Norsk forkynnelse av tomprat i FN, atommaktenes interesser går foran

Norges rykte internasjonalt som nedrustningspartner er i ferd med å bli fullstendig ødelagt. I spørsmålet om atomnedrustning har vi nå et overveldende flertall av verdens land imot oss.

Frykten for konsekvensene av atomkrig gjør at et flertall i verdens land vil ha forhandlinger om atomnedrustning. I FN stemte Norge 27. oktober imot slike forhandlinger. (Utsnitt av tegning av Kåre Eikeland, 2004)

Debattinnlegg

 • Frode Ersfjord
  Frode Ersfjord
  Daglig leder, Nei til atomvåpen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

«Komitéleder, la meg få avslutte med å gjenta Norges fortsatt sterke engasjement og innsats for en atomvåpenfri verden.»

Slik avsluttet Norge sin stemmeforklaring i FN den 27. oktober, etter å ha brukt den siste måneden på å motarbeide nettopp en verden fri for atomvåpen. FN endte med å vedta at forhandlinger om et atomvåpenforbud vil skje i mars 2017. Det overveldende flertallet fikk ikke støtte fra Norge.

Ødelegger Norges rykte

Orwellsk nytale er ikke uvanlig i diplomatiske sammenhenger. Pene fraser om egen fortreffelighet hører hjemme når verdens utenrikspolitiske elite har sine sendebud på plass i FN.

Dessverre for Norge, og oss som bor her, legger resten av verden merke til forskjellen på handling og forkynnelse av tomt prat.

Norges eget forslag til resolusjon, den som utenriksminister Børge Brende nevner jevnlig, handler om verifikasjon av at nedrustning finner sted. Den ukontroversielle resolusjonen inneholder intet nytt av betydning, annet enn noen ekspertmøter om tillitvekkende arbeid i 2018. Selve konseptet er likevel viktig. Men resolusjonen fikk langt fra så mange medforslagsstillere som man kunne ventet seg. Hvorfor? Jo, fordi Norges rykte internasjonalt som nedrustningspartner er i ferd med å bli fullstendig ødelagt.

Hamstringen av nye atomvåpentyper virker ikke å ha noen grense for de to store, Russland og USA.

Nevnte bare Nord-Korea

En av Norges uttalte bekymringer er Nord-Korea. Landets atomvåpenprogram er i ferd med å bli modent nok til å kunne treffe mål i sitt eget nabolag. Skremmende, men ikke spesielt unikt, med tanke på de åtte andre atomvåpenstatene som ikke ble nevnt. Fem av disse har neglisjert sine forpliktelser via Ikkespredningsavtalen til å ruste ned sine våpen i snart fem tiår.

At Russland uttalte at verden kan ende i kaos om et FN-forbud mot atomvåpen ble en realitet, fant ikke Norge tid til å kommentere. Ei heller at USA planlegger å bruke én billion dollar på atomvåpen de neste tre tiårene. Dette tilsvarer seks norske statsbudsjetter. Hamstringen av nye atomvåpentyper virker ikke å ha noen grense for de to store, Russland og USA. Med over 90 prosent av verdens atomvåpenarsenaler er de samstemte mot flertallet i verdens krav om rettsliggjøring av kjernevåpen.

I denne alternative virkeligheten er det de som vil regulere vekk faren for selvutslettelse, som er skurken.

Nedrustning på vikende front

Daryl G. Kimball, adm.dir. i ACA.

Prosessen mot et atomvåpenforbud blir beskrevet som farlig og splittende av motstanderene. I denne alternative virkeligheten er det de som vil regulere vekk faren for selvutslettelse, som er skurken. De som bevisst øker faren har kun gode intensjoner.

Adm. direktør i ledende og konservative Arms Control Association (ACA), Daryl G. Kimball, beskriver i en respons hvordan FN-vedtaket har kommet i stand: «Den sterke støtten til forhandlinger om atomvåpenforbud må forstås som en logisk konsekvens av den økende risikoen for de katastrofale konsekvensene en atomkrig mellom atomvåpenstatene vil få.». Han legger til at atomvåpenkappløpet de siste årene for lengst har gått forbi viljen til nedrustning.

Denne beskrivelsen er dekkende, og minner oss på hvor nær verden tidligere har vært total utslettelse, som konsekvens av ideologien rundt atomvåpen som sikkerhetsgaranti.

Norges regjering mener det skal være lovlig å drepe millioner av mennesker i et forkjøpsangrep med atomvåpen.

En gjennomgående vits

I stolradene i FNs nedrustningskomité kunne resten av verden også lytte til Norge beklage at det ikke ble konsensus i FN arbeidsgruppe for kjernefysisk nedrustning tidligere i år. Kravet til konsensus er en gjennomgående vits i internasjonale nedrustningsfora, hvor selv milde forslag til fremgang i flere årtier har blitt blokkert av enkelte atomvåpenstater.

Legger man til at årets nye konsensustroll er Norge, er det spesielt oppsiktsvekkende at Utenriksdepartementet velger dette som inngang på sin stemmegivning. I løpet av 2016 er det Norge på lag med atomvåpenstatene, ikke resten av verden, som har bidratt til å polarisere den internasjonale debatten. Resten av verden er tross alt enig i at vi trenger en balansert nedrustning via et verktøy som stanser fristelsen til å bygge ut nye atomvåpenprogrammer.

Dette verktøyet er ukontroversielt nok forslaget om en traktat som gjør det ulovlig å eie, produsere og bruke atomvåpen. For å sette det i klartekst: Norges regjering mener det skal være lovlig å drepe millioner av mennesker i et forkjøpsangrep med atomvåpen. Dette er en del NATOs strategiske konsept. Nåde den som stiller spørsmål ved det.

Vil vi ha politikere som forsvarer atomvåpen som legitime våpen, på Stortinget?

Stortingsvalget neste år

En påminnelse til Erna Solberg må være at NATO også har programfestet å arbeide for en kjernevåpenfri verden. For å klare dette kan man selvsagt ikke hevde, slik Børge Brende gjør, at alle andre må kvitte seg med sine våpen først. Resultat av den tankegangen er at vi sannsynligvis i vår tid vil få oppleve en atomkrig, som om den ikke utsletter all menneskelig sivilisasjon, i hvert fall vil avslutte alt av kjente politiske systemer med fullstendig uoversiktlige konsekvenser.

Legger man til massedrapene en slik krig vil medføre, skjønner man enda bedre hvorfor verdens overveldende flertall sa «nok er nok» i FN. Spørsmålet blir derfor ikke bare hvordan historien dømmer dagens norske regjering — men om ikke velgerne burde stille beinharde krav til samtlige norske politikere i 2017. Vil vi ha politikere som forsvarer atomvåpen som legitime våpen, på Stortinget?

Publisert:
 1. FN
 2. Erna Solberg
 3. Nei til atomvåpen
 4. USA
 5. Børge Brende

Mest lest akkurat nå

 1. Varsler 5 kroner kilowattimen i ettermiddag

 2. Dette sa Gunnarsson som fikk Brekalo til å koke over

 3. Mange prøver seg, men få klarer å synge julen inn like godt

 4. Når det blir farlig å gå på jobb

 5. Ap og Sp faller på ny måling – Høyre og Frp vokser

 6. Ulykke med syklist og bil i Strand