Økonomisk grådighet ligger bak motstanden mot ulv

DEBATT: Hvorfor er folk ikke mer redde for elg enn for ulv? Risikoen for å bli angrepet av elg er mye større enn angrep fra ulv. Så hvorfor vil noen utrydde ulv i Norge? Jo, det er penga som bestemmer, og det hadde vært mer penger uten ulv. Grådighet.

Det er galt at en art, ulven, skal bli fortrengt på grunn av sauebøndenes, elgjegernes og skogeiernes grådighet.

Debattinnlegg

 • Berit Helberg
  Berit Helberg
  Forfatter og skribent
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Jeg begynner å føle meg som en kopimaskin når jeg til stadighet må gjenta det ulvemotstandere nekter å ta inn. Jeg får ta dette stykkevis og delt fra starten av.

Ja, visst skriver jeg at jeg ikke kjenner noen som driver med sau på heltid. Skal jeg lyve og si at jeg kjenner noen, Gunnar Jan Johnsen? Selvfølgelig er det mange i dette landet som driver med litt av hvert, og jeg kjenner ikke alle sammen, heller – og blant alle de jeg ikke kjenner, er altså folk som driver med sau på heltid.

Min altoverskyggende lidenskap er at ulv skal få leve fritt i Norge, skriver Johnsen videre. Der tar han også feil. Det er mulig at jeg skriver så bra at han får dette inntrykket, men det jeg ikke liker, er urettferdighet og justismord, og at en art skal bli fortrengt på grunn av grådighet. Ja – grådighet, for hatet mot ulven er på grunn av grådighet, jeg kommer tilbake til dette senere.

 • Debattinnlegget fra Gunnar Jan Johnsen: Skal vi virkelig la ulven leve?

120.000 sauer dør på beite hvert år

Sammenhengen mellom dyrevern for sau og rovdyrvern ser ut til å gå mange så hus forbi at det er rart det ikke er skrevet bøker om det. Det er over to millioner sau i Norge – i alle fall før de blir sluppet på beite. Ca. 120.000 sauer dør under lidelser og smerter av helt andre ting enn rovdyr. Dette er ikke mine tall, men forskernes. Rovdyr står for ca. 7 prosent av svinnet – ikke mine tall, dette heller. Ulv står for ca. 1 prosent av rovdyrs inntak, og dette er heller ikke mine tall.

Var det langt færre sauer, ville lidelsene også blitt langt færre for de dyrene som lider hvert år. Hadde flokkene vært små nok til å være trygge bak gjerdene, begynner vi å snakke fornuft. Og hadde staten lagt de pengene som går til rovdyrerstatning i preventive tiltak i stedet, hadde vi virkelig snakket riktig retning. Ulv skal så menn ikke utryddes for at det er alt for mange sauer i Norge!

Det er helt ubegripelig at rovdyrmotstandere nekter å ta til dere tallene som ligger offentlig, og heller gjør det til en stor sak å skyte budbringeren fordi dere har fått det jeg skriver i halsen. Hadde Johnsen, og samtlige som har svart meg her og der i mediene, vært i stand til å legge det personlige vekk i debatten, ville vi allerede vært langt på vei i riktig retning.

Norturas bønn om ikke å bygge flere sauefjøs og utvide flokkene er heller ikke min påstand.

Stor overproduksjon

Johnsen påstår at det norske folk fremdeles spiser betydelige mengder lammekjøtt. Det er feil. Ikke tatt hensyn til om veganere eller vegetarianere også ble talt, ble det i 2013 regna ut at hver nordmann i snitt spiser 1375 dyr gjennom hele livet – derav ca. 23 sauer. Dette var før folk begynte å bli oppmerksomme på konflikten, og ergo har de nå begynt å velge vekk norsk sau på menyen, noe Norturas egne sjokktall burde vise godt nok til at bjellene ringer kraftig. Tallene om kjempeoverskuddet er ikke mine. 2000 tonn norsk kjøtt og ytterligere 1000 tonn importert, samt Norturas bønn om ikke å bygge flere sauefjøs og utvide flokkene, er heller ikke min påstand.

Elg angriper mange mennesker hvert år. Hvorfor frykter ikke de som er redde, elgen i stedet?

Risikoen for angrep

Frykt, derimot, er ofte ubegrunnet, for man frykter ofte det man ikke vet nok om. Hvor mange av de som frykter ulven, har faktisk satt seg inn i hvordan ulven lever? Det var nylig på 1800-tallet man kan finne et menneske som ble drept av ulv i Norge, og rovdyr har ikke hadde forandret væremåten på mange tusen år; de fryktet fremdeles mennesker, og som i dag unngår de så langt de kan å havne i konflikt. Er det noen som skal frykte her, så er det ulven, for det ubegrunna hatet som til stadighet blir pisket opp av blodige (nyflådde) skrotter i mediene (ulven flår ikke sauer, det gjør Statens naturoppsyn og likevel må mediene bruke de verste bildene).

