Skjerm oss mot misforstått overstyring

DEBATT: Hvis de rød-grønne er opptatt av at barna skal få mindre skjermtid – så bør vi mobilisere foreldrene til å sette grenser hjemme. Hvorfor skal skolens digitale satsing bli innskrenket?

«Det handler om at lærerne har metodefrihet – til å bruke Chromebook som et av de pedagogiske virkemidlene i skolen. Hverken mer eller mindre», skriver Erlend Jordal.

Debattinnlegg

 • Erlend Jordal
  Erlend Jordal
  Fraksjonsleder, (H), utvalg for oppvekst og utdanning
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Digital pause er det flertallspartiene som skal definere i Stavanger. Når, hvordan og hvem – foreldre, lærere og skoleledere settes på gangen når flertallet kommer opp med sine mer eller mindre fantasifulle forslag. Tenk at politikerne skal inn å bestemme hvordan lærerne skal, og ikke skal, bruke nye digitale verktøy.

Kommet for å bli

Bruken av digitale verktøy i skolen vil variere over tid, lærere og skoleledelsen tar disse diskusjonene og vet at mest mulig skjermtid ikke nødvendigvis er best måte å lære alt på. Samtidig er disse verktøyene kommet for å bli. Også for de yngste – som må venne seg til denne typen digitale flater.

Hadde de rød-grønne styrt tidligere, ser jeg ikke vekk ifra at Stavanger sikkert hadde hatt en politisk vedtatt «kalkulatorforskrift» eller politisk vedtatte «smartboardregler».
Les også

Sparer millioner på mindre skjermtid for de minste

Hvorfor er det viktig at skolen får beholde sine digitale verktøy – fordi det er lærerne som ofte må gi barn og unge en innføring i hvordan en bruker disse verktøyene. Lære de opp til hvordan de finner informasjon, hvordan utøve kildekritikk, hvordan en jobber best med en Chromebook sammen med annet utstyr i skolen. Blandingen av notater, bøker, skrivebøker og skjermer – som vi alle kjenner igjen fra våre arbeidsdager.

Hvis de rød-grønne er opptatt av at barna skal få mindre skjermtid – så bør vi mobilisere foreldrene til å sette grenser hjemme. Hvorfor skal skolens digitale satsing bli innskrenket? Det handler ikke om elevers rett til å sitte på sosiale medier i timene, eller foreldres ønske om døgnkontinuerlig kontakt med sine barn; slik Mímir Kristjánsson fra Rødt så foraktelig omtaler det i Aftenbladet 6. desember.

Pedagogisk virkemiddel

Det handler om at lærerne har metodefrihet – til å bruke Chromebook som et av de pedagogiske virkemidlene i skolen. Hverken mer eller mindre. Uten at de må grave frem klassesett hver gang. Og at elever noen ganger får oppgaver som skal løses hjemme – og derfor har med seg sin Chromebook hjem. La meg også legge til at Chromebook gir nye muligheter, nye måter og nye metoder for å lære.

Mobilforbudet – som ble: «mobilforbud slik lærerne praktiserer det i dag.» Er den andre festlige headlineren fra det rød-grønne budsjettet. De har skrevet inn følgende i sitt budsjett: «Samarbeidspartiene ønsker å innføre felles retningslinjer for en mest mulig mobilfri skole på grunnskolen - i samarbeid med skolene.» «Mest mulig mobilfri …» – hva betyr det? Skal elever ikke få ha mobilen i friminuttene nå? For i timene er det altså sånn i dag som Rødt sin gruppeleder skriver – at lærerne bestemmer når mobiler kan brukes og ikke. Da gjenstår friminuttene. Eller er det slik at de skal innføre noen mobilfrie dager i uken? Eller noe annet? Hvem vet. Dette blir bare rot.

Skrivemaskiner på Finn

Jeg tror intensjonene hos de rød-grønne er gode – men utførelsen står til stryk. Hadde disse styrt tidligere, ser jeg ikke vekk ifra at Stavanger sikkert hadde hatt en politisk vedtatt «kalkulatorforskrift» eller politisk vedtatte «smartboardregler». Og lærerne måtte forholde seg til politiske vedtatte bestemmelser knyttet til når prosjektorer var tillat å bruke og ikke. Og hvis de rød-grønne er veldig opptatt av å begrense skjermtid, men vil sikre at de yngste også lærer seg å bruke tastaturer effektivt, så finnes det sikkert noen skrivemaskiner på Finn som passer inn i drømmeskolen deres …

Les også

 1. – Naive Aftenbladet om mobil- og pc-bruk i skolen

 2. – Dette er å ha altfor lange, overstyrende fingre inn i både klasserom og husrom.

 3. Rådmannen seier nei til felles mobilreglar i Stavanger-skulane

Publisert:
 1. Debatt
 2. Skole og utdanning
 3. Chromebook
 4. Skjermtid
 5. Digital

Mest lest akkurat nå

 1. Ny dobbel renteheving fra Norges Bank – varsler ny heving i september

 2. Skulle sjekke om alt gikk bra med naboen. Ble stukket med kniv i brystet

 3. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 4. «Disse hadde styrket Viking»

 5. Fortsatt venter flere hundre tusen på penger de har til gode

 6. Hagen var egentlig en bratt skråning med sumpete bunn. Så tok de grep.