«Levva livet» – hele livet

DEBATT: Eldrereformen skal gjøre det lettere å synge med til «Levva livet» – hele livet.

– Dersom alle ser utover landet, kan vi enkelt sette sammen en fantastisk politikk for alle eldre, skriver Aase Simonsen.
 • Aase Simonsen
  Aase Simonsen
  Stortingsrepresentant for Rogaland (H)
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Åge Aleksandersen får stemningen i taket med rockeklassikeren «Levva Livet». For de fleste mennesker er musikk en av mange selvfølgelige hverdagsgleder. Å være i stand til å nyte enkle hverdagsgleder, er en viktig inspirasjon for regjeringens eldrereform Leve hele livet.

Ikke som andre reformer

Reformen Leve hele livet er ikke som andre reformer. Det handler ikke om strukturer eller å flytte bokser. Det handler om å lære av de beste eksemplene på god eldreomsorg – for friske og for de ved livets ende – og dele på tvers av kommunegrenser i hele landet. La meg gi deg åtte eksempler på hva regjeringen ønsker å få til:

 • 1. Strategi for pårørende som anerkjenner deres innsats.
 • 2. God, næringsrik middag til middagstid.
 • 3. Forebyggende hjemmebesøk.
 • 4. Mer velferdsteknologi.
 • 5. En times ønskeaktivitet hver dag.
 • 6. At alle kan spise med noen.
 • 7. Større respekt for eldre i arbeidslivet.
 • 8. Se trening og medisin i kombinasjon.

Eldreomsorg er mer enn sykehjemsplass ved livets slutt, selv om det er hva mange forbinder med eldrepolitikk. Eldreomsorg handler om å legge til rette for å leve gode liv hjemme så lenge man selv ønsker det. Og det handler om å gi god livskvalitet for fysisk friske eldre, men som kanskje er ensomme. Ikke minst handler det om å støtte pårørende som gjør en enorm innsats for sine nærmeste.

Alle kommuner må ha en plan for hvordan de skal gi god eldreomsorg til innbyggerne. Regjeringen skal bidra med midler til kompetanseløft, tilskudd til bygging av sykehjemsplasser og erfaringsutveksling på tvers. Dersom alle ser utover landet, kan vi enkelt sette sammen en fantastisk politikk for alle eldre.

I Trondheim har de bygget sykehjem og barnehage vegg i vegg. Barn og eldre får gjensidig glede av hverandre. Barna synes det er spennende å møte de eldre, og beboerne kvikner til.

I Drammen er de ledende på velferdsteknologi og bruker digitale løsninger som forenkler og trygger hverdagen for eldre som bor hjemme.

I Mandal samarbeider restaurantnæringen, frivillige og kommunen for å tilby et rimelig måltid hvor eldre kan spise sammen.

På Øyane sykehjem i Stavanger ser de trening og medisin i sammenheng. Aktivitet kan erstatte medisinbruk, og derfor kaller de tilbudet Aktivitetsdosetten.

I Harstad har de helsestasjon for eldre hjemboende pensjonister, og ansatte drar på hjemmebesøk til alle eldre over 80 år.

Øke livskvaliteten

Eldreomsorg skal fortsatt være kompetente geriatere og sykepleiere, enda flere sykehjemsplasser og hjemmehjelp. Men det er også mye mer. Turvenner. Spisevenner. Kulturvenner. Å være i aktivitet og være sosial øker livskvaliteten og livsgleden.

Å sette sammen de gode eksemplene i én felles plan i hver kommune vil gi eldre et mye bedre tilbud. Eldrereformen skal gjøre det lettere å synge med til «Levva livet» – hele livet.

Les også

Bruker vi nok penger på våre eldre i Stavanger?

Les også

Solveig G. Sandelson: «Den lange, skjøre livskvelden»


Les også

Arild Topdahl: «Hvor døde må vi være for å få sykehjemsplass?»

Les også

Kåre Reiten (H): «Hvor syk må man være for å få sykehjemsplass?»


Les også

Eldreministeren lanserer tøffere helgeturnuser i eldreomsorgen

Les også

Kommunene må lage eldreplan for å få penger til omsorg

Les også

Kapasiteten på alders- og sykehjem i landet er gått ned trass i mange nye plasser


Liv Evje.

Liv Evje: «Jeg er tidligere avdelingsleder ved sykehjem, men da jeg gikk ut av «hjemmet» den dagen min mann døde etter å ha sultet seg ut av elendigheten, ble jeg kvalm.»


Publisert: