Flere krav til nye partier?

DEBATT: I Aftenbladet 10.10. skriver kommentator Hilde Øvrebekk at «Når protest- og ensakspartier tar mer og mer plass i norsk politikk, er det på tide å stille flere krav før de stiller til valg». Hun viser til FNB, MDG, Anders Langes parti og det nye Industri og Næringspartiet (INP) lenger nede i kommentaren.

Publisert: Publisert:

«MDG ikke et egosentrisk interesseparti for spesielle grupper av samfunnsmedlemmer», skriver Ove Braaten. Her fra valgvaken til MDG i Stavanger. Daria Maria Johnsen (t.v.) jubler. Foto: Jarle Aasland

Debattinnlegg

 • Ove Braaten
  Initiativtaker og stifter av MDG, Stavanger

For meg som stifter av MDG, er slike journalistiske knep intet nytt. Aftenbladet har helt siden 1988 forsøkt å fremstille oss som et ensaksparti til tross for at vi siden starten har hatt – og fremdeles har – et omfattende program. Man kan undres over dette, når programmet hele tiden har vært – og er – lett tilgjengelig å lese og vurdere. Som en seriøs avis bør Aftenbladet være mer etterrettelig og dokumentere hva det er med vårt program som viser at vi bare er opptatt av en sak.

Har ikke alle en hjertesak?

Så til Øvrebekks kommentarer. Hun skriver at «Problemet med ensakspartier er ofte at den ene saken teller mer enn alt annet ...» Ja, er det ikke slik for alle partier at de prioriterer en eller et fåtall saker i valgkampen? Dette gjør de for å fokusere på en sak som de mener er den som for tiden er deres hjertesak. I årets valgkamp var det for MDG «klima», for KrF var det «barnefamiliene», for Sp var det «Mot sentralisering», for Ap var det noe vagt, for regjeringen ble det plutselig bompenger fordi FNB kom på banen.

Så påstår Øvrebekk at både partimedlemmer og velgere ser seg blinde på akkurat den ene saken. Dette er en sterk undervurdering av de aller fleste partimedlemmer og velgere. Jeg tror faktisk at velgerne er ganske flinke til å sette seg inn i partiprogrammer, spesielt når nye partier kommer på banen.

Videre sier Øvrebekk at: «De glemmer rett og slett at politikk handler om prioriteringer og en helhetlig, økonomisk politikk.» Det er i beste fall en tankeløs påstand eller en ny undervurdering av partimedlemmer og velgere. At politikk handler om prioriteringer og helhetlig, økonomisk politikk er noe som alle vet.

Stanse ødeleggelsene

Til slutt: MDG er fra stiftelsen av grunnleggende ulikt alle andre norske partier; Hoved-premissen for vårt politiske program er naturen, livsgrunnlaget vårt som vi selv er en del av og som vi ikke hersker over. Derfor er MDG ikke et egosentrisk interesseparti for spesielle grupper av samfunnsmedlemmer, f. eks. arbeidere, bønder, fiskere, kristne, kremmere, bilister, funksjonærer, offentlig ansatte, industriansatte osv. Vårt politiske prosjekt er uegennyttig og går ut på å stanse ødeleggelsen og vansiringen av naturen og deretter finne fram til et samfunn basert på sunne økologiske prinsipper innen økonomi, næring og alle andre samfunnsområder. MDGs program finnes lett på MDG.no og partiets første program finnes like lett på min webside ovebraaten.com.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Finner du en slik snegle i din hage, meld fra og drep den så fort som mulig

 2. Tidligere Viking-trener fikk sparken i Sverige - men fortsetter i jobben

 3. – Naustet til Jostein Eiane et prakteksempel på kommunal saks­behandling

 4. Eldre mann med sekk og lue gikk på motorveien

 5. Erkjenner å ha slått kona én gang ved et uhell. Dømt for å ha mishandlet henne i 28 år

 6. Stavanger-løper kom til Norge som flyktning. I år har han løpt raskest i verden

 1. Debatt
 2. MDG