Sats på god utvikling av regionens bysentre, uten ensidig fokus på vern

DEBATT: Skal næringslivet i framtiden kunne konkurrere om talentene, må vi gjøre sentrum av byene våre attraktive å bo og jobbe i.

Publisert: Publisert:

God byutvikling må til for å kunne gjøre byene våre attraktive for talentene. Sjekk f.eks. hva arkitektene Helen & Hards tanker om moderne trebygg. Her deres studenthjem i Haugesund, som er bygget i prefabrikkerte elementer av massivt tre i samme prisklasse som betong, med halvert byggetid. Foto: Helen & Hard

Debattinnlegg

 • Svein Olav Simonsen
  Regiondirektør, NHO Rogaland
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Næringslivet trenger moderne og effektive handels- og kontorlokaler i regionssentrene. I Stavanger, Sandnes, Bryne, Egersund og Haugesund.

Konkurransen om talentene

Oljenedturen har vist oss at vi må ha tilfang på et bredere spekter av jobber enn vi har i dag. Innenfor IT, service og finans, for eksempel. Disse vil ofte ønske å ligge i eller nær sentrum. Microsoft Norge besluttet nylig å flytte all sin virksomhet til Bjørvika i Oslo. Lysaker, ti minutter med tog utenfor sentrum, var ikke sentralt nok, og de var redde for å tape i konkurransen om talentene.

Om noen år skal barna mine flytte for å gå på skole. Jeg gruer meg alt. Fordi det vil bli veldig stille, men også fordi jeg ikke vet om de vil flytte hjem igjen til Rogaland etterpå. Det handler om å gjøre det attraktivt for dem å bo og jobbe her etterpå. Mange i den generasjonen vil ikke ta sertifikat. De vil ønske å kunne bo og jobbe i sentrum. Det må vi erkjenne og legge til rette for.

Jeg vil gjerne at barna mine skal ha lyst til å bo her når de blir voksne. Da trenger vi å legge til rette for utvikling av regionsentrene våre. Ikke ensidig fokusere på vern.

Ta et krafttak!

Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf (Helen & Hard) beskrev i Aftenbladet i vår hvordan trehusbyen kunne utvikles med moderne forretningsbygg i tre. Da forsterker vi det gamle, samtidig som vi utvikler regionen.

Les også

Helen & Hard: Stavanger kan bli den NYE trebyen?

Gjør et krafttak for regionsentrene våre! Ikke med ensidig vern, men med positiv utvikling. Da vil også neste generasjon ha lyst til å bo og jobbe her. I det beste fylket i verdens beste land å bo og jobbe i.

Publisert:

Les også

 1. Arkitektforeningen: «Den reviderte sentrumsplanen mer fremtidsrettet»

 2. John Peter Hernes: «En levedyktig sentrumsplan er viktig»

 3. Befolkningsutviklingen i regionen, alt etter øynene som ser

Mest lest akkurat nå

 1. Dette blir dyrere i Stavanger neste år

 2. Dortmund-profil skryter av Haaland-egenskap:– Virkelig enestående

 3. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 4. Påvist Covid 19 hos ansatt ved Tau Mek Verksted

 5. Nakstad: – Må gjøre endringer for å få kontroll på pandemien

 6. Silje rydder bare et kvarter hver dag. Likevel er det strøkent. Her er hennes beste tips

 1. Sentrumsplanen (Stavanger)
 2. Byutvikling
 3. Næringsliv
 4. NHO