Løgnaktig bruk av statistikk om vindkraft!

DEBATT: Det sies at løgn har tre former: Nødløgn, svart løgn – og statistikk. Knut Kroepelien i Energi Norge og Øyvind Isachsen i Norwea (vindbaronenes organisasjon) benytter utvalgte statistikkdata i kombinasjon med en fjerde variant: Unnlatelsesløgn.

– «Motvinden» i folket har faktisk økt voldsomt, skriver Hogne Hongset.
  • Hogne Hongset
    Hogne Hongset
    Vindkraftmotstander
Publisert: Publisert:
Les også

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen: – Vi skal lytte til motvinden

icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det de skriver er isolert sett korrekt, men fakta tas ut av en sammenheng. Da blir resultatet et åpenbart forsøk på å manipulere virkeligheten. De to skriver i Aftenbladet 21. november under overskriften «Vi skal lytte til motvinden». Her skriver de: «Hvis en bare ser nyhetsoverskrifter og kommentarfelt, er det lett å få inntrykk av at det norske folk har utviklet full allergi mot vindkraft. Men de fleste meningsmålinger tyder på noe annet. Tall fra Cicero i høst viser at over 50 prosent av befolkningen mener Norge bør øke vindkraftproduksjonen på land. Bare halvparten så mange – rundt 25 prosent – er tydelige motstandere av mer vindkraft.»

Det de to unnlater å fortelle, er at Ciceros tall, fra mai/juni i år, i realiteten forteller om en dramatisk endring i folks holdning til vindkraft, i negativ retning. CICEROs tilsvarende tall på tilhengere for et år siden var 65 prosent, mens tallet på motstandere da var 10 prosent. Så «motvinden» i folket har faktisk økt voldsomt! Nye tall fra Universitetet i Bergen fra august i år bekrefter tendensen. I UiBs tall er andelen tilhengere sunket videre til 40 prosent, mens andelen motstandere er økt til 36 prosent. Et rimelig tips er at motstanderne er i flertall før jul – trolig med god margin!

Så får vi se om Kroepelien og Isachsen står ved sin lovnad: «Vi skal lytte til motvinden».

Publisert: