Kunst i en kornsilo? Hva er det for et forslag i en krisetid?

DEBATT: Dette prosjektet er så fullstendig virkelighetsfjernt at det er vanskelig å forholde seg til dette på en seriøs måte. Naturligvis må kommunen stoppe dette umiddelbart.

Vi kan ikke bruke en kornsilo til kunst når matsikkerheten står på spill som følge av flere pågående kriser, skriver innsenderen.
  • Kurt A. Låbakk
    Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I skrivende stund har jeg ikke registrert noen politiske kommentarer fra våre folkevalgte i Stavanger. Det kan fortsatt være tid til å dra proppen ut av denne visjonsballongen.

Jeg kritiserer ikke initiativtakerne for å se muligheter, men her går man ikke bare for langt, men jeg mistenker at en lever i et alternativt univers. Vi kom akkurat gjennom en pandemi, en krise, som viste oss at å ha tillit til «just in time» -prinsippet ikke fungerte. Vi kan altså ikke være helt avhengig av andre. Og bare sånn at det er sagt, munnbind og håndsprit er en annen vare enn mat.

Klima- og energikrise

I dag har vi en global klimakrise under oppseiling, blandet med en pågående og langt fra uløst energikrise. På toppen av det hele har vi en krig i Europa, som fortsatt eskalerer og kan ende opp i mulige større kriser eller en større krig. Om en ikke har gjort seg tanken om at dette ikke treffer oss her i Stavanger, er det naivt.

Før helgen ble Heimevernet (HV) fra blant annet Rogaland, kalt ut. Sjøforsvaret sammen med HV og Nato- allierte, patruljerer nå, på ubestemt tid rundt våre olje- og gassinstallasjoner. Putin snakker om atomvåpen og våre ledere og fageksperter kan ikke lenger si om han mener alvor eller ikke. Dette burde ikke bare få folk til å heve noen øyenbryn, men også kreve en betydelig innsats fra våre politikere.

Forslag om å ta matsikkerhet mer på alvor har vært diskutert i over et tiår. Den nåværende regjering har sagt at matsikkerhet, inkludert beredskapslagring av korn, skal prioriteres. I juni i år kom landbruksdepartementet ut med sin rapport om akkurat dette. Konklusjonen var klar. «Det må bygges ny lagerkapasitet dersom man vil lagre mer enn to måneders forbruk. Beholdes Stavanger havnesilo, har man lagerkapasitet for tre til fire måneders forbruk.

Vi må ikke være naive

Dersom man ønsker snarlige tiltak, bør det legges til rette for at Stavanger havnesilo brukes fram til eventuell omregulering. Det anbefales og at kapasiteten økes til seks måneder, og at man derfor må øke lagringskapasiteten betraktelig. Om vi ønsker kornlagring for et halvt år, er behovet rundt 250.000 tonn. I dag har vi uten Stavanger 25.000 tonn, med kornsiloene 75.000 tonn.

Det er altså ikke småtterier man snakker om her. For de som mener at vi uansett bare kan kjøpe oss ut av krisene, vel det burde vi gjort for lenge siden. Oljefondet gikk med 14 prosent i minus første halvår i 2022. I norske kroner er dette nesten 1,7 milliarder. Vi har på seks måneder tapt mer penger i fondet enn hele statsbudsjett for 2022. Enhver med logisk sans må se at ved å tillate endret bruk av Norges største kornlager, uten erstatninger på plass, vil være et nytt nivå av naivitet jeg ikke trodde var mulig.

Forslag om å ta matsikkerhet mer på alvor har vært diskutert i over et tiår. Den nåværende regjering har sagt at matsikkerhet, inkludert beredskapslagring av korn, skal prioriteres.
Publisert: