«Livskvalitet må stå i sentrum på sykehjemmene»

DEBATT: På Tasta sykehjem ser de at god mat og ernæring kan være med på å øke beboernes livskvalitet. Vi trenger ikke legge lista på Michelin-nivå, men det er et godt symbol på hvor viktig det er å sette livskvalitet i sentrum.

Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen synes det er flott at stjernekokken Sven Erik Renaa og Torill Renaa serverer kamskjell til beboer Gunleif Erikson på Tasta sykehjem.

Debattinnlegg

 • Lisbet Rugtvedt
  Lisbet Rugtvedt
  Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mange har, og dessverre med god grunn, en oppfatning av at eldreomsorgen er preget av knapp tid og standardløsninger. Desto gledeligere er det å høre om sykehjem som legger om middagsserveringen fra klokken 14 til et mer normalt tidspunkt for middag. Eller om demensavdelinga ved Tasta sykehjem i Stavanger, der de fikk besøk av kokker med Michelin-stjerne.

Les også

Sjukeheim fekk besøk av stjernekokk

Vår erfaring som interesseorganisasjon for mennesker med demens, er imidlertid at det fremdeles er slik at de det gjelder alt for ofte møter en velment, men i realiteten passiv tilnærming. De tilbys standardiserte omsorgstjenester, og blir ikke tatt med på råd om hva de selv mener de trenger.
Vi deltok nylig på en stor europeisk demenskonferanse der personer som selv har demens, fremmet en erklæring om sine ønsker for et mer demensvennlig samfunn. Disse demensekspertenes ønsker dreide seg i hovedsak om muligheter til å bli møtt som hele mennesker, ikke som stereotype pasienter. De ønsket muligheter til å delta, og ikke bli skjøvet ut av samfunnet.

Les også

Slik gjør vi livet lysere for folk med demens

God helse er mer enn fravær av sykdom. Det går fint an å ha et liv med god helse langt ut i forløpet av en demenssykdom. Spørsmålet vi må stille oss er hvordan kan vi legge til rette for et liv med god helse og livskvalitet med demens. Da snakker vi både om bolig, arbeid og sosialt nettverk. Det handler om praktiske hverdagsspørsmål, meningsfulle aktiviteter og gode helsetjenester. Mennesker som har fått demens, trenger helhetlig og tilpasset støtte for å håndtere hverdagen med den endringen som har kommet inn i livet.

Les også

 1. Professor: - Jeg håper og tror at vi om fem år har medisiner mot demens

 2. Ny rapport: Demens sprenger budsjettene

 3. Alle vil ha demenslandsby, men er uenige om hvor

 4. Vil ha flere med demens på skolebenken

 5. - Jeg visste jeg kom til å få demens

Publisert:
 1. Eldreomsorg
 2. Sykehjem
 3. Tasta
 4. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

 3. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 5. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 6. Snille, gode Ole Kallelid