Gjør døren høy og porten vid – for alle

DEBATT: Ikke en krone brukes på bygging eller drift av livssynsnøytrale seremonirom.

«Borgerlig konfirmasjon må man betale for å avholde i Konserthuset. Dette går ikke opp», skriver Ingebjørg S. Folgerø. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Ingebjørg S. Folgerø
  Ingebjørg S. Folgerø
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Jeg er både døpt, konfirmert og gift i kirken, og det ble da folk av meg, også… men det betyr ikke at vi skal nekte ikke-kirkemedlemmer de samme mulighetene til å ha sine seremonier i fine, romslige lokaler.

Fire små lokaler + formannskapssalen

Stavanger har i dag 23 kirker og kapell som er åpne og gratis å bruke for kirkens medlemmer. Vi har fire små lokaler (krematoriet og tre kapell) som også kan brukes til ikke-kristne begravelser, og har nå tatt den lille formannskapssalen i bruk til borgerlige vielser. Ingen andre lokaler finnes. Borgerlig konfirmasjon må man betale for å avholde i Konserthuset. Dette går ikke opp.

Det minste vi bør gjøre, er å bygge et stort, høytidelig lokale som er egnet til både bryllup og begravelser.

Færre enn to tredjedeler av Stavangers befolkning er medlem av Kirken, og det tallet inkluderer udøpte barn under 18 år. Over en tredjedel er ikke medlem. Færre enn halvparten av barna blir døpt, og bare halvparten av femtenåringene konfirmerer seg i kirken. Ser vi på kirkebesøkstallene, går Stavangers befolkning til gudstjeneste mindre enn én gang i året hver.

Kommunen betaler

Det er ikke Kirken som betaler for kirkebyggene, det er kommunen. Denne budsjettperioden betaler Stavanger kommune 87 millioner i året til Den norske kirken til drift av kirkelige aktiviteter inkl. gravlunder. Andre livssynssamfunn, herunder de andre kristne menighetene i byen, får til sammen 14 millioner i året, altså om lag en sjettedel. Men viktigere: I tillegg skal kommunen nå bruke 92 millioner kroner på investering i tre kirkebygg (rehabilitering av Hundvåg og Bekkefaret pluss nybygg i Hafrsfjord). Utbedring av gravlunder etc. kommer i tillegg. Men ikke en krone brukes på bygging eller drift av livssynsnøytrale seremonirom.

En tredjedel – sannsynligvis halvparten – av befolkningen står altså uten gode offentlige seremonirom til konfirmasjon, bryllup og begravelse, mens kommunen samtidig bruker ca. hundre millioner hvert eneste år på lokaler til den andre halvparten.

Må finne rom

Det minste vi bør gjøre, er å bygge et stort, høytidelig lokale som er egnet til både bryllup og begravelser. Gjerne et bygg som enkelt kan deles i opp i flere mindre saler etter behov, siden det stadig er mange som behøver rom samme dag. Har vi råd til ny kirkesal i Hafrsfjord, et område som allerede har Madlamark, Revheim og Sunde kirker, må vi sannelig kunne finne råd til et seremonibygg til den halvparten av befolkningen som i dag står uten rom.

I tillegg må det offentlig eide Konserthuset slutte å ta betalt for å huse de store, borgerlige konfirmasjonsarrangementene. Det er urimelig at halvparten av femtenåringene blir gratis konfirmert i offentlig finansierte kirkebygg, mens andre konfirmanter må betale for å bruke et offentlig konserthus. Seremonier er like viktige for alle, uansett livssyn.

Les også

 1. Triste forhold i Krematoriet

Publisert:
 1. Debatt
 2. Ingebjørg S. Folgerø
 3. Begravelse
 4. Konfirmasjon
 5. Livssyn

Mest lest akkurat nå

 1. Viking får bot etter Berntsen-exiten: - Vi mener dommen er feil

 2. For 20 år siden fikk søskenparet fra Figgjo en idé. I dag er de med på å drive en milliardbutikk

 3. Ordførere frykter kø-katastofe og ber Nye Veier overta ny E39 Osli-Ålgård

 4. Vegvesenet varsler søksmål etter Ryfast-forsinkelsen

 5. EU sikrer 1,8 milliarder vaksinedoser

 6. Hun skal lede den helt nye domstolen i Sør-Rogaland