Høyre-Høie går i strupen på Omdal om Irma

Tro og retorikk stopper ikke Irma, skriver Høyres andre nestleder Bent Høie i et krasst svar til fripenn-skribent Sven Egil Omdal.

Høyres stortingsrepresentant fra Rogaland, og helseminister Bent Høie mener at Sven Egil Omdal legger til grunn at venstresida har en bedre klimapolitikk. Det er Høie uenig i.

Debattinnlegg

 • Bent Høie
  Bent Høie
  Helse- og omsorgsminister (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Svein Egil Omdal skriver om vår tids største globale utfordring - klimaendringene. Hans konklusjon er at en stemme til Høyre er en stemme for større klimaendringer. Men innlegget er blottet for annet en retorikk.

Han legger som premiss at SV og MDG har en bedre klimapolitikk enn alle andre partier. Uten å fremføre ett eneste argument eller bevis som leserne selv kan ta stilling til.

LES SVEN EGIL OMDALS FRIPENN:

Les også

Omdal: Stem Erna, få Irma!

Omdal har tatt opp tradisjonene til de vestlandske emisærene - omvendelsen skal komme gjennom forsakelse, skremsler om helvetet og dårlig samvittighet - ikke gjennom den gode handling og drømmen om paradis.

Omdal har feil. En stemme til Erna er en stemme til en klimapolitikk som virker og gir resultater.

Omdal har feil. En stemme til Erna er en stemme til en klimapolitikk som virker og gir resultater. For målet for en vellykket klimapolitikk er ikke hvor sterkt den plager folk, men hvor sterkt den virker på de samlede globale klimautslippene.

Høyre har i regjering sørget for en offensiv klimapolitikk som virker, som reduserer klimagassutslippene og skaper nye lønnsomme arbeidsplasser. 

Våre løsninger:

 1. Redusere klimagassutslippene med 40 pst. innen 2030 i samarbeid med EU.
 2. At alle nye personbiler og lette varebiler er null- og lavutslippskjøretøy etter 2025.
 3. Gode støtteordninger miljøvennlig teknologi i industrien, transportsektoren og i bygg.
 4. Minst 50 pst. statlig finansering av alle store kollektivutbygginger i og rundt de store byene og øke investeringene i jernbanen. 
 5. Arbeide internasjonalt for forpliktende klimaavtaler og for bevaring av skog.

– Bedre klimapolitikk med Høyre

Med Høyre i regjering har vi snudd trenden med økende utslipp og vi kommer stadig nærmere målene vi har satt for kutt i utslippene av klimagasser. Før vår regjering var norsk klimapolitikk preget av en rekke forlik, et villniss av mål, manglende oppfølging og dårlige resultater. Ved å koble Norge på EUs klimapolitikk får vi mer ambisiøse mål, likere rammevilkår for norske og europeiske arbeidsplasser og en helt annen struktur og ramme rundt oppfølging av målene.

Klimatiltak har vært høyt prioritert i budsjettene og blitt styrket i forhandlingene med KrF og Venstre. Borgerlig klimapolitikk har gjort at vi har overoppfylt klimaforlikets ambisjoner om finansiering av Enova med 17.75 milliarder.

Elbilrekord, kollektiv og jernbane

Nå settes det nye rekorder for antallet elbiler på norske veier og aldri tidligere har det vært investert mer i jernbane og kollektivtrafikk. Fordi vi har styrket Enova og Innovasjon Norge får flere bedrifter nå muligheten til å utvikle klima- og miljøvennlig teknologi og redusere energibruken i bygg. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at klimagassutslippene gikk ned med om lag 0,5 mill. tonn eller omtrent 1 pst. i 2016.

En klimapolitikk som sender tusen vis av folk på Vestlandet ut i arbeidsledighet, river grunnlaget under velferden våres og ikke bidrar til å redusere de samlede globale utslippene vil sikkert i emisæren Omdals øyne være en helvetes plage som står i stil med hvor viktig han synes klimapolitikken er. Jeg har alltid synes at handling og resultater taler mer enn sterke ord - både når det kommer til tro og politikk.

Bent Høie, 2. Nestleder i Høyre

Publisert:
 1. Retorikk
 2. Bent Høie
 3. Sven Egil Omdal
 4. Klimapolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. Danset seg gjennom tidenes lengste barnetog

 3. – Storhaug skolekorps!

 4. Mye vann i undergangen ved Rogaland Teater

 5. «Lykkeland»-stjernen skal gjøre noe hun aldri har gjort tidligere

 6. Stor oversikt over 16 kommuner