Selvfølgelig skal man ha respekt for ulv, man skal ha respekt for alle ville dyr. Men elg angriper mange mennesker hvert år. Hvorfor frykter ikke de som er redde, elgen i stedet?

Johnsen tar også feil når han påstår at de som ønsker ulv, bor i byer. Jeg bor på tjukkeste bondelandet selv, og kjenner nesten ingen rovdyrvernere som bor i by – og til forskjell fra sauebønder som driver på heltid, kjenner jeg mange vernere.

Han kommer med påstander uten hold, fordi det passer best å tro at det er slik. At han nevner at ulven dreper alle dyrene den kommer over, viser så sårt at han ikke har gidda å sette seg inn i hvordan ulven faktisk jakter og lever i en sunn flokk.

Ei heller vet han tydeligvis stort om den bortavla hybridrasen norsk kvit sau, som har blitt skapt for kjøtt og ull (heller ikke mine ord). En saue-«rase» som ikke oppfører seg som et normalt bytte når det blir jaget.

Målet for bønder og samfunnet var, den gang det lå stolthet i å drepe ulv, at ulven skulle ut av vår fauna. Men kjære deg, det er jo akkurat der det ligger : Målet for 80 prosent av befolkningen er å beholde en sunn natur med en helhet som også innebærer å ha rovdyr. Vi lever i 2016. Vi visste ikke bedre på den tiden der, da staten vel hadde andre ting å bruke penga på enn å sponse sauebønder med rovdyrerstatninger. Men på den tiden visste vi heller ikke at vi skulle forsøple luft og jord med gamle dinosaurer som vi pumpa opp fra Nordsjøen og stappa på tanken på bilene, heller. Ikke visste vi på den tiden at halve verden skulle leve i sult, mens vi i rike land kaster altfor mye mat (eller legger den på fryselager i en mengde av 3000 tonn).

Sammenlignet med slike lidelser må det være kort prosess å bli drept av ulv.

Grådigheten

Det er gjort vedtak om å skyte altfor mange ulver, i en rovviltnemnd hvor bare halvparten av deltagerne har stemmerett. Vedtaket er ødeleggende for Norge som naturnasjon og kommer til å skape bølger langt utover landegrensene. Dette er et vedtak utelukkende gjort av grådighet, samme hvilken tråd man skal trekke i.

Jeg kan trekke i sauebøndenes tråd først, dvs. de som nekter å beskytte sine dyr – ikke de som faktisk beskytter dem og ergo blir ansett som svikere og forrædere av de bøndene som ikke lever i 2016. Det er ille å finne blodige dyr man har hatt i fjøset hele vinteren. Ja, full forståelse for det. Det er da vi hører om hvor glad bonden er i sauene sine. Ikke når han finner et renplukka kadaver som sjøldaua, fastsittende i krattet eller liggende på rygg etter et ryggvelt, eller som gikk flere uker med jurbetennelse og led før døden kom som en befrielse, for å nevne noen av årsakene til beitetap. Sammenlignet med slike lidelser må det være kort prosess å bli drept av ulv. Sauen er et rent tap, så det blir mindre å få fra Nortura når dyrene skal til slakt (de dyrene de er så glade i), så da blir det mindre inntekt. Det er penga som bestemmer, og det hadde vært mer penger uten ulv. Grådighet.

Så har vi elgjegerne som ikke unner ulvene vi har å ta et tusentall elger i året (en normal ulvefamilie tar ca. 140 elger i året – ikke mine tall, men forskeres). I fjor felte jegere 30.000 elger i Norge, og likevel unner de ikke ulven sin lille del av naturen. Det er grådighet, det også.

Til slutt har du skogeierne som vil ha vekk hele ulverøkkelet. Og hvorfor det, de beiter jo ikke ned nyskudd, slik elgen gjør. Men det handler kun om penger her også, for de leier ut jaktterreng til elgjegere, og hvis det er mange ulver, blir det færre jegere og ergo mindre i kassa. Grådighet.

Mener Johnsen virkelig at menneskenes grådighet skal fortrenge og utrydde flere ulvefamilier som aldri har tatt en sau i det området hvor de fleste ulvene er bestemt skal skytes? Ingenting av det jeg har skrevet, er mine påstander. De står i mediene og på offentlige sider.

Les også

 1. Hvorfor insisterer noen sauebønder på å leve på 1800-tallet?

 2. Den norske sauen er ikke skapt for å gå på innmarksbeite

 3. Skal vi virkelig la ulven leve?

 4. Fem menn dømt for ulovlig ulvejakt

Publisert:
 1. Dyrevern
 2. Ulv
 3. Jakt
 4. Landbruk

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 3. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter

 4. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 5. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand

 6. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger