Sats på god utvikling av regionens bysentre, uten ensidig fokus på vern

DEBATT: Skal næringslivet i framtiden kunne konkurrere om talentene, må vi gjøre sentrum av byene våre attraktive å bo og jobbe i.

God byutvikling må til for å kunne gjøre byene våre attraktive for talentene. Sjekk f.eks. hva arkitektene Helen & Hards tanker om moderne trebygg. Her deres studenthjem i Haugesund, som er bygget i prefabrikkerte elementer av massivt tre i samme prisklasse som betong, med halvert byggetid. Foto: Helen & Hard

Debattinnlegg

 • Svein Olav Simonsen
  Svein Olav Simonsen
  Regiondirektør, NHO Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Næringslivet trenger moderne og effektive handels- og kontorlokaler i regionssentrene. I Stavanger, Sandnes, Bryne, Egersund og Haugesund.

Konkurransen om talentene

Oljenedturen har vist oss at vi må ha tilfang på et bredere spekter av jobber enn vi har i dag. Innenfor IT, service og finans, for eksempel. Disse vil ofte ønske å ligge i eller nær sentrum. Microsoft Norge besluttet nylig å flytte all sin virksomhet til Bjørvika i Oslo. Lysaker, ti minutter med tog utenfor sentrum, var ikke sentralt nok, og de var redde for å tape i konkurransen om talentene.

Om noen år skal barna mine flytte for å gå på skole. Jeg gruer meg alt. Fordi det vil bli veldig stille, men også fordi jeg ikke vet om de vil flytte hjem igjen til Rogaland etterpå. Det handler om å gjøre det attraktivt for dem å bo og jobbe her etterpå. Mange i den generasjonen vil ikke ta sertifikat. De vil ønske å kunne bo og jobbe i sentrum. Det må vi erkjenne og legge til rette for.

Jeg vil gjerne at barna mine skal ha lyst til å bo her når de blir voksne. Da trenger vi å legge til rette for utvikling av regionsentrene våre. Ikke ensidig fokusere på vern.

Ta et krafttak!

Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf (Helen & Hard) beskrev i Aftenbladet i vår hvordan trehusbyen kunne utvikles med moderne forretningsbygg i tre. Da forsterker vi det gamle, samtidig som vi utvikler regionen.

Les også

Helen & Hard: Stavanger kan bli den NYE trebyen?

Gjør et krafttak for regionsentrene våre! Ikke med ensidig vern, men med positiv utvikling. Da vil også neste generasjon ha lyst til å bo og jobbe her. I det beste fylket i verdens beste land å bo og jobbe i.

Les også

 1. Arkitektforeningen: «Den reviderte sentrumsplanen mer fremtidsrettet»

 2. John Peter Hernes: «En levedyktig sentrumsplan er viktig»

 3. Befolkningsutviklingen i regionen, alt etter øynene som ser

Publisert:
 1. Sentrumsplanen (Stavanger)
 2. Byutvikling
 3. Næringsliv
 4. NHO

Mest lest akkurat nå

 1. Randaberg-ordføreren ber regjeringen våkne i jakten på vaksiner: – De kaster bort tid på uvesentlige ting

 2. 22 bilister fikk bot ved Sola flyplass

 3. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

 4. Overgrepssaken på Lye henlagt på grunn av bevismangel og alder

 5. Hanne Sørvaag har fått ny jobb

 6. Fossesholm avslutter mot Karlsson: – Spenstig uttak