Løgnaktig bruk av statistikk om vindkraft!

DEBATT: Det sies at løgn har tre former: Nødløgn, svart løgn – og statistikk. Knut Kroepelien i Energi Norge og Øyvind Isachsen i Norwea (vindbaronenes organisasjon) benytter utvalgte statistikkdata i kombinasjon med en fjerde variant: Unnlatelsesløgn.

Publisert: Publisert:

– «Motvinden» i folket har faktisk økt voldsomt, skriver Hogne Hongset. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Hogne Hongset
  Vindkraftmotstander
Les også

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen: – Vi skal lytte til motvinden

Det de skriver er isolert sett korrekt, men fakta tas ut av en sammenheng. Da blir resultatet et åpenbart forsøk på å manipulere virkeligheten. De to skriver i Aftenbladet 21. november under overskriften «Vi skal lytte til motvinden». Her skriver de: «Hvis en bare ser nyhetsoverskrifter og kommentarfelt, er det lett å få inntrykk av at det norske folk har utviklet full allergi mot vindkraft. Men de fleste meningsmålinger tyder på noe annet. Tall fra Cicero i høst viser at over 50 prosent av befolkningen mener Norge bør øke vindkraftproduksjonen på land. Bare halvparten så mange – rundt 25 prosent – er tydelige motstandere av mer vindkraft.»

Det de to unnlater å fortelle, er at Ciceros tall, fra mai/juni i år, i realiteten forteller om en dramatisk endring i folks holdning til vindkraft, i negativ retning. CICEROs tilsvarende tall på tilhengere for et år siden var 65 prosent, mens tallet på motstandere da var 10 prosent. Så «motvinden» i folket har faktisk økt voldsomt! Nye tall fra Universitetet i Bergen fra august i år bekrefter tendensen. I UiBs tall er andelen tilhengere sunket videre til 40 prosent, mens andelen motstandere er økt til 36 prosent. Et rimelig tips er at motstanderne er i flertall før jul – trolig med god margin!

Så får vi se om Kroepelien og Isachsen står ved sin lovnad: «Vi skal lytte til motvinden».

Publisert:

Les også

 1. – Vi skal lytte til motvinden

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir Bussveien fra sentrum til Mosvatnet

 2. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 3. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 4. Knalltøffe tak for økonomien i Sandnes - fredag blir det alvor

 5. Geir Zahl gir tilbake sparepengene fra Kaizers

 6. Trump utsetter valgkampmøte i North Carolina

 1. Debatt
 2. Vindkraft
 3. Statistikk
 4. Energi Norge
 5. Universitetet i Bergen