vi vist i mangfoldige år. For Venstre er trivsel og bærekraft de viktigste målsetningene når vi legger til rette for område— og byutvikling i Stavanger. Selv når byen vokser som fortest, vil vi fortsette å stille tydelige krav til utbyggerne, slik at alle bydelene i Stavanger kan utvikles til det beste for innbyggerne. Vi vil satse ekstra på områder med levekårsutfordringer, slik at forskjellene jevnes ut. Det skal være trygt og trivelig, ja, rett og slett «herligt», å bo og vokse opp i Stavanger. Det skal Venstre fortsette å kjempe for.

 • Kronikken som Cecilie Bjelland reagerte på:
Les også

Når byuviklingen mislykkes, skjenk oss ut av sorgene

 • Innlegget fra Cecilie Bjelland i Stavanger Ap:
Les også

Noen har tatt for lett på jobben sin

 • Reaksjon fra Erlend Jordal i Stavanger Høyre:
Les også

Cecilie Bjelland viser overraskende glemsomhet

Flere innlegg, kronikker og kommentarer om byutvikling:

 • Om trehusbyen:
Les også

Fortidsminneforeingen: Byutvikling i Stavanger er hestehandel

 • Om sentrumsplanen i Stavanger:
Les også

Stavangers byutvikling trenger sterke alternative stemmer

Les også

Tydelig kraftsentrum for hele Nord-Jæren

 • Om plasseringen av det nye sykehuset:
Les også

En tabbe å bygge sykehuset på Ullandhaug

Gjestekommentarer fra arkitekt Alexandria Algard:

Les også

 1. Ullandhaug-planen: Fenomenet kritisk masse

 2. Byplanlegging: Hvor langt er du villig til å gå, for å gå?

 3. Er dette et trivelig og interessant bomiljø?

 4. Fra Paris til oss

 5. Bommer vi totalt hvis ekstremveksten vi har planlagt for ikke kommer?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Stavanger
 3. Byutvikling
 4. Stavanger Ap
 5. Cecilie Bjelland

Mest lest akkurat nå

 1. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 2. Må nedprioritere testing i skoler og barnehager

 3. Her pakker Bertran T. Skadsem ned sine siste minkskinn

 4. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 5. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 6. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet